Timiditatea poate fi rezultatul unor lipsuri in doua zone ale creierului, au aratat noi cercetari efectuate la Universitatea Vanderbilt si publicate in revista Social Cognitive and Affective Neuroscience. Persoanele foarte timide si inhibate se acomodeaza foarte incet cu oamenii noi.
In studiu s-a descoperit ca indivizii timizi pot experimenta o inabilitate de adaptare la stimuli noi, datorita unor probleme legate de doua regiuni ale creierului: amigdala cerebrala si hipocampul. Cercetatorii au folosit rezonanta magnetica pentru a examina adulti cu temperament inhibat si neinhibat. Participantilor li s-au aratat poze cu fete familiare si nefamiliare. Indivizii cu temperament neinhibat au prezentat o acomodare, o adaptare in amigdala si hipocamp. Raspunsul creierului lor crestea cand fetele erau noi si scadea cand vedeau fete familiare.
In schimb, la indivizii timizi, nu exista o acomodare in amigdala si hipocamp nici macar dupa prezentari repetate ale pozelor, acest lucru insemnand ca fetele familiare provocau acelasi raspuns in creier ca si cele nefamiliare. Indivizii care se obisnuiesc mai incet cu persoanele noi gasesc intalnirile cu acestea ca fiind coplesitoare si de aceea evita experientele sociale, in timp ce aceia care se acomodeaza mai repede cauta experiente sociale noi. Cercetatorii cred ca aceasta problema de adaptare din creier poate fi si cauza anxietatii sociale, adica a fricii cronice de situatii sociale.
Text: Bianca Badescu