Cuvantul compromis suna destul de infricosator si, de obicei, prima conotatie pe care o primeste este una negativa, desi, in realitate, semnificatia sa este cu totul alta. Compromisul presupune o intelegere reciproca care sa aduca beneficii de ambele parti si nu o renuntare sau o acceptare fortata a anumitor lucruri, persoane, situatii sau evenimente. In relatia de cuplu, compromisul ar trebui privit ca pe un ajutor, ca pe „o cale de mijloc” care are scopul de a consolida legatura, de a oferi stabilitate si incredere partenerilor si de a le trasa un viitor comun. Lipsa compromisului poate conduce cu usurinta catre certuri si despartiri, insa, de asemenea, si compromisurile facute in exces devin nocive pentru relatie.
Ce este si ce nu este un compromis?
Un compromis se traduce prin aspecte strans relationate de responsabilitate. Este, de fapt, un angajament pe care-l incheie partenerii in credinta comuna ca asa le va fi mai bine. Supuse compromisului sunt, fara exceptie, toate perechile, iar cauzele pot sa difere de la cuplu la cuplu. Compromisul poate insemna si o dorinta de schimbare dar care este recomandat sa vina dintr-o nevoie personala si nu impusa de partener. In plus, compromisul in relatia de cuplu trebuie sa implice iubire, respect si sinceritate si nu alte sentimente meschine sau alte interese. Pe cealalta parte a barierei, compromisul poate da nastere unei serii de interpretari cu amprenta negativa asupra unei relatii de iubire. Tineti cont ca un compromis nu inseamna manipularea celeilalte persoane, nu inseamna impunere, obligatie, ordin si nici santaj.
Da compromisurilor cu valoare pozitiva
Cum spuneam si mai sus, exista compromisuri acceptate si chiar recomandate. Acestea sunt, in special, legate de educatie, de religie, de cultura, de traditii si obiceiuri ale fiecaruia, de valori si credinte personale. Orice compromis in acest domeniu aduce echilibru si stabilitate si are capacitatea de a uni si mai mult partenerii. Trebuie sa fim constenti ca suntem influentati, atat in bine cat si in rau, de ceea ce am vazut in copilarie, in familie, si ca, in propria noastra viata, trebuie sa lasam loc instalarii compromisului pentru a putea mentine la nivelul dorit talarele balantei. De asemenea, renuntarea la anumite obiceiuri nocive de dragul partenerului, din nou poate avea rezultate pozitive, cu principala conditie ca tu sa fii constienta de toxicitatea lor si de faptul ca astfel vei imbunatati o latura a ta.
Cand sa spui nu compromisului
Limita unui compromis poate fi dictata si de motivul ce te impinge sa-l faci si, de cele mai multe ori, fricile noastre interioare se rasfrang in faptele si in gandirea noastra, astfel incat ne imping sa luam decizii gresite. De exemplu, frica de singuratate, poate impinge o femeie sa accepte orice vine din partea partenerului. Pe de alta parte, sunt persoane care raman langa partener doar de dragul copiilor fara sa se gandeasca la raul pe care si-l provoaca atat lor, personal, cat si celor mici. Sunt cazuri in care despartirea, divortul, vine cu beneficii pentru toti membrii familiei. De asemenea, o serie de alte compromisuri nu ar trebui acceptate niciodata, indiferent de ceea ce-i leaga pe cei doi parteneri. In aceasta categorie intra lipsa respectului si prezenta constanta a infidelitatilor, violenta fizica si verbala dar si renuntarea fortata la propria-ti libertate si independenta sau impunerea altor teluri si aspiratii fata de cele stabilite de tine. Afla de aici care sunt cele 5 mari compromisuri pe care nu ar trebui sa le faci niciodata intr-o relatie.
Calea de mijloc intr-o relatie se descopera cu ajutorul comunicarii. Negociati-va propriile dorinte, evitati aparitia frustrarilor si a nemultumirilor si descoperiti impreuna care este strategia de compromis cea mai potrivita pentru a avea o relatie de cuplu fericita.
Text: Madalina Manole