Creierul uman poseda celule neuronale ce influenteaza simtul directiei si al orientarii, iar cercetatorii de la Universitatea din Drexel, Philadelphia, compara acesti neuroni cu un GPS intern. Acest studiu confirma cercetarile anterioare efectuate pe sobolani.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Diego, descoperisera deja asa-numitele celule-grila la rozatoare. Totusi, diferentele in ceea ce priveste modul de operare al acestot celule explica de ce unii oameni se pot orienta in spatiu mai bine decat altii.
In timp ce calatorim, acesti neuroni activi identifica spatiile si le stocheaza in memorie pentru o „navigare usoara”, fara de care omul ar fi practic pierdut. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, echipa de cercetatori a studiat inregistrari ale creierului a 14 pacienti care sufereau de epilepsie in timp ce acestia jucau un joc video in cadrul caruia era nevoie sa gaseasca anumite obiecte si apoi sa isi aminteasca traseul pe care trebuiau sa il urmeze pentru a ajunge din nou in punctele respective. Echipa a analizat deopotriva relatia dintre orientarea pacientilor in spatiu si activitatea neuronala. S-a confirmat astfel faptul ca, la fel ca si in cazul rozatoarelor, oamenii poseda aceste celule-grila, fara de care s-ar rataci. In cazul pacientilor care sufera de Alzheimer, in momentul cand acestia se imbolnavesc, celulele-grila sunt printre primele afectate.
Text: Ruxandra Raica