Postul s-a terminat, sunteţi în concediu, deci petreceţi mai mult timp amândoi. Nu sunteţi de mult timp împreună, însă relaţia voastră pare că devine una serioasă.
O relaţie se consolidează odată cu trecerea timpului. Baza ei este sinceritatea, încrederea, comunicarea şi afecţiunea. La începutul relaţiei, comunicarea dintre parteneri nu este una deschisă şi, poate, este un pic stângace. Încercă să te apropii mai mult faţă de partener folosind următoarele întrebări:
“Eşti stresat? Te pot ajuta cumva în acest sens?”
Stresul în relaţiile de cuplu este inamicul care strică mai mult decât pare. Dacă un partener este stresat poate fi o prezenţă neplăcută care generează disconfort oamenilor din jur. Acesta nu mai este la fel de comunicativ, dar izbucneşte fără motiv şi refuză contactul sexual. Tensiunea asta afectează relaţia de cuplu precum gelozia.
“Este ceva la mine care te deranjează? Îţi provoacă o nelinişte sau vreun disconfort?”
Ignoranţa unuia dintre parteneri arată că în cuplu există momente tensionate. Dacă simţi că partenerul este mai distant, încearcă să afli ce a păţit. Sigur îl macină ceva pe interior.
„În ce fel te pot sprijini?”
Nu este de mirare că noi, femeile, reuşim de cele mai multe ori să facem diferite schimbări în relaţia de cuplu. De multe ori se poate ca nevoile partenerului, fie ele personale sau profesionale să fie altele. Stai de vorbă cu el. Încearcă să-l ajuţi cu un sfat astfel încât să vadă implicare din partea ta.
„Ai nevoie de mai mult spaţiu? Îţi doreşti să petreci mai mult timp singur?”
„Spaţiul” într-un cuplu se referă atât pe plan fizic cât şi psihic. El este foarte important în funcţionarea unei relaţii pentru că este echivalentul libertăţii şi posibilităţii exprimării propriei personalităţi. Acceptarea celuilalt aşa cum este, creşte nivelul de încredere dintre parteneri.
„Sunt momente în care ţi-ai dori să comunicăm mai mult? Există vreun subiect despre care ţi-e teamă să-mi povesteşti?”
Odată cu trecere timpului, ne schimbăm, evoluăm. Când suntem implicaţi într+o relaţie, este important să-l includem şi pe partener în procesul de transformare. Comunicarea este component care ajută cuplul să evolueze. O comunicare eficientă de cuplu se face prin sfătuirea şi acceptarea sfaturilor date de partener, prin dezvăluiri şi prin ascultarea nevoilor celuilalt.
“Ţi-ai dori să avem mai multe momente intime?”
De obicei, momentele intime dintr-o relaţie apropie partenerii. Fiţi îndrăzneţi şi vorbiţi despre asta. Cu cât intimitatea este mai solidă între voi, cu atât mai mari sunt şansele ca el să devină mai afectuos şi mai protector, iar tu mai pasională şi mai senzuală.
“Cum ţi se pare relaţia noastră sexuală?”
Pe lângă întrebările legate de job, bani, familie, poţi să ai o discuţie cu partenerul tău şi despre viaţa voastră sexuală. Întreabă-l cu tact cât de satisfăcut este, dacă îşi doreşte mai mult sau, poate, ceva diferit. Ţine cont că dacă la începutul relaţiei sexul este foarte important, odată cu trecere timpului, atracţia sexuală dintre parteneri scade, ea fiind înlocuită de înţelegere, comunicare şi respect reciproc.