A inceput perioada vacantelor, iar pe fondul relaxarii fizice si psihice se constata o frecventa mai crescuta a rapoartelor sexuale si de aceea vom aborda in cele ce urmeaza o problema “fierbinte“ legata de acest aspect: contraceptia de urgenta.
Perioada de conceptie din ciclul unei femei este mai greu de stabilit decat perioada ovulatiei. Acest lucru pare ilogic, dar in timp ce ovulul odata eliberat poate fi fertilizat doar in 24 de ore, acelasi lucru nu se intampla cu spermatozoizii. Acestia raman activi si capabili de fertilizare timp de 5 zile (dupa unii autori) de la ejaculare. Iata de ce momentul in care o femeie poate ramane gravida este dificil de stiut cu exactitate.
Raporturi sexuale la fiecare doua zile
Indiferent de momentul ovulatiei, studiile au aratat ca probabilitatea de conceptie a unui cuplu care are raporturi sexuale la fiecare doua zile este de 33% pe ciclu, si de 15% daca este un raport pe saptamana. Contraceptia de urgenta sau pilula de a doua zi are rolul de a reduce incidenta sarcinilor nedorite dupa raporturi sexuale neprotejate. Se realizeaza in doua moduri: fie prin administrarea de pilule contraceptive in anumite doze la un interval maxim de 3 zile de la raportul sexual, fie prin introducerea unui DIU (dispozitiv intrauterin, sterilet) la maxim 5 zile.
Mod de actiune si efecte
Modul de actiune al acestei contraceptii se realizeaza prin 3 cai: stoparea ovulatiei, impiedicarea fertilizarii ovocitului de catre spermatozoid sau impiedicarea implantarii in uter a oului format. Efectele adverse constau din greturi si varsaturi. Efectele vasculare, arteriale si venoase sunt tipice contraceptiei pe termen lung, deci nu vor fi descrise aici. In plus, efectele adverse sunt aproape inexistente daca substanta folosita este doar de tip progesteron, cum este cazul preparatului Postinor, in comparatie cu comparatie estrogen – progesteron.
Retineti!
Cand se foloseste combinatia etinilestradiol + levonorgestrel, tabletele trebuie administrate la 12 ore, in maxim 72 ore de la raportul sexual neprotejat. Daca se foloseste doar levonorgestrel (Postinor), este bine ca administrarea sa se faca tot la 12 ore, dar in primele 48 ore de la raportul sexual. Eficacitatea “pilulei de a doua zi” a fost apreciata la aproximativ 75% din cazuri. In final, este bine de stiut ca aceasta nu este o metoda propiu-zisa de contraceptie, nefiind foarte sigura si nu poate inlocui contraceptia clasica atunci cand este vorba de o viata genitala activa din punct de vedere sexual.
Medic primar obstetrica-ginecologie
Centrul Medical MED NEW LIFE
Tel.: 021 326.39.99/021 326.39.98/021 326.39.97
E-mail: [email protected]
www.med-new-life.ro