Constipatia: cauze fiziologice si psihologice

cauze constipatieConstipatia este o problema gastrointestinala comuna. Fiecare persoana se poate lovi de aceasta problema la un moment dat si, din fericire, majoritatea cazurilor de constipatie sunt temporare. Cand insa constipatia se cronicizeaza, aceasta devine cu adevarat o problema. Laxativele si diverse alte stimulente ajuta la ameliorarea problemei, dar nu reusesc sa o inlature total. Pentru ca, de cele mai multe ori, constipatia are si cauze emotionale.

Prin urmare, trebuie sa incercam sa rezolvam problema constipatiei atat din punct de vedere medical, cat si psihologic.

 



Factori comuni care determina constipatia

 

Atunci cand ai mai putin de 3 scaune pe saptamana, cand scaunele sunt tari si uscate, cand experimentezi o senzatie de blocaj rectal, cand ai sentimentul de evacuare incompleta dupa un scaun sau cand trebuie sa te incordezi foarte tare pentru a provoca excretia, inseamna ca suferi de constipatie. De obicei, aceasta poate fi vindecata prin schimbarea dietei, cu ajutorul exercitiilor fizice si al laxativelor.

Constipatia apare atunci cand excrementele se misca prea incet in tractul digestiv, reusind astfel sa se intareasca si sa se usuce. Atunci insa cand dieta ta este prea saraca in fibre si in lichide iar contractiile colonului sunt lente, scaunul se usuca si se intareste, lucru care duce la constipatie.

Constipatia poate aparea, de asemenea, cand, desi simti nevoia de a merge la toaleta, amani momentul, cand nu faci suficienta miscare, cand experimentezi schimbari ale stilului de viata si ale programului zilnic (de aceea unele persoane se constipa in vacante), din cauza folosirii frecvente si necorespunzatoare a laxativelor, din cauza diverselor boli cum ar fi: afectiuni ale tiroidei, diabet sau Parkinson, dereglarilor hormonale, sarcinii sau pierderii de saruri minerale din corp. Acestea sunt principalele cauze fiziologice care duc la constipatie. Multe persoane insa experimenteaza aceasta problema fara sa aiba astfel de probleme sau chiar si dupa ce au urmat un tratament impotriva constipatiei. Si asta pentru ca, adeseori, aceasta afectiune nu are doar cauze fiziologice, ci si emotionale.

 

Constipatia din perspectiva psihologica

 

In cartea sa, Medicina psihosomatica, Franz Alexander, medic si psihanalist, sustine ca, de regula, constipatia este cauzata de un factor psihologic. Persoanele care sufera de constipatie au, in general, o atitudine pesimista, sunt suspicioase si nu au incredere in ceilalti, lucruri care duc la constipatie. De asemenea, la aceste persoane se intalneste adesea sentimentul, impresia ca sunt respinse si neiubite, de unde si defetismul lor pronuntat.

Care sunt insa mecanismele care provoaca somatizarea, care transforma aceste stari psihice in simptome fizice? Alexander explica faptul ca, atunci cand o persona nu are incredere in cei din jurul sau, simte ca nu poate astepta nimic de la nimeni si, prin urmare, nici nu este nevoita sa dea nimic inapoi. De aceea, trebuie sa tina ceea ce are. Astfel ca, in mod inconstient, apare o atitudine posesiva ca rezultat al sentimentului respingerii si suspiciunii, lucru care se manifesta la nivel organic prin constipatie; “excrementul este retinut ca si cum ar fi o posesiune valoroasa”.

Alexander a mai observat insa si o alta caracteristica psihologica, mai refulata de obicei, a persoanelor ce sufera de constipatie: atitudinea agresiva si depreciativa inconstienta la adresa celorlalti, care, la randul sau, poate fi o reactie la sentimentul general de a fi respins; aceasta atitudine fiind adanc refulata si inhibata, inhibitia se extinde asupra functiei defecarii,care are pentru viata inconstienta semnificatia unui atac ostil si de murdarire. Astfel ca, de fapt, constipatia este una dintre manifestarile legate de asteptarea emotionala a persoanei fata de viata si fata de cei din jur. Prin urmare, daca ati incercat schimbarea dietei si tratamente cu diverse medicamente, dar constipatia persista, o solutie ar putea fi sa va indreptati catre rezolvarea problemelor emotionale.

 

Text: Bianca Badescu