Cristina Groza, singurul maestru Feng Shui din Romania acreditat international

Cristina Groza, singurul maestru Feng Shui din Romania acreditat internationalPlina de energie si mereu cu zambetul pe buze, Cristina Groza a acceptat invitatia noastra de a ne vorbi despre una dintre cele mai vechi stiinte din lume: Feng Shui-ul. Astfel, am aflat de la singurul maestru Feng Shui din Romania acreditat de Asociatia Internationala de Feng Shui ce pasi ar trebui sa urmam pentru a ne imbunatati viata si care sunt remediile feng shuiste care aduc beneficii in casa noastra.

 

Tonica: In primul rand, vrem sa stim cum si cand a intrat Feng Shui-ul in viata ta. Ce inseamna pentru tine sa fii maestru Feng Shui acreditat international?

Cristina Groza: In urma cu 9 ani, studenta fiind la Institutul de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti, a inceput sa ma preocupe aceasta cunoastere, convinsa fiind ca este o combinatie de superstitie, dar si de cunostinte stravechi autentice. Studiind la sectia de “Design de interior”, am simtit ca daca descopar adevarul din spatele acestei arte chinezesti stravechi, voi putea sa abordez spatiul locuibil dintr-o dubla perspectiva: estetica si energetica. Consider ca spatiul in care locuim ar trebui nu doar sa arate bine, ci sa ne si aduca o stare de bine. Ei bine, Feng Shui se ocupa de acest al doilea aspect.

Intalnirea mea cu stiinta Feng Shui a avut loc intr-un moment de scepticism, lucru care m-a ajutat sa cern si sa aleg informatiile cu atentie. Astfel, am cautat o sursa de informatii autentica si m-am indreptat catre un Maestru chinez care a devenit mai tarziu mentorul meu: Marele Maestru (MM) Raymond Lo. Am participat in repetate randuri la cursurile sustinute de acesta in Franta, Singapore si China pentru a intelege foarte clar ceea ce avea de transmis si a ma perfectiona. Au fost necesari doar 2 ani pentru a deveni organizatorul cursurilor sustinute de MM Raymond Lo pe teritoriul Romaniei. In 2010, am obtinut titlul de “Instructor autorizat Raymond Lo”, iar in 2011, in urma examenelor sustinute in cadrul Asociatiei Internationale de Feng Shui, am devenit la randul meu Maestru. Anul 2012 mi-a adus o alta reusita: IFSA a acreditat cursurile sustinute de mine, devenind astfel una dintre cele 6 reprezentante internationale cu cursuri autorizate. Odata cu anul 2013, am fost onorata cu functia de membru al Comitetului executiv al Asociatiei Internationale de Feng Shui.

M-ai intrebat ce inseamna pentru mine sa fiu Maestru.

Titulatura de Maestru Feng Shui reprezinta incununarea tuturor experientelor si a anilor de studiu. Obtinerea acesteia imi ofera, pe langa aprecierea internationala, si bucuria de a putea face cunoscut numele tarii mele si pe continentul asiatic.

 

Ce este Feng Shui-ul si cum ne poate influenta in viata de zi cu zi?

Feng Shui denumeste stiinta care se ocupa cu studierea din punctul de vedere energetic al spatiului in care locuim. De asemenea, acesta ofera si solutiile optime pentru a ne simti si trai bine in acest spatiu. Aceasta cunostere ne ajuta, asa cum spuneam, sa traim/lucram cat mai inteligent in casa/apartamentul/biroul nostru pentru a beneficia de armonie in cele mai importante planuri ale vietii: financiar, relational, profesional si al sanatatii.

 

Care sunt cele 5 elemente cu care lucreaza Feng Shui-ul si ce simbolizeaza ele?

Influenta celor 5 elemente (foc, pamant, metal, apa, lemn) este intalnita in toata metafizica chineza. In Feng Shui, ele joaca un rol foarte important, pentru ca remediile recomandate de specialistii din acest domeniu tin de folosirea acestora in spatiul studiat. Anume: pentru elementul foc folosim culoarea rosu; pentru lemn: verde, albastru si obiecte din lemn; pentru pamant – culorile galben, portocaliu si elementele corespondente pamantului: cristale, ceramica, lut, pietre; pentru metal – alb, auriu, argintiu si obiecte metalice, iar pentru apa – negru. Trebuie sa adaug ca aceste elemente nu se dispun la intamplare prin casa, ci numai conform sfatului unui specialist autorizat.

 

Auzim tot mai des despre Coloanele Destinului. Ce inseamna si ce ar trebui sa facem pentru a ne ajuta de aceasta oportunitate?

Consider ca toata lumea ar trebui sa cunoasca utilitatea acestei stiinte extraordinare. Imaginati-va cum ar fi sa va puteti calcula matematic probabilitatile unei reusite intr-o intalnire de afaceri, de ce nu si romantica, si sa alegeti sa va duceti la acele intalniri exact in momentele care va sustin cel mai mult? Nu de putine ori, avem zile nereusite in care toate merg pe dos si nimic nu se asaza. Cum ar fi sa stiti din timp cand sunt acele zile si sa le evitati pentru a face lucrurile importante? Ei bine, Sistemul Coloanelor Destinului studiaza exact acest lucru. Ne ajuta sa ne administram viata mai bine, folosind calcule matematice si influenta ciclicitatii celor 5 elemente (foc, pamant, metal, apa, lemn).

 

Cristina Groza, singurul maestru Feng Shui din Romania acreditat international Anul 2014 este anul Calului de Lemn. Ce previziuni ne poti oferi pentru acest an?

Va fi un an al inovatiilor, al lucrurilor facute diferit, vor avea mai mult succes domeniile sau persoanele excentrice, a se vedea Eurovision. Deoarece Lemnul Yang este un element reformator, rigid si cu principii puternice, in multe tari vor fi revolte. Din punct de vedere al sanatatii trebuie sa fim atenti la afectiunile sistemului osos (afectiuni ale coloanei vertebrale, ale cutiei craniene etc.).

 

In lipsa unui Maestru Feng Shui si a unor masuratori riguroase, cum ar trebui sa ne decoram casa pentru a atrage energiile benefice?

“Less is more”. Este bine sa ne ghidam dupa bunul simt interior, si nu dupa zecile de carti care sunt, de cele mai multe ori, scrise de autori si nu de specialisti. Ca si linii de ghidare, evitati sa stati/dormiti sub grinzi deoarece poate aparea o stare de apasare similara expresiei “a avea sabia deasupra capului”. Evitati oglinzile din dormitoare care va reflecta in timpul somnului si dormitul in dreptul usii cu usa deschisa. Chinezii spun ca ne ataca chi-ul, noi putem face o paralela cu “a ne trage curentul”.

 

Exista reguli de baza, nemuritoare, in amenajarea Feng Shui a locuintei? Cand stim ca trebuie sa reamenajam casa?

In Feng Shui exista cicluri temporale de cate 20 de ani. Din 2004 am intrat intr-un astfel de ciclu. Astfel, o data la 20 de ani este bine sa aducem schimbari in casa noastra deoarece anumite energii expira si altele intra in vigoare ca si influenta. De obicei, oamenii au un simt interior care le spune ca ceva nu merge cum ar trebui si atunci cauta sfatul specialistilor.

 

Culorile sunt o latura importanta a Feng Shui-ului. Cum putem imbunatati atmosfera in casa cu ajutorul lor?

Cand am vorbit despre cele 5 elemente, am explicat ca fiecaruia dintre ele ii corespunde cate o culoare. Prin urmare, culorile sunt remedii importante. In lipsa unui specialist avizat, sfatul meu este sa nu va jucati prea mult cu culorile in casa/birou. Incercati sa pastrati o atmosfera neutra si sa dati accente de culoare cu ajutorul obiectelor decorative.

 

Poate Feng Shui-ul sa ne influenteze sanatatea? Ce ar trebui sa schimbam in jurul nostru pentru a ne lauda cu o sanatate de fier?

Sanatatea este afectata de mai multi factori. In primul rand, de energia predominanta din locul in care dormim. Feng Shui ne poate ajuta sa identificam aceste energii si sa alegem cea mai buna camera pentru a ne odihni. De-abia atunci putem spune ca beneficiem de sustinerea energiilor in planul sanatatii si chiar in cel relational. In al doilea rand, trebuie sa analizam harta coloanelor destinului pentru a vedea predispozitia pentru anumite afectiuni. Nu in ultimul rand, trebuie sa urmarim sa avem un stil de viata sanatos.

 

Te rugam sa ne spui cateva secrete pentru a atrage prosperitatea in casa noastra si pentru a ne bucura de armonie in viata sentimentala.

Este important sa evitam excesele de orice fel. Fie ca vorbim despre decorarea casei sau despre planul relational. Pastrarea echilibrului este un lucru spre care fiecare dintre noi ar trebui sa tinda sau macar sa incerce sa o faca.

 

Un sfat pentru cititorii nostri

Chinezii au o vorba: “Succesul unui om este influentat de destinul sau, de noroc, de Feng Shui-ul casei sale si, nu in ultimul rand, de educatie si ajutorul neconditionat oferit celorlalti”. Cum pentru primele trei avem nevoie de un specialist pentru a le interpreta, pentru ultimele doua avem nevoie doar de actiunea noastra. Asadar, sa ne pastram informati, sa cautam cunoasterea deoarece ea ne da putere interioara si sa oferim cat mai mult ajutor pentru ca energia Universului sa lucreze in favoarea noastra.

 

Text: Madalina Manole