Retentia de apa inseamna automat maini si picioare umflate, ochi umflati, balonare si chiar accentuarea celulitei. De multe ori poti avea senzatia ca te-ai ingrasat de pe o zi pe alta, cand de fapt este vorba doar despre retentie de apa. Sa aflam ce se intampla cand organismul retine apa si cum putem preveni acest fenomen!
Cum se manifesta retentia de apa si de ce apare?
Retentia de apa este o reactie inflamatorie cauzata de o proasta circulatie a lichidelor, a limfei si a sangelui in organism. Ea se manifesta sub forma unor edeme in prima faza in partea de jos a organismului, care se pot generaliza daca problema persista. Retentia de apa se pote produce din cauza deshidratarii (consumului insuficient de lichide), din cauza alimentatiei nesanatoase (cum ar fi consumul excesiv de sare), in cazul statului prelungit in picioare din cauza gravitatiei, din cauza temperaturilor ridicate, dar si din cauza anumitor medicamente sau, in cazuri mai grave, a unor boli renale, cardiace sau a unor afectiuni tiroidiene. Uneori chiar celulita amplifica retentia de apa, pentru ca celule grase extinse la maximum sunt ”inghesuite” unele in altele si opresc circulatia lichidelor, ceea ce duce la o reactie inflamatorie pentru ca toxinele nu pot fi evacuate din organism. Vorbim astfel de un cerc vicios: celulita favorizeaza retentia de apa, iar retentia de apa evidentiaza celulita. De asemenea, la femei, inainte de menstruatie, se produce de obicei o retentie de apa, din cauze hormonale. Mai precis, este stimulata secretia de aldosteron, hormonul respnsabil cu echilibrul apei si sodiului in organism.
Cum putem evita retentia de apa?
In primul rand, trebuie sa trecem la un regim de alimentatie anti-inflamator. Trebuie sa evitam proteinele animale, dar mai ales zaharul, care duce la cresterea tesutului gras. Apoi trebuie sa avem grija sa bem multe lichide, in special apa. Daca organismul nu primeste suficienta apa, atunci incepe sa stocheze lichidele existente. Consumul de sare trebuie monitorizat atent, pentru ca sodiul din compozitia acesteia retine apa. Unde mai pui ca excesul de sare duce la aparitia bolilor cardio-vasculare. Nu trebuie sa consumam mai mult de 5 grame de sare pe zi si trebuie sa fim atenti pentru ca sarea din alimentatia noastra nu se rezuma la cea cu cre ne saram noi mancarea propiu-zis, ci sunt o multime de preparate pe care le cumpara de la magazin si care au deja cantitati mari de sare adaugate. De aceea este bine sa citim intotdeauna eticheta produselor inainte de a le consuma. Activitatea fizica este si ea un factor important care ne ajuta sa evitam retentia de apa. Miscarea favorizeaza schimbul de lichide din organism si ne ajuta sa aliminam toxinele caare stau la baza procesului inflamator.
Remedii care te ajuta sa scapi de retentia de apa
Vitaminele A, C si B6 sunt de ajutor in cazul retentiei de apa. Le poti lua din suplimente alimentare, dar indicat este sa i le furnizezi organismului tau prin alimentatie. Pepenele rosu, portocalele, apa de cocos, avocado, bananele, fasolea, ciupercile si somonul sunt alimente pe care ar trebui sa le incluzi in dieta ta. Consumul de ceaiuri diuretice te poate ajuta sa scapi rapid de retentia de apa. Infuzia de papadie, de coada calului, de pufulita, de ghimpe sau de brusture ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la o mai buna functionare a rinichilor.
Farmacistii Catena recomanda produsele 3Chenes. Daca iti doresti sa combati retentia apei in organism si totodata sa favorizezi eliminarea acesteia, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Anti-Eau de la 3Chenes! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu