Un el si o ea. Copilul are 3 ani. A fost dragoste? Oricum nu mai e nimic. Se pune problema divortului. Se gandesc sa mai incerce, copilul este prea mic. Nu isi dau seama ca oricum copilul simte, interpreteaza tonurile ridicate chiar daca nu intelege sensul, se inchide in el, refuza sa comunice.
In cazul divortului parintilor, copilul dezvolta anxietate si depresie, se invinovateste, incepe sa somatizeze (dureri fizice date de disconfortul psihic), performantele scolare scad, la fel si calitatea prietenilor. In problema unei separari putem determina trei etape:
- Preludiul grotesc in care partenerii incearca sa pastreze relatia, dar de fapt nu fac decat sa o intretina artificial, cu certuri si tensiuni, un iad emotional pentru copil
- Divortul presarat uneori cu manipulari mudare intre parteneri: “imi iau copiii si ma duc la mama”, “nu o sa creasca nimeni un copil de-al meu”, “nu iti dau divortul”. Copilul este pus sa aleaga, sa asculte barfele parintilor. Traieste o schizma interioara pentru ca el nu vede dincolo de un barbat si o femeie care au gresit, el isi vede parintii care nu se inteleg si nu isi poate contura o alegere.
- Momentul de dupa divort, in care copilul trebuie sa accepte separarea si scenariile de viata pe care fiecare parinte le are pentru viitor: un nou mediu de viata, un nou partener etc. Ce face copilul in aceasta ultima etapa? Cum se integreaza, ce simte, cum reactioneaza, ce trebuie facut pentru a-i facilita o a doua “nastere”?
De la “doua mame si doi tati” la “ai nimanui”
Dupa un divort, de cele mai mult ori problemele se adancesc cand in peisaj apar noi parteneri. Copilul isi poate altera relatia si cu parintele natural, considerandu-l un tradator. Desigur nici celui nou nu ii va fi usor sa castige afectiunea copilului din postrura de uzurpator al caminului sau. Lucrurile sunt cu atat mai dificile, cu cat copilul avea o relatie buna cu parintele plecat. Cazurile in care un copil dobandeste doua familii dupa divort sunt insa destul de rare. De cele mai multe ori copiii raman ai nimanui.
Sfaturi de la Irina Petrea
- Este bine ca dupa un divort rutina zilnica a copilului sa se modifice cat mai putin. Astfel el nu se va mai intreba cu aceeasi disperare ce se va alege de el si de viata lui asa cum o stia.
- Timpul petrecut cu parintii nu trebuie sa fie micsorat.
- Nu trebuie sa folosim copilul pentru a ne pedepsi fostul partener.
- Copilul trebuie asigurat constant de dragostea ambilor parinti.
- Lasa gelozia fata de noul venit. Copiii stiu sa faca diferenta. Singurul care isi poate strica imaginea in ochii micutului esti chiar tu.
Parinte peste noapte
- Daca vrei sa il castigi, nu il sufoca cu cadouri. O atitudine sincera este cea mai eficienta: “tin la tine, nu vreau sa iau locul nimanui, imi pare rau ca nu ma placi, cu timpul sper sa ma accepti”.
- Nu ii barfi parintele plecat.
- Incearca sa iti construiesi o relatie noua cu copilul. Facand lucrurile pe care le facea cu cel plecat ii va intari sentimentul ca vrei sa ii iei locul.
- Nu va lasati santajati de copii. Afectiunea nu poate fi cumparata. Le veti smulge un zambet, insa nu le veti obtine respectul.
Consultant: Pedagog Irina Petrea