Copiii sunt neastamparati? Da, desigur. Pentru ca tendinta lor naturala este de a fi activi fizic. Creierul prioritizeaza miscarea inca de la nastere, imediat dupa functiile esentiale pentru supravietuire. Chiar daca nu fac miscari complexe, bebelusii se pot misca pe ritmul muzicii si au reflexe bine dezvoltate.
Provocarile lumii moderne reusesc, din pacate, sa suprime aceasta tendinta, tocmai de aceea, este important sa introducem miscarea in rutina zilnica a copiilor intr-un mod cat mai atractiv. Iata mai jos cateva argumente oferite de specialistii in educatie timpurie pentru care trebuie sa facem acest lucru, fie ca suntem educatori fie ca suntem parinti.
De ce este importanta miscarea pentru copilul tau
- Activitatea fizica aduce beneficii nenumarate asupra dezvoltarii creierului.
Un studiu efectuat in 2008 arata ca prescolarii traduc experientele fizice in informatii pe care le vor folosi pentru adaptarea gandurilor, emotiilor si comportamentelor. Exercitiile fizice pot fi integrate in programul educational, astfel incat sa faciliteze achizitiile didactice din perioada prescolara.
- Activitatile fizice din gradinita imbunatatesc spiritul de echipa al copiilor, empatia si abilitatile sociale.
Comunicand cu ceilalti copii prin miscare, cei mici invata sa lege relatii, sa isi ajute colegii si sa primeasca, la randul lor, ajutor. Totul intr-o atmosfera vesela si plina de energie, generata de exercitiile educative.
- Formeaza obiceiuri sanatoase pentru adultul de mai tarziu
Dincolo de beneficiile imediate, precum energizare si stare de spirit buna, activitatea fizica din primii ani de educatie contribuie la formarea unui stil de viata sanatos pentru adultul de mai tarziu. Obisnuit cu activitatea fizica regulata, cel mic va adopta mai usor obiceiuri sanatoase in viata adulta.
- Beneficii multiple pentru sanatate
Un studiu publicat in British Medical Journal arata ca frecventa crescuta a activitatii fizice in primii ani de viata este asociata cu o stare de sanatate buna. Un comportament sedentar, pe de alta parte, este corelat cu o stare de sanatate precara in randul copiilor si este greu de corectat in dezvoltarea ulterioara.
Conceptul „No Chair Day”
In cadrul Conferintei pentru educatie timpurie organizata in luna noiembrie de Fundatia Acorns, prin divizia de training First 7, au fost propuse si explicate si cateva modele educationale. Unul dintre acestea se numeste „No Chair Day”, folosit in sistemul educational englez care este recunoscut ca incurajeaza miscarea la gradinita, iar activitatile in aer liber sunt din ce in ce mai dese in curricula britanica.
Strategia propusa de Helen Battelley trainer specializat in dezvoltare fizica si in educatie presupune eliminarea scaunelor din sala de clasa pentru o zi, in fiecare saptamana. Aceasta metoda simpla si eficienta previne formarea unui automatism pentru asezatul pe scaun.
La fel ca orice comportament sanatos sau mai putin sanatos, si dragostea pentru miscare se transmite prin exemplu, acasa sau la gradinita. Iar aceasta metoda poate fi aplicata cu succes si acasa, cu conditia ca si parintii sa renunte la fotoliile confortabile din fata televizorului sau la scaune si sa se alature copiilor in activitati distractive.
Conceptul „No Chair Day” se dovedeste foarte benefic pentru atmosfera generala din mediul in care copiii isi petrec timpul, incurajand activitatea fizica. Procesul de invatare devine mai dinamic si mai distractiv pentru cei mici, care invata sa interactioneze unii cu ceilalti si acumuleaza mai usor informatiile primite.
Despre Conferinta de Educatie Timpurie:
Conferinta de Educatie Timpurie este singurul eveniment ce ofera acces gratuit la informatie de specialitate profesionistilor care lucreaza cu copii intre 0 si 10 ani. Evenimentul organizat in luna noiembrie de Fundatia Acorns, prin divizia de training First 7, anul acesta a fost conceput in jurul temei ”Educatie pozitiva: mediu fericit, resurse infinite” si a adus la Bucuresti 5 specialisti internationali in educatie timpurie. Unul dintre principalii sponsori ai evenimentului a fost Catena si printre partenerii media s-a numarat si Tonica.