Culoarea – cel mai la modă element de decor

culoarea

Culoarea este cel mai puternic și, în același timp, cel mai puternic element de decorare a casei. Părinții sau bunicii noștri considerau că o casă trebuie vopsită cam o dată la 10 ani. Dar tendințele actuale consideră culoarea un element decorativ atât de important, încât el poate fi redefinit anual după tendințele modei.

 Arta culorii

Folosirea culorii pentru decorarea diverselor spații a devenit o adevărată artă, un mod inovativ de a crea efecte puternice asupra percepției arhitecturii unei încăperi și, în acelasi timp, asupra propriei stări de spirit. Nu v-ați întrebat niciodată de ce unele case par mai prietenoase decât altele? Putem reinventa interiorul unei case și să-i oferim un aspect inedit folosind adecvat culoarea nu doar pentru pereți, ci și pentru podea, mobilă sau accesorii.

“Puterea culorii poate asigura continuitate și armonie în întreaga casă. Ne poate ajuta să creăm iluzii, să evidențiem anumite caracteristici ale unei încăperi sau să le camuflăm pe altele. Putem chiar schimba percepția asupra formei sau spațiului folosind culoarea potrivită”, spune Ramona Trăistaru, decorator de interior.

Variante coloristice

Verdele, albastrul, lila, culorile reci deci, sunt recunoscute pentru efectul lor de “împingere” a pereților, făcând camera să pară mai spațioasă. Efectele lor sunt potențate în încăperile cu lumina naturală, pentru că ele preiau din puterea acestei lumini.

Roșul, muștar, oranjul, culorile calde în speță, au un efect opus: ele micșorează dimensiunea camerei, și se folosesc în încăperile mai întunecate datoria efectului lor de iluminare a spațiului.

Dacă optăm pentru soluția clasică a pereților albi, atunci podelele trebuie să fie, în mod obligatoriu, de o nuanță închisă la culoare. Prin degajarea vizuală a spațiului superior, încăperea va părea mai înalta.

Pantone determină culoarea anului, din anul 2000, prin studierea tendinţelor modei şi prin studierea produselor deja existente, precum şi a celor care urmează să fie lansate. Predicţiile oferite de institut influenţează şi retailerii mondiali, precum şi designerii, care se adaptează standardelor.



Sfat!

 O culoare lucioasă reflectă lumina mai bine decât una mata. Iar încăperea va părea mai largă și mai luminoasă.

Atenție însă, folosiți acest efect doar pe un singur perete, cel mai indicat fiind cel opus ferestrei, pe care lumina naturală se reflectă pe tot parcursul zilei.