Cum funcționează steriletul ? Tipuri de sterilet și eficiență

cum alegi un sterilet

Vrei să îți pui sterilet? Este foarte important ca înainte să iei această decizie să te informezi și să mergi la medic pentru evaluarea stării de sănătate. Este bine de ştiut, steriletul este cea mai bună și rentabilă formă de contracepție, pe termen lung. Nu este însă, recomandat pentru toate femeile.

Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre sterilet, tipuri existente pe piață, cum funcționează fiecare și cu avantaje sau dezavantaje pot veni. Eficiența steriletului este dovedită și ar putea fi cea mai bună opțiune contraceptivă pentru tine



Ce este un sterilet și care este rolul său?

Steriletul este un dispozitiv ce se inserează la nivelul colului uterin și are rol contraceptiv. Un sterilet este realizat preponderent din plastic și învelit în cupru sau există sterilete hormonale, de asemenea fabricate din plastic flexibil (de obicei polietilenă) și care conțin un rezervor mic care eliberează treptat un hormon numit progestativ (de obicei levonorgestrel) în uter

Un sterilet are forma literei „T”, sau „Y” cu o lungimea de aproximativ patru centimetri.

Singurul său rol este să prevină o sarcină neplanificată fiind o măsură contraceptivă eficientă, de lungă durată (de la 3 până la 10 ani), cu riscuri minime și efecte secundare rare. Femeile care nu pot utiliza contraceptive ce conțin estrogen, apelează adesea la montarea unui sterilet. Mai trebuie să știi steriletul nu te ferește de nicio infecție sau boală cu transmitere sexuală.

Cum funcționează un sterilet ? Odată inserat în uter, dispozitivul va avea ca efect o reacție inflamatorie la niveluri mucoasei uterului. În urma acesteia, fertilizarea ovocitului de către spermatozoid nu va mai fi posibilă.

În funcție de tipul de sterilet montat, pot fi întreținute relații sexuale neprotejate, din prima zi sau după câteva zile. De exemplu, steriletul din cupru își intră în rol imediat după montare, în timp ce un sterilet hormonal poate avea nevoie de câteva zile, în funcție de tipul de hormon eliberat.

Montarea și extracția unui sterilet nu este dureroasă

Există câteva excepții când nu este recomandată montarea unui sterilet și este necesară consultarea medicului ginecolog pentru a decide tipul de dispozitiv potrivit pentru tine și durata de utilizare recomandată în cazul tău. Inserarea lui în uter se poate face sub anestezie locală, un bun moment este în ultimele zile de menstruație când colul uterin este dilatat iar operaţiunea durează aproximativ 10 minute.

Dacă totuși apare un disconfort, acesta este cauzat de adaptarea organismului și ar trebui să dispară în câteva zile sau medicul îți poate prescrie analgezice. De asemenea, rar, dar există situația în care organismul respinge steriletul, iar în privința aceasta medicul sau asistentul special instruit îți va explica cum să verifici dacă este vreo problemă.

Efectul unui sterilet este valabil pe întreaga perioadă în care este montat iar eficacitatea dispozitivului este dovedită astfel că poți evita erorile umane care pot interveni în cazul pilulelor, folosirii prezervativelor sau alte metode de contracepție.

La polul opus, extracția steriletului nu este dureroasă și se poate face la momentul în care dorești să rămâi însărcinată, iar procesul de fertilitate revine la normal imediat ce dispozitivul a fost scos.

Tipuri de sterilet, avantaje și dezavantaje

Există trei tipuri de sterilet și, fiecare dintre acestea prezintă atât avantaje cât și dezavantaje pe care este bine să le cunoști. Este însă, important de menționat că nu este obligatoriu ca dezavantajele sale să apară. Unele femei le resimt, temporar, cele mai multe, nu.

Astfel, iată care sunt acestea:

1.    Steriletul hormonal

Acest tip de sterilet oferă o protecție între 3 și 5 ani și este similar anticoncepționalelor. Acesta este pe bază de hormoni și eliberează un hormon sintetic numit progestin (cu efecte asemănătoare progesteronului). Concret, acest sterilet poate inhiba ovulația îngroșând mucusul cervical pentru a nu permite pătrunderea spermatozoizilor. Ca și avantaje, acesta poate reduce simptomele neplăcute din timpul menstruaţiei, respectiv, sângerarea și crampele menstruale și, contribuie la reglarea menstruației fiind benefic și în cazul unor afecțiuni ale endometrului. Dezavantajele ar putea fi cele legate de modificările dispoziției, creșterea în greutate, sângerări neregulate, cefalee, stare de greață, disconfort la nivelul sânilor sau acnee. Reține că un sterilet hormonal poate prezenta unele dintre aceste efecte secundare sau nu. Urmărește și, dacă întâmpini probleme, adresează-te medicului.

2.    Sterilet din cupru

Acesta are un fir de cupru în jurul său căci cuprul acționează ca un spermicid prevenind implantarea ovulelor fertilizate în uter. Un sterilet de cupru poate acționa până la 10 ani.

Vine cu avantajul că nu eliberează hormoni deci, nu putem vorbi de efectele secundare hormonale. Totuși, poate avea ca dezavantaje faptul că poate provoca, în primele luni de la montare, sângerări menstruale mai abundente și crampe mai puternice, anemie, dureri lombare sau dureri în timpul actului sexual. De obicei acest tip de sterilet nu este recomandat femeilor care întâmpină deja dureri menstruale mari sau flux crescut însă, dacă apar efectele secundare menționate după implantare, vorbește cu medicul tău.

3.    Sterilet cu fir de aur

Acesta este în forma literei „Y” și este fabricat tot din plastic cu un înveliș din fire de aur. Montarea lui poate prezenta ușor disconfort, dar vine cu avantaje precum: reducerea crampelor  menstruale și a fluxului abundent, lipsa sângerărilor între menstre și efecte secundare mult reduse față de cele menționate la celelalte tipuri de sterilet sau deloc. Are o durată de utilizare între 5 și 10 ani.

Fiecare dintre acestea prezintă eficacitate de 99% dacă sunt folosite corect și cu respectarea instrucțiunilor medicale.

Situații în care nu este recomandată montarea unui sterilet

În primul rând, este important să ai în vedere că sunt situații foarte rare când nu recomandată montarea unui sterilet. Iar aceste situaţii se referă la cazurile în care pot apărea așa numitele complicații, dar acestea au fost reclamate în cazuri extrem de puține iar dacă acest lucru se întâmplă, este important să te prezinți la medic.

De asemnea, mai trebuie să știi că, de-a lungul timpului nicio formă de cancer nu a fost asociată cu purtarea unui sterilet. Cu toate acestea, medicul nu-ți va recomanda inserarea steriletului dacă:

  • Există vreo boală cu transmitere sexuală,
  • A existat o infecție pelviană recentă,
  • Este instalată deja o sarcină,
  • Există un cancer de col uterin,
  • Există sângerări vaginale fără explicații,
  • Ai alergie la cupru, dacă dorești montarea unui sterilet din cupru,
  • Există boli ale ficatului sau risc pentru cancer de sân, în cazul steriletului hormonal.

Tocmai din acest motiv este important consultul ginecologic înainte de montarea unui sterilet, pentru a te asigura că nu există probleme și, pentru a-ți putea face cea mai bună recomandare.

Apoi, după montarea dispozitivului pot exista, în rare cazuri, complicații pentru care trebuie să prezinți la medic. Acestea pot fi:

  • Modificări ale tensiunii arteriale, în cazul unui sterilet hormonal,
  • Instalarea unei sarcini extrauterine,
  • Dezvoltarea unei boli inflamatorii pelviene,
  • Dezvoltarea unei infecții.

Majoritatea femeilor însă, nu experimentează aceste complicații după montarea unui sterilet. Odată informată, vei știi să urmărești situația ta înainte de montare pentru a-ți informa corect medicul și pentru a lua decizia montării celui mai potrivit dispozitiv pentru tine.