Craciunul, o calatorie in jurul lumii (traditii si obiceiuri de Craciun din intreaga lume)

Craciunul-o-calatorie-in-jurul-lumii-traditii-si-obiceiuri-de-Craciun-din-intreaga-lumeCraciunul este una dintre cele mai mari si mai frumoase sarbatori ale crestinatatii. Colindul, ospatul, cadourile oferite persoanelor dragi impreuna cu dorintele si rugaciunile spuse cu aceasta ocazie, toate fac parte din spiritul Craciunului. Daca, in trecut, Sfanta Sarbatoare de Craciun era amintita doar in credinta ortodoxa, in zilele noastre, aceasta sarbatoare este tinuta in toate colturile lumii. Desi modul de celebrare, datele si traditiile variaza, spiritul ramane acelasi peste tot. Cititi mai departe despre cum este celebrat Craciunul in tarile lumii.

 

 



Traditii de Craciun in Australia

 

In Australia, 25 decembrie cade in timpul vacantei de vara. Cel mai popular eveniment al Craciunului este numit “Carols by Candlelight” (Colinde la lumina lumanarii). Oamenii ies impreuna pe timp de noapte pentru a aprinde lumanari si pentru a canta colinde.

 

 

Traditii de Craciun in China

 

Numarul mic de crestini din China organizeaza de Craciun Sheng Dan Jieh, adica Holy Birth Festival. Ei isi decoreaza casele cu postere si lanturi de hartie stralucitoare. Familiile au un pom de Craciun numit “copacul luminos” pe care il impodobesc cu felinare frumoase, flori si lanturi de hartie rosie, care simbolizeaza fericirea.

 

 

Traditii de Craciun in Anglia

 

Anglia este rece, umeda si in ceata in perioada de Craciun. Cu o zi inainte de Craciun, oamenii isi daruiesc cadouri, fac prajiturele si atarna ciorapii copiilor de semineu. Copiii astern pe hartie dorintele lor indreptate catre Mos Craciun si apoi arunca scrisoarea in foc, astfel ca dorintele lor sa poata urca pe horn. Dupa ce copiii adorm, in ajun, Mos Craciun vine in vizita. In Anglia, de pe nicio masa nu lipsesc celebrul curcan cu castane si bine-cunoscuta budinca! La loc de cinste se afla si renumitul „cracker”- traditia, veche de 150 de ani, este specifica intregii Marii Britanii, dar se regaseste si in Canada si Australia.

 

 

Traditii de Craciun din Etiopia

 

Etiopia urmeaza vechiul calendar iulian, sarbatorind Craciunul pe 7 ianuarie. Biserica Ortodoxa Etiopiana celebreaza nasterea lui Hristos printr-o sarbatoare numita Ganna. Este o zi in care familiile merg la biserica. La douasprezece zile dupa Ganna, pe 19 ianuarie, etiopienii celebreaza timp de trei zile botezul lui Hristos in cadrul sarbatorii Timkat.

 

 

Traditii de Craciun in Franta

 

Sarbatorirea Craciunului in Franta incepe pe 5 decembrie, de Sf. Nicolae. In ziua de Craciun, familiile merg la biserica si apoi se bucura impreuna de felurile de mancare diverse si minunate. Masa se incheie cu traditionalul Buche de Noel.

 

 

Traditii de Craciun in Germania

 

Familiile germane se pregatesc pentru Craciun pe tot parcursul lunii decembrie. Cu patru duminici inainte de Craciun, nemtii fac o Coroana de Advent din crengi de brad sau pin la care adauga patru lumanari colorate. Ei aprind o lumanare de pe coroana in fiecare duminica. In saptamanile pana in Craciun, in case se simte mirosul incantator de paine coapta, de prajituri umplute cu fructe confiate si de prajituri traditionale – asa-numitele Lebkuchen.

 

 

Traditii de Craciun in Olanda

 

Copiii olandezi asteapta cu nerabdare sosirea lui Mos Nicolae sau Sinterklaas pe 6 decembrie. Sinterklaas este un episcop amabil care poarta roba rosie si care calatoreste cu vaporul din Spania catre Amsterdam in fiecare iarna. El isi aduce calul alb si un sac mare plin de cadouri pentru copii. Familiile sarbatoresc acasa cu o multime de mancare buna, ciocolata calda si cu un tort-scrisoare facut in forma primei litere din numele de familie al celor care locuiesc in respectiva casa.

 

 

Traditii de Craciun in Italia

 

Craciunul in Italia incepe in prima duminica din Advent, care este cu patru duminici inainte de Craciun. De la targurile de Craciun sunt nelipsite focurile de artificii, focurile de tabara si muzica. In ajunul Craciunului, familiile se reunesc la ora cinei, iar meniul este alcatuit numai din preparate pe baza de peste. Intrucat Craciunul este sarbatorit pe date diferite, copiii din nordul Italiei primesc cadourile pe 25 decembrie iar cei din alte parti ale Italiei pe 13 decembrie. Si denumirea Mosului difera in functie de regiune: in anumite zone din nordul Italiei, Mos Craciun este numit „Babo Natale” sau “micutul Iisus” (caruia i se spune „Gesu Bambino”), iar prin alte parti ale Italiei, Santa Lucia. Cu aceasta ocazie, italienii realizeaza faimoasa prajitura Panettone – un fel de cozonac, presarat cu delicioase bucatele de fructe, cum ar fi struguri, citrice si alte fructe confiate.

 

Text: Andreea Popescu