Nasterea unui copil aduce multe schimbari in viata de cuplu, iar relatia dintre cei doi parteneri trebuie regandita astfel incat sa se adapteze la viata in trei. Atentia parintilor se indreapta catre nou-nascut, in timp ce relatia dintre ei trece pe planul doi si de multe ori incepe sa fie neglijata.
Un copil care vine pe lume aduce multa bucurie in viata parintilor lui si se considera ca este cel mai puternic liant intre cei doi. Insa dupa aparitia unui copil, relatia de cuplu poate suferi si modificari nefavorabile. In primul rand, femeia incepe sa-si concentreze atentia asupra copilului, lucru care poate face de multe ori barbatul sa se simta neglijat. Poate aparea astfel o concurenta intre barbat si copil care sa dauneze relatiei de cuplu si sa diminueze implicarea tatalui in cresterea copilului.
Cei care devin parinti pentru prima data au risc crescut de a dezvolta o depresie in primul an de la aparitia bebelusului. O treime dintre femeile din Marea Britanie si o cincime dintre tati au suferit un episod de depresie dupa nasterea copilului, se arata in urma unui studiu facut anul trecut. Depresia poate aparea din cauza stresului provocat de nasterea copilului, ca urmare a cresterii responsabilitatilor sau a oboselii acumulate.
Conform unui studiu realizat in America, parintii care dorm mai mult isi evalueaza relatia dintre ei ca fiind mai buna fata de cei care dorm putin. Satisfactia in cuplu creste proportional cu numarul orelor de somn.
Impartirea sarcinilor in cuplu se schimba si ea mult cand apare copilul, timpul alocat de femei treburilor casnice si ingrijirii copilului creste. In schimb, programul barbatilor nu prea este afectat de nasterea copilului, ceea ce ne duce cu gandul la ideea ca normele sunt cele care afecteaza pe termen lung dinamica alocarii timpului in cuplu in timpul tranzitiei catre rolul de parinti.
Viata sexuala este un alt capitol afectat in urma unei nasteri. Un fapt interesant este ca femeile care nasc natural sunt nemultumite de viata lor sexuala dupa nastere in proportie mai mare decat cele care nasc prin cezariana. Nu doar nasterea in sine, ci si schimbarile hormonale si stresul emotional afecteaza disponibilitatea sexuala a femeilor, asa ca de cele mai multe ori viata sexuala a cuplului revine la normal dupa aproximativ 6 luni de la nastere.
Toate schimbarile care apar in viata noastra dupa nasterea unui copil, desi firesti, ne iau de cele mai multe ori pe nepregatite. Pentru a le putea face fata, este nevoie de cooperarea si sprijinul reciproc al partenerilor, care sa nu uite ca trebuie sa functioneze in continuare ca un cuplu si sa-si acorde atentie unul altuia. Cand stresul, oboseala si responsabilitatile numeroase aparute in urma nasterii copilului par ca ne coplesesc, comunicarea si intelegerea pe care o au cei doi parinti este cea care face diferenta.
Text: Bianca Badescu