Pentru unii dintre noi, apropierea sarbatorilor reprezinta un prilej de a ne bucura si de a petrece timp alaturi de cei dragi. Pentru altii, in special pentru cei singuri, sarbatorile aduc cu ele mai degraba intristare decat veselie. Unde mai pui ca sezonul rece in sine, din cauza lipsei luminii solare, nu ne imbie sa fim tocmai bucurosi. Despre depresia de sezon si despre modul in care o putem depasi am stat de vorba cu dr. Ileana Botezat-Antonescu, psihiatru si psihoterapeut, director medical al centrului Bellanima.
Cauzele depresiei de sezon
Multi dintre noi ne simtim mai obositi iarna, avem mai putina energie, suntem apatici si morocanosi. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca soarele devine scump la vedere, iar absenta lui ne afecteaza starea de spirit. Nu degeaba depresia este foarte raspandita in randul populatiei nordice. Dr. Ileana Botezat ne-a explicat insa ca este normal sa experimentam astfel de stari: “Faptul ca in absenta luminii solare nu se mai secreta anumiti hormoni, serotonina sau noradrenalina de exemplu, care sunt implicati in crearea unei dispozitii optime, a unei dispozitii bune, de munca, de creatie, duce la aparitia unei lentori, unei astenii, unei oboseli si apar, bineinteles, si tulburari de somn. Variatiile acestea sezoniere sunt mai usoare, spre moderate, si de multe ori pot trece de la sine, spontan.”
Depresia de sarbatori la persoanele singure
Lucrurile se complica insa atunci cand vorbim de persoanele singure. Pe langa lipsa luminii solare care predispune la depresie, apropierea sarbatorilor nu face decat sa le accentueze acestora sentimentul de singuratate si tristete. Insa “poti sa te simti singur si in doi” ne-a explicat dr. Botezat. Ce este de facut cand experimentam astfel de stari? “Lucrurile se pot remedia: te duci la un spectacol, participi la o sarbatoare intr-un grup si in felul acesta mai compensezi din singuratate. Lucrurile devin mai complicate insa atunci cand sarbatorile devin o ocazie in care iti amintesti de lucruri triste, atunci cand de exemplu ai pierdut pe cineva drag”.
Faptul ca la televizor, in reviste si oriunde ne uitam vedem imagini cu familii fericite, in jurul bradului de Craciun, ne poate accentua starea de tristete. De multe ori imaginile cu care ne asalteaza mass media in preajma sarbatorilor devin o presiune greu de suportat daca nu ne incadram in tiparul propus. “Important este insa cat de sanatos putem sa trecem peste aceste momente”, spune psihologul. Cea mai buna metoda este sa cautam compania unui prieten apropiat sau chiar sa ne luam un animal de companie, pentru ca si acesta poate avea un rol terapeutic. “Trebuie sa umpli golul, ceea ce iti lipseste, in diverse moduri”.
Cele mai bune metode pentru a depasi depresia de sarbatori
Ce este de facut insa cand depresia iti da tarcoale si simti ca nu te poti bucura de sarbatori? Dr. Ileana Botezat-Antonescu ne recomanda sa facem miscare si sa iesim in aer liber. “Miscarea este arma cu care se combate depresia, lentoarea, inhibitia, lipsa de elan, de energie. Este nevoie sa iti impui sa te misti”. Sportul este deci o arma la indemana oricui si un mod simplu de a ne elibera de sentimentele negative si de a scapa de depresie. In fiecare dintre noi sta puterea de a ne transforma tristetea in bucurie, gasindu-ne activitati si motivatii. “Tratamentul in prima faza este de autoeducare si de automobilizare. Cand stii ca esti predispus la asemenea reactii emotionale este bine sa iti iei si masuri de precautie. Daca esti pe un tratament trebuie sa iti iei tratamentul care stii ca iti va face bine, daca nu, poti apela la alte masuri: de a socializa, de a te misca, de a te conecta cu oamenii cu orice pret”. Desi de multe ori tristetea ne impinge catre izolare si imobilitate, este important sa o contracaram impunadu-ne sa iesim din casa si sa comunicam cu ceilalti, oricat ne-ar fi de greu. Iar daca nu reusim sa depasim singuri aceste stari, ne putem adresa oricand unui psihoterapeut care sa ne indrume si sa ne ajute sa ne recapatam pofta de viata.
Text: Bianca Badescu