Copiii care se nasc si cresc in marile orase sunt mai predispusi la a face alergii alimentare, potrivit unui nou studiu realizat de catre expertii de la Universitatea Northwestern. Tinerii care locuiesc in zonele urbane aglomerate sunt de doua ori mai susceptibili de a dezvolta o intoleranta la arahide sau la crustacee fata de cei care traiesc in mediul rural.
Cercetatorii din Statele Unite ale Americii spun ca alergiile ar putea fi declansate de expunerea la factorii de poluare de la o varsta frageda, in timp ce aceia care cresc la tara ar putea deveni imuni, deoarece sunt expusi la bacteriile predominante din natura.
Mediul inconjurator are un impact asupra dezvoltarii alergiilor alimentare. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul unor alte afectiuni precum astmul. Studiul a inclus 38.465 de copii sub 18 ani. Alergiile alimentare sunt o problema serioasa a cresterii, iar cele mai comune alergii alimentare sunt cele la lapte, oua, arahide, nuci, peste sau crustacee. Aproximativ 40% dintre copiii care au participat la studiu suferisera o alergie severa la alimente. Doar 1.3% dintre copiii din comunitatile rurale erau alergici la arahide, in timp ce, in zonele urbane, procentul era de 2.8%. Mai putin de 1% dintre copiii de la tara erau alegici la crustacee, in timp ce la oras procentul era 2.4%.
In ultimii 20 de ani, alergiile alimentare au cunoscut o raspandire brusca. Simptomele includ pruritul, eruptiile pe piele, umflarea fetei, iar cele mai serioase cazuri pot duce chiar la aparitia socului anafilactic ce pune in pericol viata. Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar interpreteaza gresit proteinele din produsele alimentare si le considera o amenintare la adresa organismului, cand, de fapt, ar trebui sa fie inofensive. Se estimeaza ca patru din cinci copii cu o alergie la arahide raman alergici pentru tot restul vietii.
Text: Ruxandra Raica