Consumul excesiv de alimente nesanatoase poate afecta sanatatea si poate conduce la accelerarea procesului de imbatranire, conform unui nou studiu in domeniu.
“Reactia Maillard” sta la originea multor clase de produse (AGE) care se formeaza in mod spontan in natura, precum si in organisme vii sau in prepararea si fabricarea produselor alimentare sub efectul caldurii. Cartofii prajiti, chipsurile, painea prajita sau biscuitii sunt afectate de acest fenomen.
“Pentru aproximativ trei decenii, studiul bazat pe acesti compusi a aratat ca au un efect nociv prin acumularea in organism, in special in caz de diabet si insuficienta renala. Efectele sunt deosebit de marcante la nivel vascular, al ochilor si al rinichilor”, a declarat profesorul Jean- Pierre Foucher, presedinte al Academiei Nationale de Farmacie. Academia doreste, de asemenea, sa “defineasca rapid valorile normale pentru biomarkeri ai acestor compusi in sange si urina, asa cum este in cazul glucozei si colesterolului”.
Pentru a va proteja impotriva pericolelor la care sunteti expusi din cauza acestui fenomen, savantii recomanda “reducerea consumului de alimente care contin acrilamida si amine heterociclice potential toxice”.
Trebuie acordata o atentie mare uleiului de gatit care nu trebuie lasat sa se supraincalzeasca. De asemenea, trebuie prioritizat un regim alimentar variat si echilibrat, bogat in fructe si legume, si moderat in alimente grase si prajite. Gatitul alimentelor la abur este benefic pentru sanatate.
Text: Andreea Popescu