Consumul de fulgi de ovăz, secretul unei siluete de invidiat și al unui ten luminos

fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz sunt un produs deja recunoscut pentru multiplele beneficii pe care le aduce în organism, dar mai ales pentru bogăția în fibre. În plus, consumul de fulgi de ovăz furnizează organismului nutrienți esențiali, iar când organismul tău beneficiază de toate elementele necesare, se va vedea în privința siluetei și a modului în care arată pielea ta.

Despre cât de important este să introduci fulgi de ovăz în programul tău alimentar discutăm în acest articol, precum și despre cum îi poți consuma, beneficiile pe care le aduc și care ar fi contraindicațiile în consumul lor.



Ce sunt fulgii de ovăz și de ce trebuie incluși în dieta alimentară?

Fulgii de ovăz fac parte din categoria cerealelor, fiind una dintre primele plante cultivate de om Au obținut fulgi de ovăz prin procesarea boabelor care au fost spălate, decojite, fierte, după care tăiate, rulate și uscate. Totul astfel încât să fie păstrate toate părțile nutriționale.

Inițial, se utilizau fulgi de ovăz în scop medicinal, dar mai târziu, au devenit un aliment de bază în multe culturi tocmai pentru forma ușoară fi consumați, pentru că aduc sațietate, dar mai ales pentru beneficiile nutriționale.

Pe piață se găsesc mai multe tipuri de fulgi de ovăz de la cei instant care sunt prefierți, la cei grosieri (minim procesați) și, cei din tărâțe însă, fiecare dintre acestea vin cu o multitudine de fibre, proteine, vitamine și minerale esențiale pentru organism.

Odată ce incluzi rețete cu fulgi de ovăz în regimul tău alimentar, aceștia contribuie generos la sănătatea organismului căci pe lângă fibre, proteine și nutrienți esențiali aceștia aduc în organism și antioxidanți, niște compuși unici ai ovăzului care, sprijină protejarea celulelor din organism ferindu-l de efectele radicalilor liberi.

Fulgi de ovăz – proprietăți nutriționale

Proprietățile nutriționale sunt remarcabile mai ales că fulgii de ovăz aduc în aportul zilnic de nutrienți mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc, seleniu, dar și vitaminele B1, B5 și B9 precum și acizi grași Omega 3.

Pentru o idee mai clară, 100 de grame de fulgi de ovăz conțin:

  • 389 calorii,
  • 15 grame de proteine,
  • 10 grame de fibre,
  • 65 de grame de carbohidrați,
  • 6,5 grame de lipide.

Desigur, aceste valori sunt orientative însă, ele pot să difere în funcție de tipul de fulgi de ovăz consumat precum și mod de pregătire.

Beneficiile consumului fulgilor de ovăz

Este esențial ca fulgii de ovăz să se regăsească în alimentația ta pentru că te sprijină inclusiv în procesul prin care scapi de kilogramele în plus sau, cel puțin te susțin într-o formă bună ceea ce, negreșit se va vedea și pe pielea ta și starea ta bine. Totuși, iată ce alte beneficii demonstrate îți aduce consumul de fulgi de ovăz:

1.     Susține buna funcționare a sistemului digestiv

Fibrele cu care vin fulgii de ovăz în organism sprijină buna funcționare a digestiei ceea ce te ajută în prevenirea constipației. În plus, o porție de fulgi de ovăz pe zi crește nivelul bacteriilor bune (probiotice) în intestin iar flora intestinală este îmbunătățită, fapt direct implicat în activitatea imunității. Digestia ușoară te va face să te și simți bine în viața de zi cu zi, fără balonări sau alt disconfort abdominal.

2.     Consumând fulgi de ovăz reduci colesterolul rău (LDL)

Tot datorită fibrelor, este redus riscul cardiovascular care crește odată cu colesterolul rău, căci fibrele vor crea o peliculă gelatinoasă pe suprafața pereților interiori ai intestinului și va reține o parte din colesterol în tractul digestiv, astfel că nu ajunge în sânge ci este eliminat natural. Datorită acizilor grași Omega 3, colesterolul bun este susținut în organism.

3.     Nivelul optim al glicemiei este susținut

Sub formă de terci, o porție de fulgi de ovăz vine cu un indice glicemic scăzut iar face ca includerea în alimentație să fie benefică pentru cei cu prediabet sau diabet zaharat. În cazul celor sănătoși, este o bună formă de prevenție pentru că sunt evitate fluctuațiile glicemice, exitând un echilibru.

4.     Sunt o sursă excelentă de energie

Având în conținut carbohidrați complecși, porția de fulgi de ovăz îți va asigura energia necesară pentru activitățile zilnice. Din acest motiv este foarte bine să-i consumi la mic dejun iar alături de fructe poți crește aportul de carbohidrați, oferindu-ți mai multă energie fără să fie nevoie să mănânci mult.

5.     Atenuezi efectele radicalilor liberi dacă mănânci regulat fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz au proprietăți antioxidante care, exact asta fac: reduc radicalii liberi și vin cu acțiune antiinflamatoare în organism prevenind mai multe afecțiuni cronice, boli sau chiar cancer.

Cum poți consuma fulgi de ovăz ?

Dacă nu ai idei despre cum să consumi fulgii de ovăz, află că sunt mai multe rețete delicioase pe care le poți prepara pentru a-i include în dieta ta. Iată câteva idei:

  1. Smoothie cu fructe și ovăz – le mixezi împreună cu blenderul, adaugi fructele preferate și 1-2 linguri de fulgi de ovăz.
  2. Iaurt cu ovăz, fructe și semințe – poate fi o gustare delicioasă între mese, combină într-un iaurt natural: semințe, bucăți de fructe și 1-2 lingurițe de fulgi de ovăz.
  3. Terciul de ovăz cu fructe – într-un pahar cu lapte, eventual vegetal, adaugă 50 de grame de fulgi de ovăz și bucăți de fructe. Poți adăuga și semințe sau esențe preferate.
  4. Biscuții din ovăz – sunt ideali alături de cafea, dimineața, mai ales dacă obișnuiești să sari peste mic dejun.
  5. Pancakes cu fulgi de ovăz – dacă îți place să mănânci plăcinte americane la mic dejun, adaugă și ovăz în blender alături de puțin lapte și, dacă dorești, banane.

Precauții în consumul de fulgi de ovăz

Chiar dacă au atât de multe beneficii pentru organismul uman, fulgii de ovăz ar putea reprezenta o problemă pentru cei care au intoleranță la gluten căci deși nu îl conțin în mod natural, în urma procesării este posibil ca glutenul din grâu să ajungă și în ovăz. O opțiune mai bună este să alegi fulgi de ovăz pur sau pungile cu inscripția „fără gluten/gluten free”.

Apoi, persoanele care au tratament pentru subțierea sângelui (anticoagulante) trebuie să vorbească cu medicul curant înainte de a consuma fulgi de ovăz pentru că aceștia conțin o cantitate moderată de vitamina K. Și, nu în ultimul rând, persoanele cu afecțiuni medicale care pot afecta absorbția nutrienților în intestine ar putea să nu tolereze fulgii de ovăz.

Iată deci că prin consumul de fulgi de ovăz poți să-ți păstrezi o siluetă de invidiat iar un organism care este sănătos, se va vedea și pe tenul luminos și sănătos. Reține doar că ovăzul poate fi folosit și în rețete de îngrijire exterioară căci este un foarte bun exfoliant, dar și în măști de față realizate acasă.