Combate varicele! Aspectul fizic primeaza!

shutterstock_71568592Ce frumos este sa fii femeie… Dar sa vorbim putin despre eforturile pe care le depune o femeie pentru a fi mereu frumoasa si a arata bine, indiferent de circumstante. A fi frumoasa inseamna, in primul rand, a fi sanatoasa si intotdeauna ingrijita. Suntem constiente ca orice barbat admira o femeie cocheta, care tine la imaginea si la aspectul ei fizic, chiar si cand se afla la cratita, in detrimentul unei gospodine neglijente si cu un aspect ravasit.

A fi ingrijita te obliga sa fii mereu vopsita, coafata, pensata, parfumata, epilata, hidratata, cu o silueta armonioasa si mereu atent imbracata, chiar si in casa! O alta “tortura” a frumusetii o reprezinta ingrijirea si fermitatea corpului. Toata lumea, indiferent de sex, admira in mod deosebit picioarele tonifiate, frumos sculptate si in forma maxima la orice varsta. Nimeni nu iubeste aspectul de “coaja de portocala” , vergeturile sau inesteticele vinisoare de pe picioare. Partea complicata in lungul proces de atingere si mentinere a frumusetii este lupta cu inamicii picioarelor si ponderea marea a populatiei – aproximativ 30% din randul femeilor romance se confrunta cu varice. Haideti sa aflam impreuna ce sunt varicele, cauza aparitiei lor si cum putem sa remediem aceasta situatie.

  • Ce sunt varicele?

Varicele sau venele varicoase sunt venele inflamate, vizibile si palpabile, care apar la suprafata pielii sub forma unor proeminente vinetii. Boala varicoasa este cauzata de scaderea elasticitatii peretilor vaselor de sange si de proasta functionare a valvelor din interiorul venelor. Cel mai adesea, varicele se dezvolta la nivelul membrelor inferioare, insa ele pot afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi venele varicoase situate in peretele anusului (hemoroizi) sau vasele de sange de la nivelul testiculelor (varicocelul). Varicele sunt o afectiune comuna si raspandita mai ales in randul femeilor, studiile de specialitate demonstrand ca femeile au o predispozitie de patru ori mai pronuntata la dezvoltarea acestei afectiuni decat barbatii. Varicele pot aparea la orice varsta, insa frecventa maxima se inregistreaza in jurul varstei de 50 de ani. Denumirea de varice deriva din limba latina, unde “varix” inseamna diform, rasucit, stalcit sau contorsionat. Pentru majoritatea oamenilor, boala varicoasa nu reprezinta o amenintare asupra sanatatii, insa netratata la timp, poate manifesta unele complicatii, precum inflamatia cronica a peretelui venos (flebita) sau ulcerul varicos.

Varicele sunt clasificate in primare si secundare. Varicele primare apar in urma unei malformatii congenitale a vaselor de sange, iar cele secundare sunt rezultatul unui stil de viata defectuos sau al altor boli la nivelul venelor.

  • Cauzele si simptomele venelor varicoase

Principala consecinta a acestei afectiuni este de ordin estetic. Factorii majori in aparitia acestora sunt umflarea gleznei, oboseala, crampele musculare, senzatia de greutate, arsuri sau prurit. In cazurile severe pot aparea inflamatii profunde si durere la nivelul membrului afectat, piele descuamata, eczeme, rani deschise si sangerari. Printre factorii favorizanti ai acestei boli se numara: dereglarile hormonale, ereditatea, sedentarismul, varsta, caldura excesiva, sarcina, statul in picioare, obezitatea sau incaltamintea neadecvata.

  • Cum prevenim si tratam varicele?

Desi ereditatea este factorul principal in aparitia acestei boli, exista multe cai de a intarzia si estompa evolutia acesteia. In primul rand trebuie sa adopti un stil de viata cat mai activ, intrucat exercitiile fizice ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si iti mentin greutatea corporala in valori normale. De asemenea, o alimentatie potrivita bogata in fibre intarzie in mod eficient aparitia varicelor. Tuturor celor care sufera de varice le sunt interzise incaltamintea cu toc si imbracamintea prea stramta, expunerea prelungita la soare si baile fierbinti. In functie de severitatea bolii sau marimea venelor varicoase si in urma unui consult de chirurgie vasculara, se poate recomanda, dupa caz, terapia medicamentoasa sau tratamentul chirurgical.

 

Text: Alexandra Lupu