Cofeina: cât de mult înseamnă prea mult?

Cofeina: cât de mult înseamnă prea mult?Cofeina îți poate oferi un impuls de energie binevenit, dar consumul excesiv poate duce la efecte secundare neplăcute, cum ar fi tremuratul și anxietatea. Iată cât de multă cofeină este sigur să consumi și cum să-ți reduci aportul dacă este necesar.



Ce este cofeina?

Cofeina este o substanță naturală care se găsește în plantele de cafea, cacao și guarana și care poate stimula sistemul nervos. Mulți oameni își încep ziua cu o ceașcă de cafea pentru un plus de energie. Dar s-ar putea să fii surprins să afli că acestă licoare magică nu se găsește doar în cafeaua zilnică.

Cofeina poate fi găsită și în ceai, ciocolată și unele băuturi carbogazoase. Dacă ai apelat la băuturi energizante sau suplimente pentru a-ți îmbunătăți concentrarea, probabil ai observat că acestea se bazează pe cofeină pentru acest efect. Unele medicamente pentru migrenă conțin cofeină deoarece ajută la îngustarea vaselor de sânge și reducerea inflamației, ceea ce poate ameliora durerea. În produsele de îngrijire a pielii, cofeina este adesea folosită pentru a ilumina pielea sau a reduce efectele îmbătrânirii.

Cofeina funcționează ca un stimulant, crescând activitatea în creier și în sistemul nervos central. Pentru mulți oameni, acest lucru duce la un impuls de energie și o concentrare îmbunătățită. Dar, pentru cei care sunt sensibili la cofeină sau consumă prea mult, aceasta poate provoca senzații neplăcute, cum ar fi agitația și dificultăți de somn. Consumul excesiv de cofeină poate afecta sănătatea inimii, poate irita stomacul și poate declanșa sau agrava simptomele anxietății sau panicii.

Pielea elastică este o piele sănătoasă. Linia de produse Elasticizing de la Rilastil a fost creată pentru a îmbunătăți aspectul tenului tern și pentru a-l menține întinerit.

Deși consumul moderat de cofeină poate avea unele beneficii pentru sănătate, dacă experimentezi efecte secundare din cauza consumului excesiv, există pași pe care îi poți urma pentru a reduce aportul, a găsi metode mai sănătoase de a-ți crește energia și a-ți îmbunătăți starea generală de bine.

Limitele zilnice recomandate pentru cofeină

Conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), limita zilnică recomandată de cofeină pentru adulți este de 400 mg. Aceasta echivalează cu aproximativ patru până la cinci cești de cafea.

Cu toate acestea, fiecare dintre noi metabolizează cofeina diferit, iar unele persoane pot fi mai sensibile la efectele cofeinei decât altele. Este posibil să fi observat că, atunci când consumi mai multă cofeină decât de obicei, experimentezi efecte secundare neplăcute, cum ar fi anxietatea, tremuratul, durerile de cap, deranjamente stomacale sau dificultăți de somn.

Limitele recomandate pentru consumul de cofeină pot varia și în funcție de vârstă și alte considerații:

Femeile însărcinate și care alăptează: Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă femeilor însărcinate să limiteze aportul de cofeină la maximum 200 mg pe zi (echivalentul a două cești de cafea obișnuită). Pentru femeile care alăptează, limita este de 300 mg pe zi.

Adolescenți: Cofeina poate afecta adolescenții diferit, deoarece aceștia încă se dezvoltă fizic și mental. Academia Americană de Pediatrie recomandă adolescenților peste 12 ani să își limiteze consumul de cofeină la 100 mg pe zi.

Copii sub 12 ani: Nu există orientări sigure pentru consumul de cofeină la copiii sub 12 ani. Pediatrii recomandă ca aceștia să evite complet cofeina și băuturile energizante.

Limite de cofeină pentru afecțiuni de sănătate existente

Dacă ai anumite afecțiuni de sănătate, este posibil să vrei să limitezi consumul de cofeină, inclusiv în caz de tulburări de anxietate, boli de inimă, tulburări de sângerare, glaucom, tulburări gastrointestinale sau osteoporoză.

Conținutul de cofeină al unor produse comune

  • 200 ml de cafea preparată: 80-135 mg
  • 50 ml de espresso: 100 mg
  • 200 ml de ceai negru: 47 mg
  • 1 cană de Cola: 34 mg
  • 1 tabletă de medicament pentru migrenă: 65 mg
  • 10 g de ciocolată neagră: 20 mg

Beneficii ale consumului de cofeină

Consumul moderat de cofeină poate oferi beneficii precum: îmbunătățirea performanței sportive, reducerea riscului de afecțiuni neurologice, risc redus de accident vascular cerebral, risc redus de diabet de tip 2, îmbunătățirea sănătății ficatului și reducerea riscului de pietre la bilă.

Riscurile consumului de cofeină

Consumul excesiv de cofeină poate duce la anxietate, tulburări de somn, ritm cardiac crescut, probleme digestive și subțierea oaselor. Cofeina poate interacționa și cu anumite medicamente, inclusiv anticoncepționale, anticoagulante și medicamente pentru ADHD.

Semne de supraconsum de cofeină

Simptomele supraconsumului de cofeină includ ritm cardiac crescut, dificultăți de somn, dureri de cap, amețeli, tremurat și anxietate. În cazuri rare, supradozajul cu cofeină poate duce la toxicitate.

Sfaturi pentru reducerea consumului de cofeinăSfaturi pentru reducerea consumului de cofeină

Dacă dorești să îți reduci consumul de cofeină, este important să o faci treptat pentru a evita simptomele de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și dificultatea de concentrare.

Bea mai puțină cofeină pe o perioadă mai lungă

Dacă în mod normal consumi patru cești de cafea pe zi, de exemplu, ai putea încerca să reduci la trei cești pe zi pentru început. Pentru a preveni simptomele sevrajului de cofeină, ar putea fi de ajutor să bei această cantitate redusă de cafea pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a avea un aport constant de cofeină pe parcursul zilei.

Redu conținutul de cofeină din băuturile sau alimentele preferate

O altă modalitate de a reduce treptat consumul de cofeină este să scazi cantitatea de cofeină din ceea ce deja îți place. De exemplu, dacă îți place să iei o băutură de la cafenea dimineața, ai putea cere să fie făcută „half-caf” (cu jumătate din cantitatea obișnuită de cofeină).

Dacă în mod normal bei ceai, poți pur și simplu să scurtezi timpul de infuzare pentru a reduce conținutul de cofeină. Iubitorii de ciocolată ar putea opta pentru ciocolată cu o concentrație mai mică de cacao, care conține mai puțină cofeină.

Alege alternative fără cofeină

Trecerea la alternative fără cofeină poate face mai ușoară reducerea consumului fără a renunța la ceva ce îți place. Cei care beau cafea și ceai ar putea opta pentru o variantă decofeinizată. Totuși, este important de reținut că și cafeaua și ceaiul decofeinizate conțin adesea o cantitate mică de cofeină.

Cofeina și starea de bine

Cofeina poate avea efecte pozitive asupra sănătății, cum ar fi îmbunătățirea nivelului de energie și a concentrării. Totuși, dacă consumi prea multă cofeină — sau ești mai sensibil la efectele acesteia — poți experimenta efecte secundare neplăcute, cum ar fi dureri de cap, amețeli, tremor și anxietate.

Fiind prezentă în multe produse, nu doar în cafea și ceai, este ușor să subestimezi cantitatea pe care o consumi zilnic. Dacă consumi prea multă cofeină și acest lucru îți afectează negativ sănătatea fizică sau mentală, reducerea aportului și adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase pentru a-ți spori energia pot contribui la îmbunătățirea stării tale generale de bine.