Cand vine vorba de alegerea contraceptivelor pe baza de hormoni potrivite, femeile se confrunta cu mai multe dileme. Care este oare cel mai bun pentru mine, de ce sa aleg o astfel de metoda, oare nu este prea riscanta?
- Anticonceptionalele si bolile cardiovasculare: care este adevarul?
Cea mai mare problema pleaca din teama fata de efectele negative pe care acestea le prezinta. Complicatia cea mai serioasa care poate aparea in urma folosirii contraceptivelor pe baza de hormoni o reprezinta boala tromboembolica. „Aceasta complicatie nu apare insa din cauza hormonilor, apare in urma unui defect de circulatie pe care femeia il mosteneste in cele mai multe cazuri”, ne-a explicat doctorul Alexandru Anca, medic primar obstretica si ginecologie la Spitalul Universitar, in cadrul conferintei despre contraceptie organizate de MSD. Acest defect de coagulare este cel din cauza caruia femeia poate face tromboza atunci cand ia contraceptive. Lucrul acesta se poate investiga insa, tocmai pentru a preveni eventualele riscuri. Investigatia se poate face prin analize amanuntite, insa este greu ca toate femeile sa apeleze la ele, in conditiile in care sunt totusi costisitoare. Exista insa si o alta metoda, mai simpla, prin care ne putem da seama daca ar trebui sa luam sau nu contraceptive pe baza de hormoni. In functie de istoricul bolilor cardiovasculare din familie. Daca parintii, fratii, unchii, matusile sau bunicii sufera de boli cardiovasculare, atunci riscul exista si la noi. In acest caz, ne putem face analize complete care sa ne lamureasca daca ne putem confrunta la randul nostru cu astfel de probleme. Daca nu avem un astfel de istoric in familie, putem lua orice fel de contraceptive hormonale. In cazul in care avem alte boli, cum ar fi problemele hepatice sau epilepsia, atunci trebuie sa ne adresam medicului ginecolog care ne va indruma catre pilulele potrivite in astfel de cazuri.
- Fumatul si anticonceptionalele
Un alt risc foarte mare il reprezinta fumatul. De altfel, stim ca pilulele contraceptive nu sunt indicate femeilor care fumeaza si au peste 35 de ani. Nu pilula contraceptiva este riscanta in sine, „pilula, ca si sarcina, prin continutul hormonal, duce la o discreta crestere a coagularii. Dar nu se intampla nimic. Daca femeia fumeaza insa (fumatul afectand vasele de sange), atunci fumatul sau vasul de sange bolnav reprezinta declansatorul pentru tromboza, ducand la formarea cheagurilor de sange. Dar nu e de la pilula, e de la fumat”, sustine doctorul Alexandru Anca. Pentru femeile care fumeaza, sunt potrivite contraceptivele care au doar progesteron, nu si estrogen. Acestea pot fi luate chiar si de catre femeile care alapteaza, pentru ca sunt cele mai usoare, au cea mai mica doza de hormon care intra in organism printr-un preparat. Singurul dezavantaj al acestui produs este ca, in primele luni de folosire, ne putem confrunta cu mici sangerari vaginale.
- Pilula contraceptiva sau inel vaginal?
In aceeasi idee, pentru femeile care fumeaza, care au istoric de boli cardiovasculare in familie sau la cele peste 40 de ani, metodele hormonale indicate sunt cele cu administrare vaginala, si ne referim aici la inelul vaginal. Acesta are cea mai mica doza de hormoni, tocmai pentru ca acesta actioneaza exact la tinta, hormonii sunt eliberati local si nu mai trebuie sa fie sintetizati de ficat inainte. De aceea se gasesc si intr-un procent mai mic si riscurile de efecte secundare scad semnificativ. La femeile tinere in schimb, pot fi administrate si doze mai mari de hormoni, ceea ce inseamna ca se potrivesc orice tip metode contraceptive hormonale, inclusiv pilulele care contin atat progesteron, cat si estrogen. Pentru ca ovarele tinere lucreaza cu procente mult mai mari de hormoni decat cele care se gasesc in anticonceptionale. La fel de eficiente pentru tinere sunt insa si pilulele cu doze mici de hormoni sau inelele vaginale. Singura problema o reprezinta costul mai mare al acestora.
Nu trebuie deci sa ne sperie efectele secundare ale anticonceptionalelor. Important este sa le alegem pe cele potrivite in functie de varsta, de problemele de sanatate pe care le avem si de stilul de viata. Iar daca nu putem ajunge la ginecolog, ne putem adresa si medicului de familie pentru a ne indruma catre anticonceptionalele potrivite.
Text: Bianca Badescu