Cum afli ce carieră ți se potrivește?

Vi s-a întâmplat, copil fiind, să vi se adreseze întrebarea “Ce vrei să te faci când vei fi mare?”? La care marea majoritate a copiilor avea un răspuns din categoria meseriilor de top, de genul: “doctor, pompier, aviator”. Desigur, mai era categoria de răspunsuri drăguțe, amuzante, de genul: “Eu, când voi fi mare, vreau să mă fac magician!” Dar pe nimeni sau pe foarte puțini copii îi auzi că vor să se facă văcar sau strungar sau meserii mai puțin nobile. Ceea ce, la urma urmei, nu este neapărat rău, pentru că se pare că toată lumea urmărește niște meserii cu statut social.



Dar, haideți să ne gândim care ar putea fi criteriile prin care am putea să ne dăm seama ce carieră ni se potrivește!

Pasiunea

Urmare a întrebării de mai sus, teoretic și practic, o pasiune o poți dezvolta încă de mic copil. În copilărie poți dezvolta o afinitate către ceva anume, care te pasionează mai mult decât orice altceva din jurul tău, iar acest element poate fi un bun indicator, cel puțin într-o formă incipientă, către o carieră. Cu toții cred că ne dorim să facem ceea ce ne place cel mai mult în viață, pentru că astfel cariera noastră devine o bucurie, o sursă de satisfacție și nicidecum un stres și o sursă de frustrări.

Studiile

Orice carieră necesită niște studii aprofundate, cu atât mai mult cu cât vorbim despre științele exacte, cum ar fi medicina, în care anii de studiu și pregătire întrec orice alt domeniu. Ideal ar fi ca studiile să urmeze o pasiune, dar este drept că în viața reală se întâmplă ca multe persoane să ajungă să facă niște studii care nu sunt pe placul lor, fie că așa au fost sfătuite de părinți sau familie, fie că s-au gândit la conjunctura socio-politică a vremii, fie că, pur și simplu, așa s-au potrivit lucrurile. Dar înainte de toate, de a vorbi de o carieră, trebuie vorbit de formare, iar studiile sunt esențiale, așa că nu vă limitați doar la o facultate, ci investiți în studii aprofundate, fie că vorbim de mastere, MBA-uri, doctorate sau cursuri de perfecționare.

Banii

Sunt cariere care sunt mai bine plătite și cariere în care banii sunt mai puțini, deși munca este la fel de mare, ba poate chiar mai asiduă. Așa că, dacă vă faceți un plan de viață, este bine să puneți în balanță pasiunea versus bani. Dacă vă dă cu plus, sunteți un caz fericit, dacă nu, trebuie să știți să alegeți și să vă gândiți dacă merită să faceți sau nu un compromis în acest sens.

Statut social

Sunt persoane care sunt mai vanitoase sau nu. Sunt persoane pentru care este important să menționeze mereu cu ce se ocupă, deoarece le asigură un statul social privilegiat. De cele mai multe, ori acest aspect este unul pur declarativ, care sună bine sau impozant, pe alocuri, alte ori, este drept că, acest statul privilegiat poate deschide uși sau înlesni lucruri care se rezolvă poate mai repede, să spunem pentru “domnul doctor” sau “domnul colonel” decât pentru o persoană de rând.

De unde afli ce carieră ți se potrivește? 

Târgurile de joburi

Uneori se întâmplă să fii proaspăt absolvent de facultate, ba chiar și cu un master la activ, dar să nu ai niciun fel de experiență în câmpul muncii și, din păcate, multe companii exact asta caută. Dar cum poți să ai experiență dacă până acum ai fost focusat pe școală și pe a-ți termina studiile cu toate examenele finale? Ei bine, aici situația devine un pic interesantă, plus că se întâmplă de multe ori să termini o facultate, să-i spunem mai teoretică si să nu știi încotro să te îndrepți. Ce este de făcut atunci? Este simplu! Există o mulțime de tărguri de joburi, unde te poți duce și unde poți afla foarte multe informații despre angajatori, despre ofertele lor de muncă si, mai ales, despre varietatea de servicii de pe piața de muncă.

De reținut că în foarte multe domenii se poate intra cu o facultate de un cu totul alt profil, de exemplu cu o diplomă de medic poți foarte ușor să lucrezi în domeniul IT, dacă există pasiune și ceva studii de specialitate, dar este drept că transferul invers este mult mai greu, dacă nu imposibil, deoarece niciun spital nu va angaja ca medic un IT-ist. 😊

Dar aceste târguri de joburi pot da roade atât la început de carieră, cât si mai târziu, dacă se dorește vreo schimbare, deoarece aveți posibilitatea de a vă lăsa CV-uri pe loc, și cu cât lăsați mai multe CV-uri, cu atât vă creșteți șansele de a obține un interviu și o angajare ulterioară.

Ziua Porților Deschise

Există multe companii mari, atât de stat, căt și private, care organizează, cel puțin o dată pe an, un eveniment destinat publicului larg, numit Ziua Porților Deschise. Aici poți merge și vei vedea la fața locului exact despre ce este vorba, cum este sediul, care sunt condițiile de muncă, ce implică fizic anumite activități, cum sunt oamenii de acolo, plus că ai posibilitatea să pui o mulțime de întrebări personalului calificat. Cine știe cum se poate naște o idee de carieră fix dintr-o astfel de vizită, poate făcută așa, într-o doară, la insistențele prietenului tău?

Internet

Acum, când există atâtea platforme dedicate pieței de muncă, este foarte ușor să fii la curent cu ce mai este nou în domeniu, ce poziții sunt disponibile, să ceri recomandări și să aplici la joburile dorite. Cu alte cuvinte, nu aveți nicio scuză pentru a nu fi într-o poziție în care să vă simțiți bine si să fiți multumiți de jobul vostru.

Prieteni / familie

Evident că o recomandare venită “pe surse”, de la o persoană de încredere, va avea o mai mare greutate decât o aplicație venită online. Dacă sunteți și o persoană calificată pentru postul în discuție, atunci șansele voastre sunt cu atât mai mari. Așa că nu ezitați să cereți în mediul vostru de prieteni, relații, familii câteva recomandări sau introduceri acolo unde se poate.

Cristina Niculescu