Cum impartim treburile casnice in cuplu?

Cum impartim treburile casnice in cuplu?Trebuie sa recunoastem, nimeni nu se omoara dupa treburile casnice si toti suntem tentati sa ne sustragem de la ele. Cand suntem singuri, nu prea avem cum, caci daca nu le facem noi, nu le face nimeni. Cand suntem intr-o relatie insa si locuim cu partenerul, parca i-am lasa lui mai multe de facut. Doar ca un astfel de comportament poate duce la o multime de frustrari si certuri.

 

 



Un barbat in casa, mai multa treaba pentru femeie

In cele mai multe dintre cazuri, artisti in a se sustrage de la treburile casnice sunt barbatii. Si uite asa, un barbat dupa ce se muta cu partenera ajunge sa munceasca mai putin in gospodarie, in timp ce pentru o femeie, convietuirea cu un barbat duce la 7 ore de munca in plus pe saptamana. Si nu e o gluma, nici macar o exagerare. In urma unui studiu efectuat pe 17.000 de oameni din 28 de tari, s-a descoperit ca, pentru femei, a avea un sot este echivalent cu 7 ore in plus pe saptamana de treburi casnice. In schimb, pentru barbatii casatoriti, faptul ca au o sotie le scurteaza timpul petrecut muncind in casa cu o ora pe saptamana.  Unde mai pui ca o femeie casatorita, care are si un copil, dedica 28 de ore pe saptamana muncilor din casa in timp ce un barbat – doar 10.

 

Treburile casnice, motiv de divort si de fuga de casatorie

Multi dintre barbati au ramas inca la ideea invechita ca femeia este singura care trebuie sa faca mancare, sa spele, sa calce, sa faca curat si sa se ocupe de tot ce inseamna munca in gospodarie. Multora dintre barbati le vine greu sa inteleaga ca rolul de nevasta nu le include automat si pe cele de bucatareasa si menajera si considera ca participarea la treburile casnice le stirbeste autoritatea si masculinitatea. Femeile insa au inceput sa nu se mai conformeze acestui statut care le urmareste de pe vremea cand traiau intr-o lume condusa de barbati. Astfel, din ce in ce mai multe prefera sa renunte la casatorie pentru a evita corvezile zilnice venite la pachet cu mariajul. In urma unor studii, s-a constatat de exemplu ca femeile, cu cat sunt mai convinse de egalitatea dintre ele si sexul opus, cu atat au tendinta sa se casatoreasca mai greu.

 

Idei pentru impartirea treburilor casnice in cuplu

Cum ne impartim insa treburile casnice, fara a ajunge la frustrari si certuri? In primul rand, este important sa stabilim de la inceputul convietuirii cu partenerul ca nu suntem dispuse sa ne ocupam singure de activitatile gospodaresti. Pana la urma, impartindu-le la doi, pastram mai mult timp pentru a ne relaxa impreuna. Exista mai multe modalitati pentru a face aceasta impartire. Putem face impreuna mancare, curatenie si ce mai este de facut in casa, daca programul ne permite.

O alta varianta ar fi sa facem cu randul: o zi gateste unul, o zi celalalt, intr-o saptamana faci tu curat, in cealalta el. Iar a treia varianta ar fi ca fiecare sa faca la ce se pricepe mai bine. De exemplu, daca el este anti-talent la gatit, poate ramane in sarcina ta pregatitul mancarii, iar el se poate ocupa de cumparaturi si spalatul vaselor. Important este sa incercati sa gasiti solutii astfel incat niciunul dintre voi sa nu acumuleze frustrari. De fiecare data cand ne vine sa fugim de treburile casnice, trebuie sa ne gandim ca tot va fi necesar ca cineva sa le faca si ca daca ne sustragem si le lasam in sarcina celuilalt, ii vom crea sentimente negative care, pana la urma, ne vor afecta relatia. Nu are rost sa faceti din treburile casnice motive de cearta sau mai rau, de divort. Asa ca aveti grija sa fiti corecti unul cu altul si sa va ajutati. Pana la urma, un astfel de comportament contribuie la sudarea relatiei, caci nicio iubire nu se intretine fara efort.

 

Text: Bianca Badescu