Emotiile sunt cele care, fara doar si poate, pot fi observate pe chipul nostru cu foarte mare usurinta. Se spune ca rasul este cel mai bun medicament si exista chiar si cercetari care atesta acest lucru. Studiile au demonstrat ca emotiile pot avea consecinte negative si pozitive asupra trupurilor noastre, afectand aspectul pielii. Intotdeauna starea de spirit a unei persoane ii afecteaza look-ul si modul in care o percep altii. Afla mai jos modul in care sentimentele lasa anumite amprente asupra pielii. Dar mai intai de toate… zambeste pentru o piele frumoasa!
Stresul si emotiile
Dintre toate emotiile, stresul este unul dintre cei mai mari dusmani ai nostri. Stresul poate imbatrani tenul mult mai repede decat trecerea timpului. Asta se intampla deoarece stresul stimuleaza hormonul numit cortizol, care se plimba liber prin sistem atunci cand suntem stresati. Cortizolul taxeaza fiecare organ, vasele de sange devin mult mai fragile, celulele pielii nu se mai refac la fel de repede, iar pielea incepe astfel sa imbatraneasca. Atunci cand suntem stresati, ciocolata, snacksurile sau cocktailurile sunt mai tentante ca oricand. Consumul de alcool si lipsa consumului de apa conduc la deshidratare. Este foarte important sa acordati importanta ingrijirii tenului, sa faceti sport si sa tineti cont de dieta.
Furia
Furia si certurile conduc la aparitia ridurilor. Furia face ca muschii fetei sa fie tensionati si astfel apar liniile fine. Sentimentele de furie pot afecta modul in care pielea se vindeca. Un studiu publicat in jurnalul Brain, Behaviour, Immunity a separat mai multi voluntari in doua grupuri in functie de temperament (furiosi si pasnici) si i-au ranit usor pe brate. Vindecarea si refacerea celulelor a durat de patru ori mai mult la pacientii nervosi. De vina se pare ar fi nivelul de cortizol prezent in organism care inhiba producerea de colagen, una dintre cauzele ridarii.
Depresia
La fel ca si furia, depresia cantareste foarte mult in ceea ce priveste aspectul tenului. Cercetatorii afirma ca expresia faciala are un impact puternic asupra tenului si ca, daca nu va veti incrunta, va veti simti mult mult mai fericiti. In cadrul unui alt studiu, mai multor persoane care nu au putut fi tratate cu antidepresive li s-a administrat botox si depresia a fost redusa cu 47%, sugerand nu doar ca muschii faciali ne ajuta sa ne exprimam, ci regleaza, de asemenea, si starea de spirit. Depresia pe termen lung are efecte dezastruoase asupra pielii, deoarece substantele chimice asociate cu aceasta conditie pot impiedica organismul sa-si repare celulele inflamate.
Sentimentul de jena
Jena poate trece cu usurinta de la creier catre piele atunci cand receptorii neuropeptidelor de la nivelul pielii primesc anumite mesaje, provocand acea roseata in obraji. Sensibilitatea sistemului nervos simpatic determina cat de des si cat de usor ne inrosim. Daca ne inrosim foarte frecvent, acest lucru ar putea fi precursorul unei boli cronice numite rozacee. Sa nu confundam insa acest sentiment cu roseata care apare in obraji atunci cand suntem influentati de anumiti factori externi precum temperatura sau consumul de alimente picante.
Frica
Cand va simtiti amenintati sau sunteti in pericol – fie ca vorbim despre o cauza reala sau imaginara, prima reactie a creierului este de a semnala glandelor adrenale sa produca epinefrina, cunoscuta ca si adrenalina. Ca rezultat, ritmul cardiac creste grabind sangele catre muschii puternici, in cazul in care ati avea nevoie sa fugiti. Adrenalina contracta vasele de sange si limiteaza sangerarea in urma unei rani. Substantele chimice care se produc atunci cand apare sentimentul de frica pot determina un aspect palid al fetei.
Text: Ruxandra Raica