Egalitatea intre sexe. Dupa sute de ani acest subiect este inca la moda. Cerem drepturi egale, salarii egale, norme egale. Dar vrem cu adevarat sa fim egale cu barbatii? Din ce puncte de vedere ne dorim mai exact aceasta egalitate?
Pantofi. Ce masura? 42!
Ei bine, imaginati-va cum ar fi ca toate sa purtam pantofi masura de la 42 in sus, sa fim la fel de inalte ca si cel de langa noi, la fel de puternice la fel de… tot si toate. In ce sens ne dorim sa fim egale? De multe ori incercam sa fim mai „rele” decat suntem, sa parem mai puternice, si facem asta cu ajutorul masculinitatii pe care incercam sa o copiem, adaptam si folosim zi de zi. Si totusi, cat poti fi de masculina? Unde se opreste feminitatea si cand incepe cealalta latura sa se manifeste?
Pantaloni versus fusta
Femeile poarta mult mai des pantaloni decat fuste, in general. Pentru unele dintre noi fusta aproape a devenit o raritate in dulapul plin de haine sau un lucru de purtat la ocazii speciale. De cate ori n-ati auzit intrebarea-exclamatie „Oau, dar ce-i cu tine de esti in fusta!?” Ei bine, pantalonii dovedesc faptul ca putem fi masculine sau mai masculine. Insa pantalonii nostri masculini de femeie sunt altfel. Orice s-ar intampla si oricum ne-am imbraca, feminitatea este inca acolo si acesta nu poate fi decat un lucru bun. Uneori este bine sa fii masculina, insa acest drum este cu dus si intors. Trebuie sa incerci sa-ti fixezi limite ale feminitatii si ale masculinitatii si sa ai grija ca primele sa nu le depaseasca niciodata pe cele naturale, ale feminitatii.
Poti sa ma ajuti, te rog?
Incercam sa ne autoeducam in diferite privinte, suntem femei puternice si vrem ca cei din jur sa ne perceapa astfel, insa masculinitatea noastra nu trebuie dusa niciodata la extrem. Mereu vom avea nevoie de un brat puternic langa noi, de protectia cuiva, mereu apelam la un „el” sa desfaca borcanul de muraturi sau sa schimbe un bec si asta nu pentru ca nu putem singure, ci pentru ca vrem, din cand in cand, sa fim ajutate, sa ne simtim ocrotite. Masculinitatea noastra are au rol important in special in ceea ce priveste cariera, insa si aici depinde.
Masculin sau feminin? Feminin!
Feminitatea este un avantaj si trebuie luata ca atare, este naturala. Masculinitatea trebuie invatata si cultivata, redusa si modelata astfel incat sa fie intotdeauna un plus. Doamnelor, domnisoarelor, uitati pentru cateva minute de ce „trebuie” sa faceti si mergeti pe ceea ce „simtiti” sa faceti. O fusta eleganta, cercei, machiajul, tocuri inalte, clipiri dese de gene si voce subtire; macar pentru cateva zile pe luna putem sa uitam ca trebuie sa fim masculine si astfel putem fi naturale, frumoase, proaspete si, de ce nu… feminine!
Parerea psihologului.
In mod stereotip se spune ca masculinitatea inseamna putere, forta, multa duritate si putine emotii. Esti masculin daca esti protector si pragmatic. Feminitatea inseamna slabiciune, multe emotii, sensibilitate si sexualitate. Esti feminina daca esti buna ascultatoare si oferi ingrijire. Daca barbatii sunt exclusiv masculini si femeile exclusiv feminine, de ce atat de multi oameni vorbesc despre o parte feminina si una masculina in interiorul lor? De ce intalnim tot mai des femei si barbati care, desi contin ambele modele, resping unele caracteristici si adopta altele? Cat de masculine putem fi in feminitatea noastra? De multe ori, este nevoie sa adoptam atitudini masculine pentru a rezolva diverse situatii de viata (in profesie, in societate, chiar si in familie).
Insa, intr-un cuplu, pentru a reusi e nevoie ca masculinitatea femeii sa nu vina in contradictie cu masculinitatea barbatului, pentru ca va aparea spiritul de competitie. Dar, in anumite momente, feminitatea barbatului poate iesi la suprafata (e mai tandru, mai iubitor, mai grijuliu) si in aceste clipe, masculinitatea femeii are un rol important pentru ca se creeaza un echilibru. Simtiti, ganditi, actionati! O simpla imbinare a celor doua mari simboluri: feminin si masculin.