O nutritie buna ne mentine sanatatea timp indelungat. O alimentatie inadecvata poate slabi sistemul imunitar. Nutritia aduce corpului sursa de energie de care are nevoie pentru a-si mentine buna functionare, activitatile si greutatea. Sunt aceste trei afirmatii adevarate? Haideti sa aflam ce inseamna cu adevarat nutritia pentru calitatea vietii noastre.
Care sunt motivele problemelor de nutritie?
Problemele de nutritie pot decurge dintr-o alimentatie insuficienta (malnutritie) sau din cauza faptului ca organismul nu absoarbe sau absoarbe putin elementele nutritive prezente in alimentele consumate (malabsorbtia).
Iata cativa factori susceptibili de a antrena malnutritia:
– Incapacitatea de a procura alimentele necesare din cauza unui venit limitat
– Un apetit scazut din cauza unei depresii, boli sau efecte secundare datorate medicamentelor
– Dificultatea in masticarea si inghitirea mancarii din cauza unei boli a gingiilor sau dintilor, ulcerelor la nivelul gurii sau gatului.
– Teama de a vomita mancarea in cazul starilor de greata.
– Senzatia de a fi plin chiar daca hrana a fost putina deoarece stomacul nu se videaza adecvat de mancarea ingerata.
Factori susceptibili de a cauza malabsorbtia:
– O infectie la nivelul stomacului sau intestinelor care reduce capacitatea intestinelor de a absorbi elementele nutritive care se gasesc in alimentele ingerate.
– O diaree cauzata de infectiile la nivelul stomacului si intestinelor sau datorata efectelor secundare ale medicamentelor.
Cum sa ma hranesc corect?
Alimentele pe care le consumam sunt compuse din trei elemente: proteine, materii grase si glucide (sau hidrati de carbon). Unul dintre obiectivele unei bune nutritii este acela de a obtine un bun echilibru al acestor elemente.
Proteinele:
– Proteinele sunt compuse din diferiti acizi aminati. Acesti acizi aminati se combina in diferite moduri pentru a forma musculatura, pielea si parul, dar si o parte din sistemul imunitar si tesuturile organismului.
– Alimentele bogate in proteine cuprind: carnea rosie, carnea de pasare, pestele, ouale, nucile, cerealele, fasolea, grauntele. Este de preferat consumarea proteinelor provenite din diferite surse alimentare pentru a beneficia de o mai buna varietate de acizi aminati.
– O alimentatie sanatoasa ar trebui sa contina 2 – 3 portii de alimente bogate in proteine in fiecare zi. O portie poate insemna o bucata de carne de marimea unui pumn, o jumatate de ceasca de fasole, doua oua.
Lipidele (grasimile):
– Exista diferite tipuri de lipide si fiecare are un anumit rol in organism. Lipidele servesc drept „perna” pentru a proteja organele interne, la inmagazinarea energiei pentru o utilizare ulterioara, la formarea invelisului extern al celulelor; ele intra de asemenea in compozitia unui numar mare de hormoni. Lipidele contribuie totodata si la transportul vitaminelor A, D, E, si K in tot organismul.
– Grasimile saturate sint grasimi de origine animala care se gasesc in unt si in carnea rosie. Ele pot creste nivelul de colesterol si pot cauza probleme inimii.
– Grasimile polisaturate provin din uleiurile vegetale precum margarina, uleiul de arahide si porumb. Din contra, ele sunt mai putin responsabile de cresterea nivelului de colesterol decit grasimile saturate.
– Grasimile mononesaturate se regasesc in uleiurile vegetale precum uleiul de masline si uleiul de canola. Aceste grasimi nu au efecte negative asupra sistemului imunitar sau a nivelului de colesterol.
– Acizii grasi Omega-3 sunt numiti acizi grasi esentiali, deoarece organismul este incapabil sa ii fabrice, ei fiind asimilati din alimente. Acestia se gasesc in grasimile de peste si fructe de mare, in anumite tipuri de fasole. S-a demonstrat ca acesti acizi au ca efecte binefacatoare reducerea bolilor inimii.
Glucidele (hidratii de carbon):
– Glucidele reprezinta o sursa de energie care ne permite sa efectuam activitatile cotidiene. Ele se gasesc in zaharurile simple sau sub forma de glucide complexe in alte alimente precum painea, orezul, pastele, cerealele, fructele si legumele. Glucidele complexe sunt preferate in locul zaharurilor simple deoarece ele cuprind de asemenea si alte minerale si vitamine.
– O alimentatie sanatoasa ar trebui sa contina 5 – 12 portii de cereale, 5 – 10 portii de legume si fructe in fiecare zi. O portie de cereale poate fi egala cu o felie de piine sau o jumatate de ceasca de orez. O portie de fructe sau legume inseamna un fruct proaspat de marime medie sau o jumatate de ceasca de bucati dintr-o leguma.
Lichidele:
– Organismul uman este constituit in principal din apa. Apa serveste de asemenea la transportul elementelor nutritive (nutrimente) in organism si contribuie la pastrarea rinichilor in stare buna. Toata lumea trebuie sa inlocuiasca apa care este eliminata din corp prin transpiratie si urina.
– Anumite bauturi precum alcoolul si cafeaua au ca efect eliminarea apei din organism in loc sa contribuie la cresterea nivelului ei in organism.
Iata alte cateva sfaturi generale pentru a favoriza o nutritie buna:
– Beti echivalentul a 8 pahare de apa, suc sau alte lichide necarbonatate fara cafeina in fiecare zi.
– Mancati mai multe cereale, paine, produse cerealiere, fructe si legume, reduceti consumul de sare, alcool si materii grase.
– Mancati de cel putin trei ori pe zi.
– Luati suplimente cu vitamine si minerale, complexe ca si compozitie.
– Plimbati-va pe jos sau faceti cateva exercitii in fiecare zi.
– Asigurati-va ca mancarea a fost preparata si manipulata in mod igienic.
– Apelati la un dietetician pentru a afla mai multe informatii asupra alimentelor pe care le consumati in mod regulat.