Femeile care muncesc au de multe ori probleme in a-si gasi echilibrul intre cariera si viata de familie. Multe nu mai fac copii din cauza unei cariere prea solicitante, iar altele care se incumeta totusi sa faca spun ca nu au timp sa-i creasca. Cei doi ani de concediu de maternitate nu mai sunt in conditiile actuale o alegere viabila, iar a creste un copil pare mai mult o misiune imposibila.
Cariera “fura” din timpul copiilor
Ce-i drept, este greu sa vii dupa 8 ore de serviciu – intr-un caz fericit, daca nu trebuie sa stai peste program – si in timpul care ti-a mai ramas, sa ai energia sa te ocupi de treburile casnice, de relatia ta si, cel mai important, sa ii poti oferi grija si atentia necesara copilului tau. Femeia de cariera nu mai are timp sa se ocupe de cresterea copiilor, asta n-ar face decat sa-i incurce viata peste masura, iar copilul nu ar beneficia de o crestere corespunzatoare, este o parere din ce in ce mai des auzita.
Acest lucru i-a alarmat si pe cercetatori, care au pornit un studiu amplu despre stilul de viata al mamelor cu joburi si copii. Asa au ajuns la concluzia surprinzatoare ca mamele care au joburi sunt mai sanatoase si mai fericite decat cele care stau acasa in perioada in care copilul este mic si in anii prescolari, arata un nou studiu publicat de Asociatia Psihologica Americana.
O altfel de viziune asupra imbinarii dintre cariera si cresterea copilului
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.364 de mame care au fost intervievate la scurt timp dupa nasterea copiilor si care au fost apoi supuse mai multor interviuri si perioade de obervatie pe parcursul a 10 ani. Astfel, s-a constatat ca mamele care muncesc sunt mai putin deprimate si au o sanatate mai buna decat cele care stau acasa cu cei mici.
In mare parte dintre cazuri, nu s-a observat o diferenta semnificativa intre starea de bine a mamelor care lucreaza cu norma intreaga si cele care lucreaza part-time. Varianta ideala este totusi aceea a mamelor care lucreaza cu jumatate de norma: ele sunt mai implicate in educatia copilului decat cele care lucreaza cu norma intreaga si la fel de implicate ca cele care stau acasa, sunt mai sensibile in ceea ce-i priveste pe copiii lor prescolari si le ofera mai multe oportunitati de a invata decat celelalte mame.
Femeia de azi are nevoie si de independenta pe care i-o ofera propria cariera, dar nu-si poate inabusi nici instinctele materne. O mama fara cariera poate resimti frustrari la fel de mari ca o femeie de cariera fara copil.
Imbinarea dintre cariera si cresterea copiilor este deci cea mai fericita alegere si este si prielnica, asa dupa cum arata acest studiu, cel putin in privinta sanatatii femeilor. Totul este ca impartirea sa fie echitabila. Un serviciu part-time pare sa fie alegerea porivita pentru o femeie cu un copil mic, pentru a nu pierde nici contactul cu mediul profesional si pentru a nu-si neglija nici copilul. Cati angajatori inteleg insa acest lucru, cati pot sa-si ajute angajatele sa poata fi si mame, nu doar femei de cariera? Si cate femei cu job solicitant mai indraznesc sa aiba copii?
Text: Bianca Badescu