Comunicarea buna trece primejdia rea… in relatii

shutterstock_81315520In teatrul absurdului, personajele vorbesc dar nu comunica, par ca nu se aud unele pe altele. La fel se intampla si in multe dintre relatii. In final insa, acesta ajunge sa fie si motivul care sta la baza destramarii cuplului…

 

Vorbim, dar nu ne auzim

Daca ar fi sa sa facem un sondaj printre cupluri, cel mai probabil acestea ar mentiona printre principalele surse ale nemultumirilor in relatie comunicarea defectuoasa. Si este normal, pentru ca lipsa comunicarii slabeste relatiile si creeaza distanta intre parteneri.

Atunci cand nu mai vorbim cu celalalt decat despre problemele cotidiene, despre lucruri de suprafata, despre ce am mai facut la serviciu sau ce probleme administrative trebuie sa mai rezolvam, se pierd legaturile emotionale. Astfel, multi oameni casatoriti isi pierd abilitatea de a comunica real cu partenerul. Apoi se trezesc la un moment dat ca nu mai au nimic de impartit in afara de bunurile materiale. Cum putem comunica mai bine cu cel de langa noi sau ce putem face astfel incat comunicarea sa nu se piarda? Nu exista retete pentru asta care pot fi scrise la liniuta – “fa asa sau fa asa”. Exista insa cateva principii de baza pe care nu trebuie sa le uitam daca il iubim pe cel de langa noi si daca vrem ca relatia noastra sa functioneze.

 

Comunicam… cu afectiune

Este foarte important sa ne comunicam afectiunea intr-o relatie. Cercetarile au aratat ca acest aspect este unul dintre cele mai valoaroase lucruri intr-un cuplu si este ceea ce hraneste relatia pentru ca aceasta sa se poata dezvolta.

Atunci cand oamenii sunt conectati emotional, comunica bine, de aceea trebuie sa empatizam cu celalalt pentru a-l putea intelege cu adevarat. Pe de alta parte, trebuie sa intelegem sa ne iubim partenerul si atunci cand nu este de acord cu noi, sa acceptam ca o parere poate fi diferita de a noastra din punctul altcuiva de vedere si sa nu incercam sa ne impunem opinia. Pana la urma, toti credem ca adevarul este de partea noastra si de aici apar si multe probleme in comunicare. Pentru ca vrem sa existe un singur adevar si nu intelegem ca acesta poate sa nu se gaseasca nici la noi, nici la celalalt, ci undeva la mijloc. Atunci cand dam la o parte iubirea pentru ca celalalt nu a fost de acord cu noi si incepem sa-l privim ca pe un adversar in conversatie, problema comunicarii defectuoase s-ar putea sa aiba la baza altceva. Afectiunea este cea care in mod normal trebuie sa ne ajute sa gasim modalitati constructive de a ne confrunta cu conflictele in relatie. Comunicandu-ne afectiunea reducem incertitudinile celuilalt, il asiguram de implicarea noastra si crestem satisfactia in relatie. Iar acest lucru ne poate imbunatati si sanatatea, atat a noastra cat si a partenerului, dupa cum au demonstrat diverse studii. Iar afectiunea nu se comunica doar prin cuvinte ci si prin limbajul non-verbal si prin gesturi pe care le facem fata de celalalt.

Chiar si atunci cand discutam in contradictoriu, cand ne certam, reactiile negative ale celuilalt pot fi transformate in reactii pozitive daca acesta simte grija si interes din partea noastra, daca ii oferim simpatie. Empatizand, mentinem nu doar o buna comunicare ci ne pastram si dragostea vie. Pana la urma, trebuie sa ne gandim ce beneficii obtinem certandu-ne cu celalalt, in acele situatii cand fiecare vorbeste pentru a se auzi si nimeni nu asculta, atunci cand ne comunicam in mod agresiv frustrarile si nemultumirile, cand vorbim doar pentru a acuza. Comunicarea adevarata presupune ca mesajul sa ajunga la celalalt, iar apropierea se creeaza atunci cand vorbim si despre temerile noastre si despre lucrurile cele mai dificile din viata si despre emotiile noastre. Toate acestea ne conecteaza emotional si ne ajuta sa comunicam mai bine pe orice tema.

 

Text: Bianca Badescu