Toată lumea a auzit de serialul Chernobyl și toată lumea știe povestea dezastrului din 1986. Dar drama din perioada comunistă a inspirat într-un mod aparte o tânără de nici 25 de ani din Republica Moldova.
Colecția CHERNOBYL, semnată de Corina Cigodaru, ilustrează influența factorilor politici și ecologici în moda contemporană. Colecția CHERNOBYL semnifică de fapt „radiația“, dezastrul ecologic din urma exploziei centralei nucleare și, în același timp, totalitatea devierilor de la normele implementate de regimul politic, un protest împotriva legilor care neglijează drepturile omului.
De ce Colecția CHERNOBYL
„Hainele mele reprezintă de la sine ideea de radiație. Cu o paletă de culori ademenitoare, dar în același timp toxică și vibrantă, un amestec de țesături sintetice, toate acestea reflectă motivul aparenței înșelătoare, trimițându-ne în noaptea de 26 aprilie 1986, în orașul Pripyat, când oamenii încercau să se apropie cât mai mult de reactorul arzând, prentru a reuși să privească frumusețea focului și a fumului multicolor ce se răspândea în atmosferă, fără de a realiza cât de nocive sunt substanțele radioactive emise”, a explicat Corina.
Imprimeurile de pe hainele ei înfățișează diferite specii de plante și animale care sunt considerate pe cale de dispariție, la nivel global sau teritorial.
„Colecția CHERNOBYL vorbește prin piese precum: un costum cu pantaloni, cupe de sutien încorporate în construcția jachetelor și paltoanelor, semnul hippie ascuns în cusăturile din partea din spate a unui palton, elementele din ținute punk”, a explicat Corina.
Când s-a născut colecția CHERNOBYL?
Colecția CHERNOBYL s-a născut acum 2 ani când am început să citesc cartea „Dezastrul de la Cernobîl”, de Svetlana Alexievich. Cartea înfățișează mărturii reale ale oamenilor ce au locuit în orașul Prypiat înainte de accidentul nuclear, ale celor care au lichidat urmările exploziei, ale celor care au avut de suferit în urma contaminării cu radiații. Mi-am propus să realizez o colecție care să înfățișeze radiația, așa cum o percepea omul sovietic, culori stridente, intense, care atrag privirea.
Detaliază puțin elementele din cadrul colecției CHERNOBYL?
Colecția CHERNOBYL este compusă din:
O jachetă parka (o combinație de piele sintetică, material imprimat și vinyl), o pereche de bicker pants (pantaloni din piele sintetică) și o maletă din licra neagră.
Un hibrid pentru femei compus din 2 trench-uri suprapuse, confecționat din material imprimat, cu detalii din material TPU și vinyl.
Un costum (jachetă+pantalon) unisex din material imprimat și un trench din material TPU, care fiind transparent permite să se vadă ilustrațiile de pe costum.
O salopetă mulată din licra imprimată pentru femei. Imprimeul reprezintă o compoziție compusă din specii de plante și animale pe cale de dispariție.
O jachetă (bicker jacket) din material imprimat, o pereche de pantaloni din același material şi o camașă clasică cu mâneci scurte din plastic TPU.
O cămașă din plastic TPU verde neon și o rochie strapless din material imprimat, ambele pentru femei. Ținuta este accesorizată cu mănuși supradimensionate din materialul folosit pentru rochie.
O rochie de seară lungă, din material imprimat. În structura rochiei sunt încorporate detalii de sutien.
Colecția a fost realizată în mai multe etape. A început cu realizarea siluetelor, alegerea paletei cromatice și a diversității de materiale. Cea mai lungă etapă a fost realizarea imprimeurilor, deoarece fiecare detaliu a fost realizat digital, după care au fost combinate în imprimeuri diferite. Următoarea etapă a fost întocmirea tiparelor și crearea mulajelor pentru a obține siluetele dorite în schițe. Apoi a urmat transpunerea propriu zisă a pieselor, care au fost realizare în colaborare cu echipa Mirelei Leu, de la Atelierul „Walk of Art“.
Dacă ar fi să vizualizezi cititoarea publicației TONICA, care ar fi vârsta ei și ce piesă de vestimentație din colecția ta i-ai recomanda?
Eu cred că ea ar fi o femeie tânără cu vârsta între 20-40 de ani, care este interesată de noile tendințe de modă, de sănătatea sa, de viața ei de familie etc. I-aș putea propune mai multe piese din colecțiile mele, cum ar fi costumul pantsuit negru (o variantă elegantă și mai reținută din punct de vedere cromatic), de asemenea niște variante mai îndrăznețe din punct de vedere cromatic, cum ar fi rochia „Orange Alert”sau rochia „Radioactive Rino”.
Legenda: „Radioactive Rino”
Când și de ce a început drumul tău spre zona de design vestimentar?
Obișnuiesc să-mi urmez instinctele, acum cinci ani am luat decizia să mă mut în România, să încep studiile la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Deși am absolvit un liceu teoretic, profil real, am simțit că arta mă atrage mai mult decât fizica și informatica. În toți acești ani m-am convins că a fost o decizie corectă.
Cine este Corina Cigodaru?
Născută în Republica Moldova, Corina Cigodaru și-a făcut studiile de licență și de masterat la Universitatea de Artă și Design, Cluj Napoca, dintre care un semestru la Accademia di Belle Arti di Brera, din Milano. Lucrările Corinei se concentrează pe problemele politice, sociale și de mediu, și pe modul în care acestea afectează societatea noastră.
A lucrat în calitate de designer vestimentar pentru mărci românești și internaționale precum: Irina Schrotter Brand, Tempting Brands (Maria Antoinette și Route 66). Backgoundul ei profesional include trei colecții lansate în cadrul: Gala UAD Fashion Design 2017, Feeric Fashion Week 2018 și Gala UAD Fashion Design 2019.
FOTO CREDIT: Mădălina Găceanu
Text: Bogdan Dărădan