Copilul a plecat in tabara? Ai grija sa se simta bine!

Pentru orice copil, plecarea in tabara este un moment mult asteptat, un prilej sa se distreze alaturi de colegi si sa-si descopere noi pasiuni. Pe de alta parte, parintii si educatorii trebuie sa tina cont de problemele de sanatate care pot sa apara in astfel de imprejurari.

Inainte de toate, parintele trebuie sa se asigure ca starea de sanatate a copilului este buna inainte ca acesta sa plece in tabara. De asemenea, atat parintele, cat si insotitorii copiilor au datoria sa afle daca in tabara va exista un asistent medical sau un cadru medical, eventual o persoana instruita in acordarea primului ajutor, pentru a interveni in cazul unor posibile probleme de sanatate. Daca exista copii care au probleme de sanatate cronice, care necesita tratament, este necesar ca insotitorii sau un cadru medical sa stie programul de administrare a acestuia. Este necesara si existenta unei truse de prim ajutor in tabara, care sa contina tot ce este necesar pentru o interventie de urgenta. Bineinteles, parintii trebuie sa se asigure ca cei mici stiu sa respecte normele igienice de baza, dar si ca au acces la grupuri sanitare bine dotate si cu apa potabila. Nu in ultimul rand, copilul trebuie invatat sa ceara ajutorul unui adult in cazul in care se simte rau.



Probleme frecvente

Alergii alimentare – de regula sunt declansate de consumul de alimente impropriu preparate, stocate sau servite. Alergiile pot sa apara si din cauza consumului anumitor fructe de sezon cu potential alergen, cum ar fi capsune, fragi, mure, zmeura. Inclusiv  mancarea de tip fast-food poate fi factor declansator.

Tulburari digestive –  acestea se pot manifesta sub forma de varsaturi, scaune diareice sau constipatie. Cele mai multe cazuri de constipatie sunt temporare, se rezolva rapid si au la baza un dezechilibru alimentar intre proteine si fibre, consumul redus de lichide etc. In cazuri mai grave, medicul poate recomanda anumite laxative. Gastroenterita este o infectie la nivelul intestinelor care cauzeaza diaree si poate da si stari de greata (voma) si dureri abdominale. In colectiv, poate fi cauzata de adenovirusuri. In majoritatea cazurilor, infectia dispare in cateva zile, dar poate sa dureaze mai mult, riscul major fiind deshidratarea. De regula, trebuie adoptat un regim dietetic, o hidratare optima si odihna. Gastroenterita mai poate fi provocata si de consumul alimentelor infectate cu bacterii precum Campylobacter, Salmonella si Escherichia coli (E. coli), dar si de paraziti. De exemplu, apa contaminata cu bacterii sau cu alti microbi poate fi o sursa de infectie.

Intepaturi de insecte – in cazul intepaturilor de albine si viespi, se extrage acul cu ajutorul unei pensete, dupa care se spala zona cu apa si sapun si se dezinfecteaza prin aplicarea unei comprese cu alcool mentolat, alcool salicilat sau cu apa rece si gheata. Astfel se reduce durerea si mancarimea, limitand inflamatia. La intepaturile de tantari, de furnici, paianjen se igienizeaza zona, se opreste inflamat

ia cu comprese cu apa rece, eventual se pot aplica unguente speciale pentru reducerea mancarimilor. In cazuri rare, daca apar reactii alergice severe, cu soc anafilactic, trebuie intervenit de urgenta, eventual prin administrarea imediata de adrenalina.

Rani superficiale – pentru julituri, zgarieturi, taieturi nu foarte adanci, se acorda primul ajutor prin dezinfectarea locului vatamat (apa oxigenata, rivanol), aplicarea de comprese pentru diminuarea durerii (acolo unde este cazul).

Pot fi aplicate creme cu antibiotic pentru grabirea vindecarii, unguente cu galbenele etc. Cand este necesar, rana se panseaza.

Parazitoze ale scalpului (paduchi) – lindenii (ouale de paduchi) pot fi cel mai bine observati deasupra urechilor si la nivelul cefei. Din cauza scarpinatului, leziunile tegumentare se pot irita si este posibil sa se suprainfecteze determinand aparitia unei infectii numite impetigo.

Pentru a preveni reaparitia paduchilor se recomanda efectuarea corecta a tratamentului, concomitent cu tratamentul colectivitatii din care provine copilul, si respectarea regulilor de igiena.

Text: Oana Baltoc