Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de deces in cazul barbatilor care au supravietuit unui atac de cord, conform unui nou studiu in domeniu. In urma studiului realizat in Statele Unite ale Americii, s-a constatat ca barbatii care au supravietuit unui atac de cord si au baut aproximativ doua pahare de alcool pe zi, pe o perioada lunga de timp, au prezentat un risc cu 14% mai mic de deces din orice cauza si un risc cu 42% mai mic de deces datorat bolilor cardiovasculare decat cei care nu beau.
Dr. Jennifer Pai, profesor si medic in cadrul Departamentului de Medicina, Brigham si Harvard Medical School, este de parere ca o cantitate moderata de alcool in cazul barbatilor are un impact pozitiv asupra sanatatii ascestora: „Constatarile noastre demonstreaza clar ca un consum moderat de alcool pe termen lung, in randul barbatilor care au supravietuit unui atac de cord, este asociat cu un risc redus de mortalitate.”
Desi este deja cunoscut faptul ca a consuma o cantitate moderata de alcool inseamna un risc mai mic de boli de inima si de mortalitate in ceea ce priveste populatia generala, pana acum nu s-a dovedit daca acest lucru poate fi legat de ratele de deces scazute in randul persoanelor care au fost diagnosticate cu boli de inima. Pana in prezent nu a existat niciun studiu prospectiv care sa fi masurat nivelul de alcool consumat, atat inainte, cat si dupa un atac de cord.
Pentru a oferi rezultate concrete, Dr. Pai si colegii sai au monitorizat 1.818 barbati pe o perioada de 20 de ani dupa primul infarct. In aceasta perioada, 468 de oameni au murit.
Dupa ajustarea diferitilor factori, cum ar fi fumatul, indicele de masa corporala, varsta, care ar putea afecta rezultatele studiului, cercetatorii au descoperit ca barbatii care consumau cantitati moderate de alcool aveau speranta de viata mai mare decat barbatii care nu consumau deloc alcool. Tipul de bautura nu a influentat rezultatele.
Desi nu este clar ce efect are alcoolul asupra inimii, medicii banuiesc ca este vorba despre modul in care acesta ajuta organismul sa metabolizeze glucoza mai eficient si elimina cheagurile de sange. „Studiul nostru a fost facut numai in randul barbatilor, deci nu putem extrapola si la femei. Cu toate acestea, in toate celelalte cazuri legate de alcool si de boli cronice, asocierile sunt similare, cu exceptia cantitatilor”, a adaugat Dr. Pai.
Rezultatele au fost publicate online, in Jurnalul European de Sanatate.
Text: Andreea Popescu