Cele mai bogate alimente in proteine complete sunt carnurile de animale si pasari, pestele, ouale si produsele lactate. Proteinele de origine animala contin toti aminoacizii esentiali pe care organismul nu-i produce. Ele contribuie la cresterea organelor corpului, la regenerarea si inlocuirea diferitelor tesuturi ale corpului, cum ar fi cele osoase, musculare, tesutul conjunctiv si peretii organelor. De asemenea, proteinele ajuta la combaterea malnutritiei severe, atunci cand se epuizeaza rezervele de energie.
Pe langa proteine, carnea rosie contine fier, vitamina B12 si zinc. Asadar, persoanelor care sufera de anemie feripriva le este recomandat consumul de carne rosie, deoarece fierul din compozitia carnii este usor de absorbit de catre organism. Pe de alta parte, vitamina B12 este necesara in producerea ADN-ului si mentinerea sanatatii celulelor rosii din sange, iar zincul participa la mentinerea functiei normale a sistemului imunitar.
Cu toate acestea, din cauza continutului mare de grasimi saturate pe care il are carnea rosie, se recomanda asigurarea aportului necesar de proteine prin consumul de peste, oua, produse lactate si vegetale ca legumele, semintele si fructele uscate. Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului arata ca un consum regulat de carne rosie nu este benefic pentru organism. Persoanele care consuma aproximativ 120 de grame de carne rosie pe zi au o stare de sanatate mai precara si mai multe sanse de a muri de cancer sau de boli cardiovasculare decat cei care consuma aproximativ 15 grame de carne pe zi.
Provoaca osteoporoza
Potrivit expertilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un regim alimentar bogat in proteine de origine animala si sare creste pierderea de calciu. Acesta este unul din factorii care provoaca osteoporoza, o boala care afecteaza milioane de femei. Cu cat se consuma mai multe proteine de origine animala (carne rosie sau alba), cu atat sangele devine mai acid sub actiunea acidului lactic si a acidului uric, care se formeaza cand sunt metabolizate. Prin urmare, organismul este fortat sa isi foloseasca o parte din rezervele de calciu pentru a compensa excesul de aciditate.
Creste riscul bolilor cardiovasculare
Unele tipuri de carne rosie sunt bogate in grasimi saturate si, printr-un consum regulat, pot creste nivelul colesterolului in sange, ceea ce implica un risc mai mare de a suferi de boli ale inimii. Riscurile cardiovasculare sunt determinate si de continutul bogat in fosfor al carnii, compus care poate fi periculos in special pentru persoanele care au probleme renale si deficienta in asimilarea acestuia. Mai mult, potrivit unui studiu realizat la Scoala de Sanatate Publica Harvard din Boston, consumul de carne rosie de doua ori pe zi creste cu 30% riscul de accidente vasculare la femei, in timp ce consumul de peste reduce riscul cu 24%.
Poate determina mai multe tipuri de cancer
Carnea rosie bine preparata sporeste riscul de cancer al vezicii urinare si poate provoca chiar modificari ale ADN-ului, conform unui studiu realizat la Universitatea Texas. De asemenea, ea poate fi incriminata si pentru alte tipuri de cancer, precum cel de esofag si stomac, riscul de aparitie si dezvoltare a celor doua tipuri fiind cu 79% mai mare decat in cazul persoanelor care nu consuma carne rosie. O cercetare realizata la Harvard Medical School asupra a 90.000 de femei arata faptul ca exista o legatura intre carnea rosie si dezvoltarea cancerului la san. Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca femeile care aveau tendinta de a consuma carne rosie peste necesarul zilnic erau predispuse unui risc mai mare de a se ingrasa si fuma, alti doi factori de risc pentru acest tip de cancer. Pe de alta parte, un alt studiu realizat la Centrul de cercetare a cancerului din Marea Britanie a demonstrat ca persoanele vegetariene au un risc cu 12% mai mic de a dezvolta cancer si cu aproape jumatate mai redus, in cazul cancerului de sange.
Pune in pericol vederea
Consumul prea mare de carne rosie este periculos si pentru vedere, riscul fiind cu 57% mai mare la persoanele consumatoare de carne rosie fata de persoanele care prefera carnea alba, de pui. Acest lucru a fost dovedit in cadrul unei cercetari realizate de Institutul de Oftalmologie din Melbourne, pe aproximativ 5000 de femei si barbati, cu varste cuprinse intre 50-60 de ani, pe o durata de 13 ani.
Text: Elena Diaconu