Când ești părinte, inevitabil, mai devreme sau mai târziu, vei fi nevoit să te confrunți cu neplăcuta situație de a-ți vedea puiul bolnăvior. Cel mai probabil, și mai neplăcut va fi atunci când va trebui să îi administrezi tratamentul dat de doctor, care include și siropuri, picături, spray-uri sau pastile, care, de cele mai multe ori, nu sunt deloc bune la gust, sau deși sunt dulci au o textură înnecăcioasă, sau copilul nu le tolerează sau, pur și simplu, refuză să le ia și atunci începe… nebunia!
Astfel că e bine să ai la îndemână o listă de mici sfaturi, cum să faci să fie mai bine pentru copilul tău, cum sa încerci să îl convingi să ia medicamentele necesare la orele potrivite.
-
Explică-i situația
Chiar dacă puiul tău este mic și te gândești că nu are rost să îi explici pentru că oricum nu va înțelege, ei bine, copiii sunt mult mai receptivi decât vrem noi uneori să le dăm credit, astfel că încă din jurul vârstei de 1 an cu copilul poți să te înțelegi și să raționați împreună pașii a ceea ce trebuie să faceți. Explică-i că este bolnăvior, care este motivul pentru care nu se simte bine și ce trebuie să facă pentru a-și reveni, și anume să ia acele medicamente. Poți să detaliezi inclusiv cum va acționa medicamentul, cum îl va ajuta pe micuț să se recupereze. Desigur, termenii trebuie să fie cât mai pe înțelesul copilului și nicidecum termeni academici sau medicali.
-
Fii sincer/ă cu copilul
Poți să fii sincer / ă cu copilul tău și să admiți că acel sirop, de exemplu, nu are un gust foarte plăcut, dar că este foarte important să îl ia pentru a se însănătoși (pasul 1). Poți, de asemenea, continua cu sinceritatea, spunându-i că nici ție nu îți plăcea să iei medicamente când erai mic/ă, dar că atunci când a fost cazul, le-ai luat, ca să te faci bine.
-
Distrage-i atenția
Dacă puiul tău este încă la vârsta la care adoră desenele sau jucăriile, profită și găsește momentul prielnic pentru a-i distrage atenția și a-i administra și medicamentul buclucaș. Orice prilej, orice personaj, orice mișcare jucăușă, orice este permis pentru succesul de a-l face pe copil să înghită orice ține de tratamentul care îl va însănătoși! Fie că îl ademenești să ia pastiluța împreună cu zâna preferată sau cu eroul preferat, fie că îi strecori medicamentul în mâncarea preferată, în ceai, lăptic – acolo unde este permis, fie că vine bunica și a rezolvat problema, orice vezi că funcționează pune repede în aplicare și încearcă să repeți, în speranța că “va ține figura”.
-
Cuvinte magice
Toți copiii iubesc poveștile, astfel că poți încerca inclusiv să țeși o poveste în jurul tratamentului pe care trebuie să îl ia puiul tău. „A fost odată un prinț, care voia să se lupte cu un balaur cu șapte capete, dar când să plece la luptă s-a îmbolnăvit. A venit vraciul castelului și i-a preparat o poțiune magică din care trebuia să ia câte 2 înghițituri pe zi pentru a se vindeca. Astfel, în scurt timp, prințul s-a vindecat și a plecat să se lupte cu dragonul cu șapte capete, pe care l-a și învins de s-a dus vestea în tot regatul.” E simplu să deducem că siropul este „poțiunea magică”, iar el, puiul tău, este prințul din poveste, astfel că dacă vrea să se lupte cu dragonul, trebuie să se facă bine și să ia siropul.
-
Recompense
O altă abordare care poate funcționa la unii copii este cu recompensa: „Dacă iei siropul, mami o să îți dea o ciocolată” sau „Dacă iei picăturile, tati o să-ți cumpere o jucărie”. Fiecare părinte își cunoaște copiii, care sunt preferințele lor, ce jucărie își dorește de mult timp, ce dulciuri preferă sau, pur și simplu, ce îi face pe ei să vibreze, așa că poate folosi aceste elemente ca avanjat, în această negociere. Dacă funcționează această metodă trebuie totuși să îți faci un plan de bătaie, pentru că dacă vrea câte o jucărie la fiecare administrare, iar tratamentul durează 7 -10 zile, eventual de 2-3 ori / zi, vei avea mult de investit.
-
Amenințări
La polul opus recompensei, este cel cu amenințările și care funcționează relativ pe același principiu, în sens invers, evident, de genul: „Dacă nu iei siropul, mami nu te mai lasă la televizor 2 zile!” sau „Dacă nu iei picăturile, tati nu-ți mai cumpără nicio jucărie 2 luni de zile!” Și în acest caz părinții știu cel mai bine cum să pună problema și ce lipsă sau privațiune ar putea să îl afecteze cel mai mult pe copil, cât să îl facă, în cele din urmă, să coopereze.
-
Forța fizică
Deși este cea mai neplăcută și probabil ultima redută, este drept că uneori parcă nimic nu funcționează și părinții ajung să folosească forța fizică pentru a-i determina pe copii să ia medicamentele atât de nedorite. Situația este foarte delicată în acest caz, deoarece tensiunile pot escalada într-o secundă și se poate naște un tablou de coșmar: copilul să plângă în hohote, părinții să țipe, alergături prin casă după copil, imbobilizarea acestuia și forțarea medicamentului. Însă, de cele mai multe ori, în aceste cazuri extreme de luare forțată, medicamentul ajunge scuipat, vomitat, luat pe jumătate, aruncat pe jos, pe hainele copilului, pe canapea, pe oriunde și oricum, numai în gurița copilului nu. Astfel că este de evitat, pe cât posibil și de adoptat orice măsură pentru a-l face pe copil să coopereze.
Înarmați-vă cu multă, multă răbdare și încercați să nu vă pierdeți această răbdare, indiferent de cât de multe refuzuri vă va oferi copilul. Și nu uitați, este important ca încă de mici copiii să aibă asocieri pozitive cu mersul la doctor și luat de medicamente, atunci când este necesar, pentru dezvoltarea lor emoțională echilibrată.
Text Cristina Niculescu