Coriandrul, un condiment care vindeca

coriandruFolosit in bucatarie pentru a da gust mancarurilor, coriandrul este atat un condiment, cat si un medicament natural. Originara din Asia, planta are semintele usor picante si bogate in ulei volatil, cu o aroma usor dulce, dar intepatoare. Pe masura ce semintele se usuca, coriandrul capata un parfum placut, asemanator celui al lacramioarelor.

Proprietatile sale curative sunt recunoscute inca din perioada antica. Semintele coriandrului sunt utilizate pentru tratarea a numeroase afectiuni, printre care se numara bolile reumatice, gastrice si intestinale, anxietate, cancer si diabet. Mai mult, si frunzele acestei plante au cateva proprietati medicinale. Ele sunt folosite atat in combaterea alergiilor, cat si in tratarea hemoroizilor si a varicelor.

 

Trateaza durerile de stomac

Coriandrul are proprietati antibacteriene, carminative si spasmolitice, fapt pentru care este un bun remediu impotriva balonarilor, diareei si durerilor de stomac. Pentru tratarea acestor afectiuni se recomanda infuzia fierbinte din seminte de coriandru. Se beau intre una si trei cani pe zi.

Combate anxietatea si insomnia

Potrivit unor experimente realizate in mai multe spitale din Orientul Mijlociu, coriandrul are proprietati anxiolitice si calmante, fiind recomandat in tratarea anxietatii si a insomniilor. De asemenea, acesta este indicat si in combaterea acceselor de panica si a sindromului depresiv-anxios. Tratamentul consta in administrarea a 2 grame de pulbere de coriandru de 4 ori pe zi, in cure de 49 de zile, cu 10 zile pauza.

Normalizeaza nivelul de insulina la diabetici

Coriandrul este benefic si pentru diabetici, avand rolul de a normaliza nivelul de insulina si de a diminua colesterolul, potrivit unui studiu realizat la universitatea din Ulster. Tratamentul consta in consumarea zilnica a unui litru de infuzie preparata din seminte de coriandru.

Adjuvant in cancerul hepatic

Coriandrul contine o substanta numita coriandrol care blocheaza legarea aflatoxinei (o toxina hepatica) de ADN. Astfel, coriandrul poate fi un bun adjuvant, prevenind si tratand cancerul hepatic. Se recomanda administrarea zilnica a patru lingurite de pulbere de coriandru proaspat macinat (in ziua respectiva), in cure de lunga durata, minimum 3 luni. Acelasi tratament este recomandat si in cancerul de colon si de san. Pe durata tratamentului, dieta zilnica va fi saraca in grasimi saturate ce se gasesc in special in carne, prajeli, ulei rafinat, margarina, lactate etc.

Frunzele de coriandru trateaza alergiile

Alaturi de seminte, frunzele de coriandru aduc si ele beneficii sanatatii. Datorita continutului de antihistaminice naturale, bioflavonoide si vitamina C, frunzele de coriandru reduc reactiile alergice de tipul febrei fanului si ajuta in cazurile de hemoroizi, varice si alte probleme ale venelor. Frunzele se consuma sub forma de salata, in cure de minimum 12 zile.

Coriandrul trebuie consumat cu atentie deoarece poate provoca reactii alergice, resimtite mai ales la nivel respirator. Poate aparea dificultate in respiratie, senzatie de catar sau usturime pe caile respiratorii. De aceea, la inceput, se recomanda administrarea de coriandru, in doze mici.

 

Text: Elena Diaconu