Cum alegi grădinița particulară potrivită pentru copilul tău?

Dacă ați decis că veți merge pe varianta grădiniță particulară pentru copilul vostru, ați făcut abia primul pas, însă până la a alege efectiv grădinița mai sunt câțiva pași pe care trebuie să îi faceți în cuplu, ba chiar însoțiți de copil, deoarece nu este deloc simplu să alegi grădinița potrivită pentru copilul tău, chiar dacă vorbim de o grădiniță particulară. Principiul “nu tot ce zboară se mănâncă” se aplică perfect și în acest domeniu, acest lucru însemnând că nu toate grădinițele particulare sunt automat și extraordinare. Tocmai pentru că oferta de grădinițe particulare este foarte vastă, trebuie să faceți o selecție foarte serioasă și astfel să găsiți grădinița cu adevărat potrivită pentru voi și copilul vostru.

Haideți să vedem care ar fi pașii de selecție pentru a găsi grădinița potrivită:



  1. Studiați ofertele pe internet

Primul lucru pe care îl puteți face și care vă este foarte comod și la îndemână, din fața calculatorului, este să găsiți ofertele grădinițelor particulare. Există directoare, site-uri unde veți găsi liste cât mai ample cu aproape toate grădinițele particulare din zona voastră geografică, fie că este pe orașe, pe zone din orașe sau pe sectoare, în cazul Bucureștiului. Aici regăsiți informații de bază despre fiecare grădiniță: adresă, variante de programe, metodă educațională, opționale, personal didactic, poze, site pentru o evaluare mai amănunțită.

  1. Faceți o primă selecție

Din oferta vastă de grădinițe particulare pe care ați găsit-o pe internet, faceți o selecție a grădinițelor care v-au atras atenția. Luați în considerare câteva criterii importante: proximitate, oferta educațională (metodă, variante de programe, tarife), personal, facilități etc.

  1. Faceți o listă scurtă de genul „top 3 grădinițe”

După prima selecție și după o studiere mai amănunțită a ofertelor acestora, cu siguranță că lista se va restrânge. Veți rămâne cu câteva grădinițe, o listă scurtă, căreia va trebui să îi acordați o atenție și mai mare pentru a identifica grădinița potrivită.

  1. Vizitați grădinițele din lista scurtă

Foarte important este să vă faceți timp pentru a și vizita grădinițele care au rămas în top, în lista scurtă de preferințe, deoarece de multe ori, din păcate, pozele de pe internet nu corespund cu realitatea. Dacă pe internet ați găsit cele mai frumoase poze ale grădiniței, este posibil ca la fața locului să realizați că acele poze au fost făcute într-o lumină mult prea bună sau poate au fost un pic prelucrate și la fața locului să găsiți un sediu nu la fel de primitor și îmbietor ca în poze. De asemenea, pozele pot să ilustreze un sediu foarte mare, niște săli de clasă încăpătoare, în funcție de unghiul abordat în poze și în realitate să găsiți un sediu aglomerat, cu săli mici, poate chiar claustrofobe. De asemenea, un lucru care nu se poate simți din pozele de pe internet este mirosul locului, existând surprize ca la fața locului să găsiți spații de grădiniță prost aerisite sau ventilate, cu mirosuri improprii și așa mai departe. Ori să îți ții copilul la o grădiniță particulară unde se simte un ușor iz de igrasie sau cu o proastă ventilație, nu numai că nu este plăcut, dar nu este nici sănătos!

În plus, la o astfel de vizită, poți vedea sediul complet, dacă este sau nu curte pentru grădiniță, dacă este mare sau nu, cum sunt sălile de clasă, dacă fac față numărului de copii din grupă, cum arată sala de mese, cum este personalul didactic, cum este personalul administrativ etc, toate fiind elemente foarte importante pentru decizia voastră și pentru siguranța, comfortul și buna dezvoltare a copilului vostru.

  1. Luați și copilul cu voi la o vizită finală

Copilul ar trebui să fie implicat în acest proces decizional de selecție a grădiniței unde el își va petrece jumătate de zi sau poate chiar o zi întreagă, de dimineață până seara, la program prelungit. După ce voi, în cuplu, ați ajuns la o concluzie și ați identificat grădinița potențial potrivită pentru copilul vostru, o sugestie ar fi să luați și copilul cu voi la o ultimă vizită. Având în vedere că este o grădiniță particulară, personalul cu siguranță va fi amabil și chiar încântat să cunoască un potențial nou elev. La o astfel de vizită veți vedea care este reacția copilului, dacă este încântat de loc, dacă îi suscită interesul, curiozitatea și, mai ales, dacă există chimie între el și personalul didactic. Dacă la toate aceste întrebări bifați un mare „Da”, atunci veți fi complet încrezători că ați făcut alegerea potrivită și ați găsit grădinița ideală pentru copilul vostru. Dacă ceva nu iese la socoteală, poate ar trebui să mai căutați, asta desigur dacă decideți să implicați copilul în această decizie. În caz contrar, părinții pot lua această decizie în numele copilului, sperând, evident, că au făcut alegerea cea mai bună de grădiniță particulară.

De ținut minte!

Un lucru foarte important când vine vorba de grădinițe particulare este ca în acest sistem educațional nu trebuie să bifați anumite perioade de înscriere, vă puteți înscrie în orice lună doriți să înceapă copilul sau dacă doriți să schimbați grădinița o puteți face pe toată perioada anului școlar, evident în funcție de disponibilitatea locurilor din gradinița vizită la acel moment. La gradinițele particulare nu funcționează regula circumscripției școlare, adică nu trebuie să aparțineți de o anumită grădiniță, aveți libertatea de a alege în funcție de preferințe orice grădiniță, cu mențiunea că proximitatea ar trebui să rămână totuși un criteriu important, pentru a nu „chinui” copilul cu drumuri mai lungi de 30 minute cu mașina sau alte mijloace de transport.

Text Cristina Niculescu