In urma unui nou studiu in domeniul pediatriei s-a constatat faptul ca, daca nu sunt diagnosticati si tratati la timp, copiii care sforaie pot avea mai tarziu probleme ce tin de performanta scolara si pot dezvolta tulburari de comportament, inclusiv hiperactivitate, depresie si lipsa de concentrare. Micutii care sforaie sau care au dificultati respiratorii in somn au un risc cu 40-100% mai mare sa dezvolte probleme comportamentale pana la varsta de 7 ani.
In ceea ce priveste sforaitul, savantii avertizeaza parintii ca, desi cei mici sforaie fie atunci cand dorm pe spate, fie atunci cand sunt raciti, acestia pot dezvolta apnee obstructiva in somn.
Dean Beebe, doctor si director al programului de neuropsihologie de la Centrul de copii din Cincinnati Hospital Medical si autorul principal al studiului, incurajeaza parintii sa discute cu medicul pediatru despre sforaitul puternic al acestora, mai ales daca sforaitul persista in timp.
,,Unii parinti vin mult prea tarziu pentru a fi diagnosticata boala si pentru a o trata. Ei trebuie sa constientizeze ca amanarea acestei probleme, anume sforaitul, poate cauza dificultati copilului cand acesta va deveni elev”.
Sforaitul apare la aproximativ unul din 10 copii.
Dr. Beebe si colegii sai de la Spitalul din Cincinnati au studiat 2.490 de copii. Cu ajutorul mamelor, cercetatorii au realizat studii ce au implicat discutii despre somnul copiilor lor si despre comportamentul acestora. In urma analizarii facute, savantii au constatat ca acei copii care sforaiau la o frecventa de cel putin doua ori pe saptamana, la varsta de 2 si 3 ani, au avut mai multe probleme comportamentale atunci cand au crescut decat copiii care fie nu au sforait, fie au inceput sa sforaie de la varsta de 2 sau 3 ani, dar nu la ambele varste.
Concluzia oamenilor de stiinta vizavi de rezultatele studiului este ca, de multe ori, parintii uita sa-i mentioneze medicului ca micutii lor sforaie in timpul somnului si acesta este motivul pentru care multi copii primesc diagnosticul de ADHD, inclusiv tratamentul medicamentos. De fapt, rezolvarea problemei respiratorii va duce la o imbunatatire aproape imediata a comportamentului.
Text: Andreea Popescu