Caramelul este un colorant extrem de utilizat in industria alimentara, insa se pare ca ar putea prezenta efecte negative asupra sanatatii, avand potential cancerigen, potrivit unui studiu realizat de catre Institutul Stiintific de Sanatate Publica din Belgia. Sa ne intelegem, totusi. Caramelul fara aditivi obtinut doar cu apa si zahar nu reprezinta niciun pericol, vorbim despre caramelul care se obtine prin adaosul de amoniac si/sau sulfiti, care pot deveni daunatori, si care este produs in mod obisnuit in industria alimentara in scop estetic si pentru imbunatatirea gustului preparatelor.
Colorantul si riscurile pentru sanatate
In urma studiului s-a descoperit ca amoniacul si sulfitii utilizati in trei din cele patru clase de coloranti caramel (E150b, E150c si E150d) pot da nastere unor substante cu potential toxic printre care THI, ce impiedica functionarea corecta a reactiilor imune ale organismului, 2-MEI si 4-MEI, agenti cu potential canceringen, si 5-HMF – o substanta cu un potential mare de toxicitate. Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara este prudenta, obiectivul fiind acela de a pastra nivelul acestor substante cat mai scazut. Astfel se trage si un semnal de alarma si se doreste ca populatia sa constientizeze ce se ascunde exact in spatele acestui colorant. In plus, parintii trebuie sa fie foarte atenti la alimentele pe care le consuma cei mici.
Text: Ruxandra Dumitrescu