Crezi ca stii totul despre corpul tau?

Crezi-ca-stii-totul-despre-corpul-tau“Mirosul vechi” pe care-l intalnim in casele oamenilor batrani si faptul ca fiecare persoana are mirosul ei propriu sunt doar doua dintre lucrurile surprinzatoare pe care nu le stiai despre corpul omenesc. Biologia nu este intotdeauna plictisitoare. Check this out si minuneaza-te!




Picioarele cresc odata cu varsta

 

Odata cu trecerea anilor, tendoanele si ligamentele picioarelor se pot slabi. Acest lucru poate duce la aplatizarea lor, ceea ce inseamna ca picioarele pot deveni mai lungi si mai late. Din fericire, acest lucru nu se intalneste la toata lumea. De exemplu, persoanele care sufera de obezitate sau de diabet au picioarele umflate si talpile mult mai late decat persoanele cu greutate normala. In acest caz, la fiecare 10 ani o astfel de persoana va avea nevoie de pantofi cu o jumatate de numar sau chiar un numar mai mari. Dr. Cary M. Zinkin, medic de medicina sportiva, specialist in problemele piciorului, este de parere ca piciorul trebuie sa creasca, in medie, doar cu o marime de pantof pana la varsta de 70 sau 80 de ani.

 

Femeile sunt mai friguroase

 

Sexul frumos are un procent mai mare de grasime corporala, astfel ca pastreaza mai multa caldura in organism decat barbatii. Acest lucru ajuta organele sa fie in forma si incalzite, nu insa si extremitatile – iar atunci cand mainile si picioarele sunt reci, si restul corpului este la fel.

Mai mult decat atat, Kathryn Sandberg, director al Centrului pentru studii asupra vietii sexuale in conditii de sanatate, boala si imbatranire, de la Universitatea Georgetown, afirma ca femeile sunt mult mai friguroase decat barbatii. Se pare ca atunci cand femeile sunt expuse aceleiasi temperaturi scazute, vasele de sange ale degetelor lor se contracta mai repede decat cele ale degetelor barbatilor si de aceea isi pierd culoarea mai repede.

 

Persoanele in varsta miros diferit fata de persoanele tinere

 

Acest lucru este real – chiar exista un miros diferit al varstei inaintate. Nu o zic eu, ci studiile :). Dupa zeci de studii, cercetatorii au descoperit ca oamenii in varsta au un miros mai intens si mai putin placut decat persoanele de varsta mijlocie sau decat tinerii.

 

Temperatura camerei modifica gustul cafelei

 

Temperatura influenteaza aroma. Cercetatorii belgieni au aratat ca anumite papile gustative sunt mai sensibile la moleculele din alimentele aflate la temperatura camerei. Dr. Paul Breslin, profesor la departamentul de stiintele nutritiei de la Universitatea Rutgers si totodata cel care a initiat acest studiu, este de parere ca temperatura camerei face cafeaua mai neplacuta la gust. O cafea fierbinte pare mai putin amara si mai gustoasa decat o cafea pastrata la temperatura camerei, intrucat papilele gustative nu sunt la fel de sensibile.

 

Amprentele degetelor

 

Multi experti considera ca avem amprente pentru a ne imbunatati aderenta la obiecte, dar un studiu britanic intins pe durata mai multor ani sugereaza alt lucru. Se pare ca, de fapt, amprentele degetelor ingreuneaza tinerea obiectelor plate, cu suprafete netede, precum plexiglasul, pentru ca reduc suprafata de contact a pielii. In schimb, specialistii cred ca amprentele ajuta la absorbtia mai usoara a apei de pe degete, ca ne protejeaza pielea impotriva ranirii si previn contaminarea cu diferite virusuri. Pe de alta parte, alti oameni de stiinta sunt de parere ca, de fapt, amprentele imbunatatesc simtul tactil.

 

Vremea da dureri articulare

 

Scaderea presiunii atmosferice poate duce la dilatarea tesuturilor, ceea ce da nastere umflaturilor si durerilor. Aceasta diferenta de presiune poate fi detectata de oamenii care au articulatiile inflamate. Temperatura poate avea un impact asupra articulatiilor. De exemplu, in anul 2007, cercetatorii de la Universitatea Tufts au descoperit ca la fiecare scadere a temperaturii cu patru grade, nivelul durerii din zona genunchilor persoanelor care sufera de osteoartrita creste semnificativ.

 

Daca iti tii respiratia, nu mai sughiti

 

Nu de putine ori ai auzit ca trebuie sa iti tii respiratia pentru a scapa de sughit, dar te-ai gandit vreodata daca aceasta metoda da roade cu adevarat? Ei bine, se crede ca daca tinem dioxidul de carbon in corp (si nu il expiram), ajutam diafragma sa se opreasca din contractii (sughitat). Adevarul este ca atunci cand diafragma se contracta intr-un mod involuntar, aceasta forteaza o inspirare brusca, care este oprita de epiglota (cartilaj elastic).

 

Dintii se modifica odata cu varsta

 

Chiar daca, in adolescenta, ai purtat aparat dentar pentru a-ti indrepta dintii, trebuie sa stii ca efectul nu este permanent. Nu te speria, acest lucru poate fi evitat daca ai grija! Trebuie sa fii constienta de faptul ca dintii incep sa se deplaseze din cauza fumatului sau a bolilor gingivale.


Sunetele scoase de stomac

 

Hai, nu-mi spune ca stomacul tau n-a scos zgomote neplacute si nu “te-a facut de ras” in cele mai neoportune momente. Da, stiu si eu cum este ca stomacul sa scoata sunete exact atunci cand toata lumea tace. Ei bine, conform oamenilor de stiinta, zgomotele produse de stomac pot fi cauzate de sucurile gastrice si de contractarea musculaturii stomacului, care se pregateste pentru masa. Pentru a evita astfel de momente, iti recomand sa iti hranesti stomacul cu gustari mici si dese.

 

Text: Andreea Popescu