Creierul psihopatilor difera din punct de vedere al structurii si al functiei de creierul persoanelor care nu sufera de tulburari, a raportat un nou studiu. Studiul s-a bazat pe scanarile creierului realizate la o inchisoare din statul american Wisconsin, in care s-au comparat creierele a 20 de prizonieri diagnosticati cu psihopatie cu creierele altor 20 de prizonieri care au comis infractiuni similare, dar care nu au fost diagnosticati cu aceasta tulburare psihica.
In urma studiului, psihiatrii au descoperit legaturi slabe intre o parte a creierului asociata cu empatia si luarea deciziilor, numita cortexul prefrontal ventromedial (vmPFC), si celelalte parti ale creierului.
Rezultatele au aratat, de asemenea, ca intre partile putin conectate era si regiunea amigdala, considerata si ea una care controleaza empatia, frica si memoria.
“Acesta este primul studiu care a demonstrat ca exista atat de multe diferente structurale si functionale ale creierului persoanelor diagnosticate cu psihopatie”, a declarat Michael Koenigs, profesor psihiatrie la Universitatea din Wisconsin (Statele Unite).
Rezultatele studiului ar putea ajuta la explicarea si intelegerea comportamentului impulsiv si antisocial al persoanelor psihopate.
“Aceste structuri ale creierului, care sunt responsabile cu controlul emotiilor si al comportamentului social, par a nu comunica asa cum trebuie”.
Cercetatorii sunt de parere ca amigdala este responsabila cu emotiile si ca psihopatii nu au emotii, pentru ca le lipsesc simtul empatic, remuscarea, sentimentul de vinovatie.
Studiul a fost publicat recent in Journal of Neuroscience.
Text: Andreea Popescu