De multe ori am avut dileme în alegerea unei tunsori, a unei perechi de ochelari, a unei pălării sau a formei sprâncenelor, pentru că nu ştiam cu exactitate ce ni se potriveşte feţei noastre. Forma feţei joacă un rol esenţial în luarea unor decizii de înfrumuseţare, aşa că ne-am gândit să te ajutăm în determinarea formei ei, pentru a nu a mai întâmpina probleme atunci când doreşti să-ţi personalizezi lookul.
Pentru a-ţi putea calcula singură proporţiile feţei, ai nevoie de o oglindă şi un elastic de păr, un centimetru, un pix şi o foaie. Philippe Bar, director al salonului Frederic Fekkai, a povestit care sunt paşii prin care ne putem determina forma feţei: „Pentru început trebuie să vă prindeţi părul, astfel încât întreaga faţă să fie descoperită. Pentru a uşura şi mai mult procesul de determinare al formei, puteţi să vă lipiţi faţa de oglindă şi să-i trasaţi conturul cu ajutorul unui ruj.”
Cum se calculează forma feţei
- Ţine capul drept, uită-te drept în faţă, relaxează-ţi muschii şi evită să zâmbeşti, pentru că ţi se lungesc şi ţi se ascut trăsăturile. Ai grijă să stai în lumină naturală, cea artificială poate crea umbre care să îţi distorsioneze uşor proporţiile feţei şi să le facă să pară mai mici.
- Vei folosi patru axe pentru a determina proporţiile feţei, ca în imagine. Începe cu axa 4 pentru a determina lungimea feţei. Ea porneşte de la centrul frunţii şi se termină la bărbie.
- Acum, vei calcula următoarele aspecte, cu ajutorul axelor 1, 2, 3:
– cât de lată este fruntea în punctele periferice (axa 1), în comparaţie cu aceleaşi puncte corespunzătoare bărbiei;
– cât de proeminenţi sunt pomeţii (axa 2) în comparaţie cu marginea frunţii şi a maxilarului;
– lăţimea maxilarului (axa 3) în comparaţie cu cea a frunţii;
– lungimea feţei (axa 4). - Pentru o măsurătoare exactă, foloseşte centimetrul şi notază rezultatele, pentru a le putea compara. Dacă este nevoie, roagă o prietenă să te ajute.
Principalele forme ale feţei
Odată ce ţi-ai determinat proportiile faciale, poţi spune că ai faţa:
- Ovală, dacă lăţimea feţei intră o dată şi jumătate în lungime. Această formă este considerată ideală pentru shooting-uri, pentru că nu este nici prea lată, nici prea lungă. Megan Fox se poate mândri cu un astfel de chip.
- Rotundă, dacă lungimea este aproximativ egală cu laţimea. Seamănă cu faţa ovală, dar e mai scurtă, cu un maxilar rotunjit. Asta face orice femeie să pară mai tânără. Kirsten Dunst este un exemplu de persoană cu chipul rotund.
- Lunguiaţă, dacă seamănă cu cea ovală, dar are lungimea mai mare, iar laţimea mai mică. Un exemplu de vedetă cu chipul lunguieţ este Liv Taylor.
- Pătrată, dacă fruntea este la fel de lată ca maxilarul, iar unghiurile chipului sunt pătrăţoase şi accentuate, precum Angelina Jolie.
- Triunghiulară, dacă maxilarul este mai lat decât fruntea şi are o formă îngustă. Un exemplu cu o astfel de faţă este Ali Carter.
- În formă de inimă, dacă zona cea mai lată este cea a pomeţilor, cu fruntea şi maxilarul de o laţime similară şi cu o bărbie ascuţită. Scarlett Johansson are această faţă.
- În formă de diamant, dacă pomeţii sunt cei mai proeminenţi, iar fruntea este vizibil mai lată decât maxilarul… ca Liz Hurley.Text: Bettina Cristea Photo: Google Images