Cristian Scutaru este unul dintre cei mai apreciati hairstylisti din Romania. Acesta este Educational Manager pentru Joico, fiind unul dintre cei care impartasesc noile tendinte in materie de hairstyling specialistilor romani din toata tara. Scutaru a participat la evenimente importante nationale, dar si internationale, cum ar fi London Fashion Week, si a lucrat de-a lungul timpului cu nume de referinta din showbizzul romanesc.
Sfaturi despre ingrijirea parului, precum si detalii despre noile tendinte in materie de culoare si coafura am aflat in exclusivitate de la Cristian Scutaru si vi le prezentam in cele ce urmeaza.
Tonica: Care sunt produsele pe care orice persoana ar trebui sa le posede in ce priveste ingrijirea parului?
Cristian Scutaru: Fiecare dintre noi ar trebui sa aiba un sampon potrivit tipului de par, un conditioner si un tratament pe care sa il foloseasca atunci cand stilistul ii recomanda. Trebuie sa avem un produs de styling cel putin in functie de preferintele pe care le avem in aranjarea parului. Produsele de styling sunt impartite in doua, cele pe care le aplici pe parul umed si cele de finisare, folosite la finalul realizarii coafurii. Apoi fiecare dintre noi ar trebui sa aiba cel putin un produs de finisare, fie el fixativ, humidity blocker, sau un serum.
Tonica: Cum este mai bine, cu parabeni sau fara parabeni?
Cristian Scutaru: Este la fel ca si cu amoniacul. Conservantii sunt necesari. Cand tu folosesti un produs care nu contine parabeni sau conservanti, are o durata de viata mult mai scurta si atunci conteaza foarte mult locul unde il depozitezi, sa nu intre in contact cu apa pentru ca, de exemplu la Moroccanoil, in momentul in care tu folosesti conditionerul sau masca si bagi mana direct in recipient, iar apa intra in contact cu compozitia produsului, ingredientii din masca incep sa lucreze ca si cum ar fi pe par si tu alterezi calitatea produsului. Dar exista parabeni buni si parabeni mai putin buni, exista silicon bun si mai putin bun, silicon solubil si insolubil. Toate brandurile de supermarket folosesc silicon insolubil care creeaza impresia ca asaza bine parul, dar lucreaza doar la suprafata si nimic mai mult. Eu sunt de acord cu parabenii, doar daca sunt buni.
Produsele care nu contin parabeni sau sulfati sunt de regula cele mai recomandate de mine pentru mentinerea culorii. Rosu sau cu un pigment auriu, care are nevoie de protectie mai mare, in rest merg pe produse cu parabeni.
Tonica: Ce ar trebui sa folosim pentru a feri parul de caldura emanata de foehn, placa sau ondulator?
Cristian Scutaru: Recomand produse de la Joico. Acest brand este un sistem si cand incepi sa folosesti Joico, ideal este sa-ti programezi niste vizite la un specialist astfel incat sa beneficiezi de un tratament pe care nu il mai are nimeni, si anume sistemul de reparare. Iar daca tu iti faci acest sistem o data pe luna, readuci in textura parului lucrurile esentiale care se pierd in mod natural sau din cauza tratamentelor chimice, dar si din cauza factorilor mecanici: foehn, placa sau peria.
Legat de protectia termica – fie ca folosesti placa sau ondulatorul, inainte de a trece cu stylerul pe suvita de par, exista un produs cu protectie termica numit Smooth Cure si este un spray care protejeaza parul de temperatura ridicata. Repeti procedura pe fiecare suvita de par si este important sa fie folosit doar cand acesta este uscat si nu umed.
Rolul sau este de a feri parul de caldura foehnului pentru ca, in mod normal, in momentul in care tu il usuci, trebuie folosit la o anumita distanta. Insa, majoritatea celor care lucreaza in domeniu pun cupa foehnului cu jetul de aer direct pe suvita si implicit pe peria utilizata. Foehnul trebuie tinut la 15 cm de par. In momentul in care supui caldura direct pe par, acesta este afectat. Si atunci, toate produsele de styling pe care tu le aplici pe par au rolul de a-l proteja in primul rand de caldura si apoi iti ofera suportul de care ai nevoie.
In ceea ce priveste placa sau odulatorul, in momentul in care folosesti produsele doar pe parul uscat, trebuie sa ai in vedere spray-ul indicat pentru aceasta actiune. Chiar daca cineva isi schimba coafura si nu se spala pe par, dar simte nevoia sa isi reimprospateze stilul, ii recomand produsul Instant Fresh – sampon uscat de la Joico, care indeparteaza orice reziduu de pe par si din acesta. Dai cu peria si elimini absolut tot ce era pe par, dupa care repeti procedura cu spray si placa, spray si placa.
Tonica: Care este temperatura optima pentru placa de par?
Cristian Scutaru: 185 de grade. Stylerele GHD sunt topul tehnologiei in acest sens. Ele sigileaza cuticula in momentul in care il aplici si apoi pastreaza nivelul optim de hidratare. Daca folosesti o temperatura mai mare, placa nu face nimic altceva decat sa usuce parul. Cu GHD, parul este elastic, luciul este incomparabil.
Tonica: Ce inseamna pentru tine sintagma “good hair day”?
Cristian Scutaru: Pentru mine, “good hair day” inseamna sa ai un par perfect sanatos, care are si elasticitate si luciu, iar coafura rezista mai mult timp, nu se incarca repede, nu se strica. Deci, daca parul este sanatos, atunci este good hair day every day. Dar trebuie sa ai grija, sa respecti sfaturile specialistului si daca vizitele tale la salon sunt regulate, atunci acesta va arata foarte bine, indiferent de culoare, tratament sau produs de styling folosit. Este mult mai bine sa mentii, decat sa repari.
Tonica: Ia a devenit un trend international si impletiturile au revenit pe val. Se mai poarta?
Cristian Scutaru: Este vorba de trenduri care vin foarte repede si dispar cu aceeasi viteza. Ele nu creeaza o fotografie la care sa te uiti peste 30 de ani si sa afirmi ca „da, este Audrey Hepburn, o sursa extraordinara pentru arta”. Din punctul meu de vedere, se poarta impletiturile in stil grecesc. Daca ne referim la impletiturile in stil rusesc, da, sunt tehnice, dar nu permit o paleta larga de adaptari si, din punctul meu de vedere, nu mai sunt in trend.
Text: Andreea Dragan