Ai și tu anumite mâncăruri de care nu te poți atinge dacă nu ai un pahar de bere lângă? Consumul de bere este cât se poate de binevenit în astfel de contexte, fiind una dintre băuturile alcoolice cele mai cunoscute și apreciate.
Și nu întâmplător, deoarece consumul de bere vine cu o serie importantă de beneficii în organism, numai dacă este consumată moderat. Îți spunem totul despre bere, ce beneficii are, ce fel de bere e cel mai bine să alegi și când poate prezenta un risc pentru sănătatea ta.
De ce este atât de apreciat consumul de bere?
Este băutura ce îi adună pe cei dragi la masă, este liantul găștii de prieteni când ies la o terasă, este momentul de răsfăț și relaxare pentru mulți bărbați la un meci de fotbal sau cea mai potrivită băutură pentru o porție de sarmale gustoase. Toate acestea îi pe mulți să bea bede cam des. Consumul de bere este prezent atât printre bărbați cât și printre femei, dar ar fi bine să se rezume la un pahar căci le vor face numai bine dacă este băută moderat.
Ei bine, berea nu este singura băutură alcoolică recomandată, dar spre deosebire de cunoscutul pahar de vin pe zi care vine cu reale beneficii, consumul de bere nu se lasă mai prejos, dimpotrivă: are o cantitate mai mare de Vitamina B, proteine, minerale și antioxidanți.
La bază, realizată din apă, malț, drojdie și hamei, într-o cantitate de 335 ml consumul de bere aduce un aport nutrițional de: 153 de calorii, 2 gr de proteine, 13 gr de carbohidrați, alcool, 2 mg de niacină, aproape 1 mg de riboflavină, 36 de mg de colină, 21 mcg folat, 21 mg de magneziu, 50 mg de fosfor, 2 mcg de seleniu și aproape 1 mcg de vitamina B12, dar și altele. Berea nu conține grăsimi.
Ca în orice alte alimente sau băuturi, consumul de bere poate fi și dăunător dacă este în exces. Recomandările susțin însă, că este în regulă ca o persoană să bea un pahar de bere pe zi.
Consumul de bere și beneficiile pe care le aduce
Conținutul berii aduce nutrienți importanți în organism deci dacă bei din când în când o bere este chiar foarte bine. Iată câteva motive pentru care este încurajat consumul de bere:
1. Poate preveni infarctul
Comparativ cu cei care nu beau bere, cei care o fac cu moderație au cu 40 până la 60 % șanse mai mici să facă infarct. Asta a demonstrat un studiu al Universității de Stat Pennsylvania cu 80.000 de subiecți, adulți, despre consumul de bere.
2. Scade colesterolul rău (LDL)
Datorită malțului (obținut din boabe de cereale) consumul de bere poate să reducă nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge.
3. Consumul de bere îmbunătățește memoria și reduce stresul
Datorită vitaminelor pe care le aduce și a mineralelor, berea s-a dovedit benefică pentru psihicul uman căci cei care o consumă echilibrat își reduc șansele să dezvolte demență sau Alzheimer. Și, bineînțeles, consumul de bere pentru stare de bine, reduce negreșit stresul.
4. Poate sprijini eliminarea pietrelor la rinichi
Un alt studiu a demonstrat, consumul de bere poate scădea riscul de a dezvolta pietre la rinichi cu 40%. Ba chiar, în cazul celor care au deja, berea poate grăbi procesul de eliminare al pietrelor pentru că atât apa cât și alcoolul din bere diluează urina, dar în același timp stimulează eliminarea calciului din urină.
5. Consumul de bere poate întări structura osoasă
Berea conține și siliciu ceea ce mărește densitatea osoasă așa că, dacă bei un pahar de bere pe zi, ai șanse să ai oase mai puternice și o predispoziție mai mică de fracturi.
Consumul de bere – cât și ce fel de beri să bei
Berea poate fi cu atât mai sănătoasă pentru corpul uman cu cât are un procent de alcool mai mic, de preferat 5% sau mai mic. Și cât mai puțini aditivi. Alege-le pe cele care sunt realizate din ingrediente cât mai naturale!
Ca să te bucuri de consumul de bere și beneficiile sale, limitează-te la un pahar de bere pe zi, și ai singura că nu-ți va face rău, sau maxim o bere. Altfel, sunt de preferat berile artizanale, cât mai light, obținute prin proceduri de fabricare cât mai naturale.
Efectele nocive ale consumului de bere în exces
Unele persoane aleg să facă un obicei din consumul de bere și, din acest moment este doar o chestiune de timp până apar efectele negative pentru că pe zi ce trece, riscul crește. Începe de la ipoteza că în toate aspectele despre care am discutat că te ajută, băută zilnic, mai multe beri pe zi, ani la rând, îți va întoarce totul pe dos:
1. Consumul de bere în exces îți poate perturba somnul
Fără echilibru, alcoolul îți va afecta creierul, inclusiv sistemul nervos iar un creier care nu mai este capabil să dea comenzi bune organismului, va face prăpăd în organism. Vei putea observa că apar probleme de echilibru, de reflexe încetinite, de memorie sau insomnii.
2. Poate crește riscul de boli cronice
Consumul de bere cu moderație te ajută în privința colesterolului, dar băută zilnic și mai ales, în cantitate mai mare, ar fi o mare greșeală să nu mai bei apă căci chiar dacă berea hidratează, tot ea te poate și deshidrata. Alcoolul poate crește riscul de hipertensiune, accident vascular, cardiomiopatie sau insuficiență cardiacă.
3. Consumul de bere poate provoca probleme digestive
Alcoolul va favoriza producerea sucului gastric și irită intestinul subțire, dar și colonul. Vei simți toate acestea pentru că produc durere abdominală, balonare sau chiar diaree. Prin urmare, compușii din bere pot veni cu beneficii pentru sistemul digestiv, dar numai dacă este băută moderat. În caz contrar, o serie de probleme se pot ivi și nu te-ai gândi că este de la bere.
4. Deshidratează
Berea este într-adevăr bună pentru eliminarea pietrelor la rinichi, dar consumată în exces ajunge să perturbe serios activitatea rinichilor care, nu vor mai fi capabili să regleze fluidele și electroliții în organism. Asta va produce deshidratare și, stări neplăcute pe care le vei simți.
5. Alcoolul nu te lasă să slăbești
Nu te îngrașă, dar ficatul își va schimba prioritățile din cauza alcoolului. Îl recunoaște ca toxină și vrea să să scape cât mai repede de el așa că, îl trece prin proces imediat, rezultatul se dorește a fi energie pentru tine, dar ce să vezi? Nu-ți aduce energie, așa că organismul nu va consuma din depozitele deja existente în organism, deci nu vei slăbi.
Acum poate te întrebi ce reprezintă consumul de bere: risc sau beneficiu? Ei bine, depinde dacă îi dai voie să devină dependență. Însă consumată cu moderație, din când în când, berea aduce beneficii.