Oare poti obtine orice loc de munca dorit? Sigur ca da, daca nu aplici pentru arhitect senior, fiind absolvent de Medicina. Dar cum te pregatesti pentru un interviu care realmente te intereseaza si vrei sa faci impresie buna, in acelasi timp fiind tu cel care raspunde si transmite mesajul corect si nu o fata a personalitatii tale, de regula cea indicata pentru pozitia cautata?
Cu ce ar trebui sa asociem un interviu de angajare?
Cu inceputul unei relatii. Poate parea exagerat, insa algoritmul este similar: intr-o relatie pornesti cu sinceritate si incredere de sine, altfel se cheama ca trebuie sa intretii imaginea creata, iar efortul si energia depuse in mentinerea imaginii compromit si motivatia si increderea celuilalt in momentul in care iti doresti de fapt sa fii tu insati cu bune si cu rele.
Este acelasi lucru in cadrul unui interviu: cine esti la interviu va trebui sa fii ulterior. Altfel, efortul de „a parea” s-ar putea sa te coste motivarea si placerea de a fi zilnic implicat si dedicat muncii si echipei tale. Cei mai multi oameni, cu exceptia mitomanilor inraiti, sunt fericiti daca pot fi ei insisi si acceptati asa cum sunt. Poate parea exagerat, insa cariera incepe cu interviul, dar in niciun caz nu se termina acolo: in momentul in care ti-ai asumat imaginea de „dinamic si comunicativ”, asteapta-te sa ti se solicite daca au fost intr-adevar criterii de anagajare care au contat.
Cum validezi un interviu reusit?
Un interviu reusit este insotit de sentimentul ca ai avut succes in a transmite siguranta de sine, increderea ca poti indeplini cerintele acelui loc de munca, ti-a facut placere sa redescoperi cine esti, ce ai facut, ce ai deprins, ce ai gresit, dar si ce ai invatat si, mai ales, ai reusit sa comunici si sa incepi o relatie de incredere cu interlocutorul. Un optimist ar spune ca paharul este pe jumatate plin. In mod similar, orice experienta de munca anterioara, chiar dureroasa sau nereusita, poate transmite un mesaj pozitiv: am invatat lucrul acesta din experienta asta, acum as proceda asa…
Iata cateva sfaturi simple care sa te ajute sa fii invingatoare intr-un interviu:
- Informeaza-te cat mai bine, anterior interviului, cu privire la pozitia vacanta, compania si interlocutorul tau. Asta te va ajuta sa anticipezi nu doar intrebari si cerinte, ci modalitatea cea mai potrivita de a aduce ceea ce este relevant din experienta si personalitatea ta.
- Nu falsifica informatii si nu-ti exagera competentele (ex: nivelul real al limbii straine vorbite). Cu siguranta informatiile pot fi verificate si competentele evaluate, iar momentul confruntarii nu va fi unul placut.
- Incearca sa fii obiectiv/a cu tine. Unui intervievator ii spune prea putin faptul ca te consideri comunicativ si dinamic. Demonstreaz-o prin atitudine si exemple concrete din experienta ta profesionala si chiar experienta de viata. Nu e usor sa le identifici pe loc, mai ales sub imperiul emotiilor, dar le poti cauta/reaminti/pregati anterior, cu conditia sa te reprezinte.
- Foloseste-ti empatia pentru a-ti intelege interlocutorul, urmareste-i reactiile si asculta activ ceea ce are de spus.
- Fii constienta ca este o discutie intre egali, chiar daca ai senzatia ca interviul il avantajeaza pe angajator: daca nu ar avea nevoie de tine, nu te-ai afla in sala de interviu. Este o discutie deschisa si interesanta intre doi adulti care incearca sa se cunoasca.
- Mizeaza pe incredere: niciun angajator nu iti va oferi un loc de munca daca nu exista o baza minima de incredere creata. Asta exclude comportamente si tinute extreme. Chiar daca adori blugii si bluzele mulate si te prezinti pentru o pozitie administrativa care nu presupune contact cu clientul, exista cutume ale lumii afacerilor care ridica semne de intrebare asupra „relaxatilor” in ceea ce priveste tinuta. Pana la proba contrarie, adopta „clasicul” pentru a evita probleme de perceptie si incredere initiale.
Ca un ultim sfat pentru felul in care te pregatesti pentru un interviu: am invatat de-a lungul experientei ca intervievat si intervievator ca nu exista esec daca iti doresti cu adevarat ceva pentru care esti pregatit. Indiferent de numarul candidatilor aflati pe lista, castigatorul unui proces de recrutare este de regula cel care castiga increderea decidentului si demonstreaza motivare intr-un grad superior contracandidatilor sai. Acestea fiind spuse, si fara a lansa o reteta perfecta, ingredientele unei reusite la interviu sunt intotdeauna la indemana.
Manager Jordan Sheppard Romania