Cum ne afecteaza razele UV pielea si ochii

shutterstock 60054058In ultima vreme, mai ales vara, se discuta din ce in ce mai mult despre necesitatea de a ne proteja corpul de influenta nociva a razelor solare. Putini dintre noi sunt insa constienti ca protectia UV nu e indicata numai in timpul sezonului cald, ci pe tot parcursul anului.

Oricat de mult am iubi soarele, trebuie sa invatam despre efectele lui asupra organismului nostru si, mai important, despre cum putem sa ne protejam de consecintele negative ale acestuia.

 

Ce efecte au razele UV asupra pielii noastre?

Este adevarat ca soarele are si un efect benefic asupra noastra: lumina lui ajuta la fixarea vitaminei D. Cu toate acestea, expunerea la soare, fara protectie, prezinta o serie de riscuri. Cand razele UV ne penetreaza pielea, ele modifica ADN-ul celulelor, reactionand cu melanina. Astfel, pielea isi schimba culoarea si textura, iar dupa expuneri prelungite, pot aparea arsuri. Tot razele UV sunt vinovate pentru imbatranirea prematura a pielii, pentru ca afecteaza fibrele de colagen si de elastina. In timp, soarele contribuie la aparitia:

–          pistruilor

–          petelor maronii

–          ridurilor

–          pierderii elasticitatii pielii

–          cancerului

Pentru a ne proteja, trebuie evitata expunerea la soarele verii intre orele 11 si 16. Nu trebuie sa uitam de palarie, haine din materiale usoare si racoroase si in special de crema cu factor de protectie solara. Factorul de protectie trebuie sa fie cat mai mare (30-50), mai ales in cazul copiilor, batranilor sau al persoanelor cu piele sensibila, iar crema trebuie aplicata de mai multe ori pe zi, in special daca intram si in apa.

           

Ce efect au razele UV asupra ochilor nostri?

Razele UV pot provoca leziuni oculare grave, similare celor de la nivelul pielii. Motivul pentru care ochii sunt mai expusi este ca rareori ne aducem aminte de faptul ca si ei trebuie protejati. Mai mult, exista parerea eronata conform careia numai vara este nevoie de protectie UV – in realitate, razele ne afecteaza ochii indiferent de anotimp sau de vreme.

Intre afectiunile oculare direct legate de expunerea la radiatiile UV se numara deteriorarea tesutului ocular, arsurile retiniene sau corneene, cataracta sau cancere ale pielii din jurul ochilor”, spune dr. Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor.

Pentru ca celor care poarta deja ochelari cu dioptrii nu le este prea simplu sa recurga la o a doua pereche de ochelari cu protectie UV, cea mai buna solutie pentru acestia e reprezentata de lentilele heliomate (acele lentile care se inchid la culoare la contactul cu soarele si care absorb razele UV).

Recent, Essilor a lansat Crizal Transitions VII, primele lentile fotocromatice care combina protectia impotriva razelor UV cu protectie pentru fotofobie (adica sensibilitate la lumina puternica). Mai mult, ele protejeaza atat de razele care vin din fata, cat si din lateral sau din spatele lentilei.  Astfel, ele se adapteaza oricaror conditii de mediu.

Soarele nu este inamicul sanatatii noastre atata timp cat facem alegerile potrivite pentru a ne proteja pielea si ochii. Dupa ce am trecut in revista aceste probleme, e mai simplu sa ne facem planuri de vacanta!

Text: Andreea Popescu