In timpul iernii, trebuie sa recunoastem, ii tinem si pe copii mai mult in casa. Frigul de afara, frica de viroze si raceli ne fac sa petrecem impreuna mai mult timp la “gura sobei”. Si daca parintii privesc asta cu bucurie si fericire, pentru copii poate sa apara unul dintre cei mai mari dusmani. Mai rau chiar decat Bau-Bau, am putea zice: plictiseala!
Cum facem ca timpul petrecut in casa sa fie cat mai placut si, in acelasi timp, antrenant si eficient pentru copii? Ii bucuram cu diverse jocuri educative. Puteti sa va jucati cu ei, puteti sa le invitati prietenii pe la voi sau puteti sa ii lasati sa exploreze singuri. Orice metoda ati alege va fi una care va ajuta copilul si il va face sa petreaca timp de calitate.
Idei de jucarii educative pentru 1-2 ani
Daca vi se pare ca bebelusii de unu si doi ani sunt prea mici pentru a invata si a se juca cu jucarii educative, sa stiti ca va inselati. Pana la varsta de 3 ani, creierul unui copil atinge circa 90% din dimensiunea creierului pe care il va avea ca adult deci, loc unde sa inmagazineze exista si se formeaza! De fapt, aceasta este varsta la care se fac cele mai multe acumulari. De aceea, este recomandat ca acestor copii sa le cumparam jocuri de indemanare, carticele senzoriale in care sa descopere diferite texturi sau sunete (le pot explora singuri), sa le luam cuburi de diverse forme, marimi sau culori, jucarii cu muzicuta si lumini, cu ajutorul carora sa faca asocieri de forme si sunete, sau diverse cartonase cu imagini de animale si plante, obiecte si fenomene ale naturii. Copiii absorb totul si sunt fericiti sa descopere lumea in care traiesc, sa invete si sa exploreze ceea ce ii inconjoara.
Jucarii educative pentru copii de 2-4 ani
Incepand cu aceasta varsta, copiii au deja un bagaj de cunostinte. Deja stiu ca vaca face “muu” si ca soarele straluceste ziua. Incep intrebarile. Este perioada cu cei mai multi “de ce” si poate cu cele mai haioase si mai frumoase situatii si trairi. Acum, pe langa clasicele jocuri pentru copii, puteti sa introduceti foarte multe jocuri de creativitate. Este timpul pentru construit, pentru desenat, pentru aranjat pe forme, dimensiuni si culori. La aceasta varsta, copiii deprind capacitatea de a crea reprezentari vizuale ale lumii inconjuratoare, asa ca si jucariile lor trebuie sa le dea aceasta sansa. Vor fi extrem de fericiti daca vor avea carticele cu imagini din natura, daca vor putea sa lipeasca abtibilduri si daca vor canta la un instrument de jucarie. Puteti sa faceti cu ei puzzle, jocuri de memorie sau de potrivire, de logica si de recunoastere, puteti sa faceti jocuri de rol (va jucati de-a copilul si doamna educatoare, sau de-a doamna doctor si pacientul).
Jucarii educative pentru varsta de 4-6 ani
Grupa mijlocie si grupa mare sunt perioade in care se dezvolta toate tipurile de inteligenta, in care putem sa vedem catre ce fel de activitati se indreapta copilul cu precadere. Acum, cu certitudine, isi va alege si el ce jucarii copii isi doreste. Va va solicita singur anumite jocuri si va dori sa cheme prieteni acasa sau sa mearga pe la ei sa se joace.
Pentru aceasta perioada sunt potrivite jocurile care se joaca in doi, patru sau mai multi jucatori. Puteti alege jocuri care sa le puna la incercare onestitatea dar si curajul, jocuri care sa le testeze cultura generala dobandita pana la varsta lor, dar sa ii supuna si la noi provocari. Este o varsta la care intrecerile sunt omniprezente si in care jocurile au un rol important pentru a dezvolta capacitatea de a face deductii si asocieri si a rezolva probleme abstracte in mod creativ si personal. Puteti sa ii incantati cu puzzle-uri 3D, cu labirinturi, ghicitori sau povesti carora sa le inventeze ei sfarsitul. Dincolo de toate acestea, nu uitati de jocurile copilariei voastre ca “telefonul fara fir” sau “fazan”.
Sunt momente unice in care relatiile parinti-copii se cimenteaza in cel mai armonios si frumos mod cu putinta, prin joaca, relaxare si voie buna.
Plictiseala? Ce cuvant mai e si acesta?