Desi pana acum se credea ca parintii care fac copii spre batranete ii expun pe acestia riscului de a nu avea o dezvoltare normala, cercetatorii din Londra demonteaza acest mit. Ei sustin ca bebelusii nascuti de mame peste 40 de ani au sanse mai mici sa faca accidente sau sa aiba nevoie de spitalizare si au o probabilitate mai mare de a fi vaccinati la timp, comparativ cu bebelusii mamelor tinere.
Studiile facute de Institutul de Sanatate a Copiilor, in colaborare cu University College London si Birkbeck College, au mai aratat si ca acei copii nascuti de mame peste 40 de ani isi dezvolta vocabularul mai repede si au rezultate mai bune la testele de IQ pana la varsta de 5 ani.
Ce-i drept, o femeie trecuta de 40 de ani are mai multa experienta, este mai matura, mai informata si astfel isi poate creste mai bine copiii si ii poate feri mai usor de riscuri. Cercetatorii sustin ca publicitatea negativa care s-a facut pana acum mamelor care fac copii tarziu a fost bazata pe riscurile fizice pe care le implica sarcina si nasterea la acea varsta.
Studiul a fost realizat pe 1.100 de copii intre 9 luni si 5 ani nascuti de femei peste 40 de ani si 38.000 de copii ai unor mame tinere.
Text: Bianca Badescu