Aceasta planta este foarte raspandita, fiind intalnita prin livezi, la marginea drumurilor si a padurilor, prin locuri necultivate. Are niste flori mici, de culoare alburie, dispuse in varful tulpinitelor, care infloreste in perioada iunie –septembrie in zilelele insorite, preferabil intre orele 12-14, cand are cea mai mare cantitate de principii active.
Efecte benefice
De la planta se pot recolta inflorescentele cu tulpini in lungime de circa 25 de cm. Planta contine un ulei de culoare albastra, care este data de azulene. Stiintific are denumirea de Achillea millefolium. Planta este foarte cunoscuta in medicina traditionala in afectiunile digestive, renale si nervoase, combate hemoragiile, este usor laxativa, anticonvulsivanta, hipotensiva, colagoga, antiseptica.
Seva plantei se foloseste la ingrijirea ranilor si a taieturilor. Pentru tratarea hemoroizilor se foloseste amestecul in parti egale de coada soricelului, crusin si urzica, cu efect antihemoroidal, laxativ si de vindecare locala; din amestec se prepara o infuzie cu o lingura de planta la o cana; se beau 2-3 cani pe zi. Coada soricelului are o compozitie chimica foarte bogata, datorita careia, preparata sub forma de infuzie, cu una- doua lingurite la o cana, 2-3 cani pe zi, este eficace, ca remediu ajutator, in afectiunile aparatului, dupa cum urmeaza: in nevroze digestive, in cazul hemoragiilor intestinale si hemoroidale, in melene (hemoragiile de stomac), in hipersecretia gastrica, precum si in enterocolite. Coada soricelului are efect antiseptic si de calmare a mucoasei anorectale. Infuzia de coada soricelului are calitatea de a regulariza menstrele, de a reduce din intensitatea tulburarilor de menopauza si a metroragiilor, influentand in bine fenomenele de hipermenoree si dismenoree.
Atentie
Ea se manipuleaza si mai ales se foloseste cu grija din cauza achileinei, care sub actiunea unei enzime specifice, se dedubleaza intr-un ulei volatil si acid cianhidric, care este foarte toxic. De asemenea nu se foloseste in cazul ranilor proaspete, deoarece este iritanta. Coada soricelului este contraindicata gravidelor.
Infuzia minune
Infuzia de coada soricelui are efecte binefacatoare in unele afectiuni ale cailor respiratorii, ca antiseptic, in tuse, bronsite si ca expectorant. Infuzia calda bauta cu inghitituri mici, este un remediu excelent in combaterea migrenelor. ~n fine, prin stimularea maduvii, coada soricelului poate avea un efect important, ca remediu in tratarea anemiilor. Infuzia concentrata de 2 linguri la o cana cu apa, sub forma de spalaturi, comprese sau cataplasme, este indicata in arsurile pielii si in ulcerul varicos, ca analgezic, antiseptic si antiinflamator, in ingrijirea ranilor mai vechi, a contuziilor si plagilor. Infuzia irita insa, ranile proaspete; la fel, la culesul plantei, pot aparea pe maini, la unele persoane, dermatite de contact, din care cauza, partile aeriene se taie cu foarfeca sau cu un cutit bine ascutit. Planta contine in special ulei volatil, bogat in azulene, substante antiseptice si dezinfectante, analgezice si antiinflamatoare ale mucoaselor si ale pielii. De asemenea, mai contine taninuri si unele substante cu calitati antibiotice, precum si vitaminele C, E si K. Infuzia este deosebit de indicata in afectiunile mucoasei gurii, cum sunt aftele, stomatitele, laringitele si faringitele. Ca o remarca: infuzia de coada soricelului nu se bea pe durata indelungata, intrucat abuzul poate avea ca rezultat intoxicatii cu una dintre substantele pe care le contine.
La ce foloseste
Planta se foloseste sub forma de infuzie, o lingurita sau doua la o cana cu apa, pentru combaterea tusei, ca antispasmodic si tonic general. Inhalatia de coada soricelului este buna in astm si bronsita; decoctul de 10% fiert pana scade la jumatate, se bea in ulcer, colici si diaree, de 3 ori pe zi. Sucul proaspat vindeca ulcerele varicoase, hemoroizii, fisuri ale sanilor, crapaturi ale picioarelor. Sucul proaspat impreuna cu aceeasi cantitate de suc de urzica, consumat in 2 reprize pe ora, opreste hemoragiile interne. In comert se mai gaseste extractul hidroalcoolic de coada soricelului.