Cozonacul este un preparat culinar absolut nelipsit de pe masa de Craciun; ba mai mult, traditia cere ca acesta sa fie pregatit in casa si copt in seara de Ajun. Retetele sale sunt variate si pot contine de la cacao, nuca, rahat, stafide si pana la migdale, diferite feluri de gem si fructe uscate. Insa, fie ca folosim reteta pastrata cu sfintenie de la bunica, fie ca ne adaptam unor retete noi, daca vrem sa ne mandrim in fata invitatilor cu un preparat nu doar delicios, ci si pufos si fraged, exista cateva greseli pe care ar fi bine sa le evitam.
Ornamente culinare pentru masa de Craciun
Temperatura mediului ambiant
Ei bine, o greseala pe care multe gospodine o fac si care impiedica aluatul sa creasca cum trebuie este ca nu incalzesc cum trebuie bucataria inainte de a se apuca de treaba. Temperatura nu trebuie sa fie sufocanta, dar trebuie sa depaseasca 20 de grade si trebuie mentinuta constanta atat pe perioada pregatirii aluatului, cat si pana acesta creste.
Cei 9 pasi pentru obtinerea unei fripturi delicioase si suculente
Ingredientele
Pentru orice reteta de cozonac aveti nevoie de oua si lapte, iar secretul care contribuie la obtinerea unui produs pufos este ca acestea trebuie sa fie la temperatura camerei. Deci, inainte cu cel putin jumatate de ora, scoateti ouale si laptele din frigider si lasati-le sa se incalzeasca natural. Faina trebuie sa fie de grau, cernuta bine si pastrata cel putin cateva ore la temperatura camerei. De asemenea, aveti grija ca drojdia folosita sa fie proaspata si nu presarati sare in maia. Secretele bunicilor nostri dezvaluie ca o lingura de untura adaugata va face cozonacul mult mai fraged. De asemenea, pentru a-si pierde gustul amarui si a-si mari volumul, nuca trebuie oparita inainte de a fi adaugata in compozitie. Cu cat adaugati mai multe albusuri de ou in compozitie, cu atat cozonacul se va usca si intari mai repede.
Vasele de lucru
Vasul in care va fi framantat cozonacul este recomandat sa fie cald. Tineti cont ca acesta va deveni cu atat mai pufos cu cat veti framanta mai mult aluatul, insa sub nicio forma nu rupeti coca in timpul amestecarii. Acest fapt impiedica aluatul sa creasca cum trebuie. Totodata, tavile in care urmeaza sa fie pus aluatul trebuie sa fie uscate si calde.
Preparate delicioase de Craciun care nu ingrasa
Cuptorul
Cuptorul trebuie pregatit inainte de a fi pusi la copt cozonacii si nu trebuie incins prea tare, caci acest fapt va conduce la obtinerea unui produs cleios. Temperatura foarte mare va determina formarea unei cruste la suprafata cozonacilor care-i va impiedica sa creasca cum trebuie. La inceputul procesului, reglati o temperatura mai mica pe care o veti mari dupa aproximativ 30 de minute, insa incercati sa nu coaceti cozonacii mai mult de o ora. Daca flacara dogoreste puternic, puneti sub cozonaci o tava cu apa, astfel incat sa nu se arda pe partea inferioara. Aceste inconveniente pot fi evitate daca aveti cuptor electric. Atentie! Nu exagerati cu deschiderea usii de la cuptor in timpul coacerii, caci veti strica aspectul cozonacului, existand riscul ca acesta sa nu mai creasca. Daca vreti sa aflati gradul de coacere, intepati aproape de final cozonacul cu o scobitoare si vedeti daca mai ramane sau nu coca pe aceasta.
Deserturi simpe si rapide pentru masa de Craciun
Servirea
Crusta aceea imbietoare se obtine din galbenus de ou batut cu lapte si se aplica peste cozonac cu cateva minute inainte de a-l scoate din cuptor. Totodata, daca doriti, pentru un aspect mai apetisant, puteti presara zahar sau fulgi de migdale. Pentru a ramane pufosi, nu rupeti si nu taiati cozonacii imediat ce i-ati scos din cuptor. Pe de alta parte, pentru a-i scoate din forme mai usor, acoperiti-i cu un prosop umed si foarte rece si lasati-i la racit.
Stiati ca exista alimente care nu expira niciodata? Iata lista acestora! Click aici!
Text: Madalina Manole