O persoana din cinci sufera de constipatie. Pentru a evita instalarea acesteia urmati sfaturile noastre, schimbati-va alimentatia si ameliorati-va igiena zilnica.
Din zece pacienti care sunt consultati pentru constipatie, noua sunt femei, toate in varsta. In cazul barbatilor, majoritatea celor care consulta medicul au peste 80 de ani.
Exista mai multe explicatii, dar nu se cunoaste cu exactitate care sunt cauzele constipatiei, in cele mai multe cazuri, functionala. Cel mai adesea este incriminata o disfunctie psihologica datorata in parte unei absente a reflexului de a merge la toaleta. “Lipsa de timp”, spun cele mai multe dintre femei.
“Pentru a reeduca acest reflex, trebuie sa mergem la toaleta atunci cand simtim acest impuls. Si deoarece constipatia este importanta, trebuie incercata relansarea mecanismului punand in functiune sfincterul anal care poate fi blocat”, explica prof. Raymond Jian, gastro-enterolog. Stresul, frecvent invocat, nu este de fapt cauza directa a constipatiei, ci este doar un factor agravant, alaturi de multi altii.
Sunteti cu adevarat constipati?
Daca aveti mai putin de trei scaune pe saptamana, atunci va confruntati cu aceasta problema. Dar, nu este suficient. Medicii estimeaza astazi ca aceasta incepe in momentul in care exista o jena, o dificultate sau dureri in timpul emisiei scaunelor si aceasta se reflecta asupra vietii sociale a persoanei. Deci, nu trebuie sa va ingrijorati daca va incadrati in prima definitie. Trebuie sa stiti ca si anumite medicamente dau constipatie temporar: psihotropele (antidepresive, anxiolitice) si antalgicele.
Cand trebuie consultat medicul?
In mai mult de noua din zece cazuri, constipatia este de origine functionala, adica de cauza organica. Totusi, daca aveti mai mult de 45 de ani si constipatia este de data recenta si se insoteste de scadere ponderala, trebuie sa va adresati medicului. De asemenea, daca scaunele sunt insotite de sange si va simtiti obositi sau daca exista antecedente de polipi sau de cancer intestinal in familie va trebui sa solicitati un consult.
Sunteti balonati!
Jumatate din cazurile de constipatie sunt insotite de balonari, gaze, dureri: colonul se contracta mai puternic si mai des, producandu-se dilatarea acestuia. De fapt se pare ca este vorba de o hipersensibilitate la gazele rezultate din fermentatie si nu de o intoleranta la anumite alimente; nici macar rezultatul unei superproductii de gaze.
Dureaza de zece ani…
Cea mai mare parte a femeilor sufera de constipatie de mai bine de zece ani. Exista mai multe explicatii pentru aceasta situatie: initial femeile au lasat, fara indoiala, constipatia sa se instaleze. Apoi, ele nu au ales tratamentul corect. Acesti doi factori asociati cu o succesiune de regimuri alimentare si cu laxative pot antrena o constipatie severa si rebela. Dupa cum sustin medicii, posibilitatea existentei unei cauze psihologice nu este exclusa. Ea este aceeasi care se afla la originea rezistentei la tratament: educatia, traumatisme in copilarie, chiar si abuzuri sexuale.
Incepeti prin alimentatie
Prima masura luata este igieno-dietetica. O buna functionare a tranzitului necesita o alimentatie echilibrata. Ar fi bine sa consumati in cantitati moderate fibre (25 g pe zi), fructe si legume si sa beti apa in cantitate suficienta. Trebuie, de asemenea, sa aveti o activitate regulata: sport, dar si 30 de minute de mers pe jos, zilnic. Daca, in ciuda acestor recomandari elementare, constipatia nu este inlaturata, consultati un medic.
Solutie homeopatica pentru constipatie:
– absenta senzatiei de defecatie: Alumina 5 CH.
– senzatie de defecatie fara rezultate satisfacatoare: Lycopodium 5 CH si Hydrastis 5 CH.
– senzatie de defecatie acompaniata de spasme si dureri: Plumbium 5 CH.
– eforturi mari fara rezultate: Caustium 5 CH, cate 2 granule dimineata, la pranz si seara.
Constipatia severa
In caz de constipatie severa este mai complicat. Microirigarile si supozitoarele pe baza de parafina sunt eficace atata timp cat exista o tulburare de mobilitate intestinala (“nu iese”). Aceste solutii rezolva problema pe moment insa nu o trateaza. In anumite cazuri, mai ales daca exista o incontinenta urinara, reeducarea perianala se poate dovedi utila si asupra constipatiei. Trebuie, totusi, sa ne dam seama ca aceste tratamente nu pot indeparta toate simptomele si sa ne obisnuim cu aceste mici inconveniente.
Ce fibre trebuie consumate in caz de constipatie?
Fibrele au un efect variabil, in functie de persoana. Ele se gasesc in paine, cereale integrale, legume verzi, fructe uscate, faina de tarate. Daca nu sunteti un mare consumator de fibre alimentare, cresteti aportul acestora progresiv pentru a evita o fermentatie accentuata. Daca totusi nu le suportati, optati pentru “artificii” de fibre: mucilagii propuse sub forma de comprimate. Acestea au avantajul de a contine putine calorii in raport cu fibrele alimentare.
Cand trebuie administrat un laxativ?
Putem sa recurgem la aceasta masura cand constipatia este de data recenta (odata cauza organica eliminata). Optati pentru laxativele care nu irita intestinul: mucilagiile sau produsele pe baza de ulei de parafina sau laxativele osmotice.
Suplimente naturale pentru persoanele care sufera de constipatie
Nu abuzati de suplimentele alimentare pe baza de plante: unele sunt la fel de iritante pentru intestin ca si laxativele chimice. Administrarea pe timp indelungat poate genera carente, mai ales de sodiu si potasiu (risc de crampe). Ar fi mai bine sa optati pentru specialitati pe baza de fibre. Eventual, faceti o cura scurta de magneziu: sub forma de pudra, vandut la pliculete in farmacii sau prezent in unele ape minerale, magneziul faciliteaza schimbul apei, deci eliminarea sarurilor. In orice caz, nu perseverati daca produsul nu da rezultate sau are un efect negativ si adresati-va medicului.
Exista riscul complicatiilor?
Cele mai frecvente (colon iritabil) rezulta din tratamentele agresive sau incorecte. Pe langa aceste manifestari de disconfort, exista si riscul aparitiei hemoroizilor. De fapt, tratamentul acestora din urma este, de fapt, si tratamentul constipatiei. Dar, in orice caz, constipatia nu determina ocluzie sau intoxicatie decat atunci cand este severa.