Cromozomi, hormoni și acnee – de ce contează sexul

acnee

Suntem diferiți. Nu este deloc surprinzător că până şi atunci când este vorba despre acnee aceasta afectează diferit bărbații și femeile. Că te-ai născut bărbat sau femeie, diferența este dată de un singur cromozom, X sau Y. Dar este suficient cât să fim siguri că nu suntem construiți la fel. 

De la pubertate, bărbații au cantități mai mari de hormoni (androgeni) care stimulează glandele sebacee. Este vorba de aceiași hormoni care stimulează creșterea părului facial, dezvoltarea mușchilor și a altor caracteristici distincte ale bărbatului în perioada adolescenței. Femeile au și ele hormoni androgeni, dar în cantitate mult mai mică.



Acnee și sex

Bărbații sunt mai susceptibili să sufere de cicatrici acneice decât femeile. Acest lucru este din cauza faptului că au acnee mai severă.

Bărbații care au acnee ca adulți s-au luptat de regulă cu coșurile încă din adolescență. Cu toate acestea, ei sunt mai puțin susceptibili să dezvolte acnee pentru prima dată la maturitate comparativ cu femeile. Un număr în creștere de domnișoare și doamne trec prin această frustrantă experiență, care pare să fie legată atât de hormoni, cât și de stres.

Gama Rilastil ACNESTIL

Produse dermatologice specializate in tratamentul acneei usoare si moderate.

Ce să fac?

Tratamentul pentru acnee la bărbați și femei este în mare parte același, doar că sexul slab poate beneficia și de tratamente hormonale, cum ar fi pilula contraceptivă orală.

Începe cu o curățare blândă a tenului de două ori pe zi și în cazul în care ai o acnee ușoară, folosește produse care conțin peroxid de benzoil sau acid salicilic. Pentru acnee persistentă sau severă, este necesar consultul unui dermatolog. Tratamentele pe bază de rețetă, cum ar fi antibiotice și retinoizi, funcționează la fel de bine la bărbați și femei.

Evită produsele care pot înfunda porii și produsele pe bază de alcool sau foarte parfumate, care pot irita pielea.

 Acneea este o afecțiune inflamatorie, astfel încât orice lucru care irită pielea o poate agrava. Dacă nu poți evita iritarea, asigură-te că vei curăţa pielea imediat după aceea, utilizând un demachiant sau aplicare a unei loțiuni care conține acid salicilic.

Metode de a opri răspândirea acneei

  • Pentru a preveni cicatricile, nu încerca să scapi singură de coșuri, prin atingere și apăsare. Medicul îți poate prescrie un tratament special pentru această afecțiune, dacă nu răspunde la medicația obișnuită.
  • Spală ușor zonele afectate de două ori pe zi cu săpun ușor și apă caldă. Spălarea viguroasă îți poate irita pielea și poate agrava acneea.
  • Folosește produse cosmetice și articole de toaletă „necomedogene” (nu înfunda porii).
  • Folosește produse cosmetice și protecție solară fără ulei.
  • Evită astringenții pe bază de alcool, care lasă pielea fără umiditate naturală.
  • Șamponează părul zilnic, dacă este gras.
  • Folosește medicația conform indicațiilor și nu intra în panică dacă nu-și face efectul imediat ce ai aplicat produsele.

Mituri despre acnee, ce este adevărat și ce e fals

Cristina Dudău

Foto Shutterstock